VOCILE GAZETEI. Duelul CFR Cluj - Rapid 2-2 a fost comentat live pe GSP.ro de Cristian Geambașu (editorialist GSP), Dan Udrea (redactor-șef adjunct GSP) și Răzvan Luțac (reporter GSP). Mai jos găsești opiniile lor de dinaintea meciului, de la pauză şi de la final.
FINAL: CFR Cluj - Rapid 2-2
Cristian Geambașu: „Senzația că Rapid a fost echipa care a avut atitudinea corectă în derby s-a prelungit în repriza secundă. E adevărat că s-a și diluat în momentul ratării de dimensiuni cosmice a lui Costache. Aceeași impresie de curaj asumat rapidist a fost explicită în momentul dublei schimbări a internaționalilor Camora ("accidentat" de excelentul Onea, autorul golului de 2-2) și Manea cu Peteleu și Braun.
Și încă una la pasivul gazdelor. Cum să aibă Rapid în Gruia posesie 71% în minutul 60, ce-i Barcelona? Petrescu a simțit că nu merge jocul și i-a schimbat și pe Deac, și pe Petrila, dar a insistat să creadă că Kransiqi se va trezi. Rapid joacă, Rapid vrea mai mult de la meci, Clujul evoluează la ciupeală și exploatează avantajul terenului propriu contraatacând. Un paradox? Nu, stilul Petrescu. Dincolo, un posibil stil Mutu. Așa că, după un final rocambolesc, acest 2-2 nedreptățește Rapidul.”
Dan Udrea: „VEȘTILE BUNE
1. Rapid știe să joace fotbal și în deplasare, ar fi meritat chiar să câștige.
2. Onea. Omul meciului: assist perfect pentru Kait, apoi gol senzațional.
3. S-a accidentat Camora, deci naționala României are de câștigat.
VEȘTILE PROASTE
1. CFR nu prea mai știe să joace nici măcar defensiv.
2. Costache. Când ratezi cum a făcut-o în repriza a doua, cel mai indicat ar fi să ceri o diminuare de salariu.
3. Burcă va fi la lot, deci dezavantaj pentru România: la primul gol stă departe de Kait, la golul 2 se ferește de minge!
PS: Ioniță să se înscrie și el pe lista diminuărilor salariale!”
Răzvan Luțac: „Mutu a intrat în scenă și până să facă schimbări. Căci în stilul Briliantului de pe bancă a înscris Onea. Și-a potrivit mingea din dribling și a plasat-o ideal la colțul lung pentru 2-2.
Onea e unul dintre cei peste 100 de jucători români născuți în afara țării care acum sunt activi la profesioniști. Și jocul său ne menține speranța că putem găsi soluții pentru "națională" și din afara țării.
În rest, speranța lipsește. Iar egalul, cu emoții născute din bâlbe, e un rezultat care nu lămurește decât un aspect. În autobiografia sa, Paul McGrath spunea că ultimul său antrenor mai-mai că sărbătorea când i-a spus că îl bat gânduri de retragere. Nu mai făcea față mânjilor din liga a doua engleză. La Deac, Săpunaru sau Dragoș Grigore nici nu e cazul, nici nu-și permit luxul ăsta. Însă, pentru mica noastră lume, a fost un meci animat și plăcut.”
La pauză: CFR Cluj - Rapid 2-1
Cristian Geambașu: „CFR-Rapid sau Farmecul Scorului contra Farmecul Vieții 1-2 la pauză după o primă repriză vie, cu două echipe care au alergat, au muncit, au greșit și au creat faze de fotbal autentic, fotbal în viteză, nu la alibi, într-un meci nerecomandat nu cardiacilor, ci amatorilor de tacticizare.
Penaltyul provocat de Horațiu Moldovan pune serios la îndoială selecția făcută de Edi Iordănescu, la fel ca nesiguranța lui Camora, făcut pachet de Onea, sau a lui Burcă.
CFR rămâne aceeași formație cinică și băftoasă, Rapid reușește cea mai bună repriză pe care ne-o permite memoria recentă. Să sperăm că partea a doua ne va adânci senzația de bine.”
Dan Udrea: „E bine că meciul are ritm și e plăcut de urmărit. Mai puțin bine e că printe cei mai slabi jucători ai primei reprize sunt Horațiu Moldovan, Burcă și Camora, care sunt selecționați la națională. Pe tabelă s-au afirmat străinii, cu un paradox uluitor bifat de Boateng: să marchezi când îți dai la propriu cu stângu-n dreptu’”.
Răzvan Luțac: „Ardelenii își joacă bine rolul de Bayern. Și chiar Münchenul din acest sezon. În care nu sunt stăpâni pe situația din clasament, chiar dacă înțeapă când gluma se-ngroașă. Azi, CFR-ul a lovit repede, dar nu a liniștit avântul rapidist. Giuleștenii nu doar că au egalat, însă au ratat un 2-1 gravat în vârf de Cluj. Costache, ce ocazie!
Până și golurile gazdelor sunt pe muchie, departe de țesătura reușită de Markovici aseară. Însă, adesea inestetici, oamenii Bursucului sunt eficienți. N-au nevoie de aracet, leagă jocul și cu agrafe.
Totuși, meciul nu-i decis. E rândul lui Mutu să mute. Urmează 45 de minute cu multe emoții pentru toată lumea”.
Înainte de CFR Cluj - Rapid: la ce să ne așteptăm
Cristian Geambașu: „Derby feroviar cu echipe care au legătură cu căile ferate la fel ca aceea pe care o au suporterii cu civilizația Cucuteni. CFR aliniază o linie defensivă de națională, unde doar brazilianul Yuri s-a infiltrat lângă Manea, Burcă și Camora. Dar campioana își extrage forța mai ales din consistența mijlocului, cu Deac, Muhar, Boateng și Krasniqi, și din ideea că o dată și o dată Petrila va fi și altceva decât un tânăr promițător.
Rapid răspunde cu un 4-3-3 care dezvăluie intențiile ofensive ale lui Mutu. Între cei trei din față, Dugandzici și Costache au un trecut în Gruia, deci și ceva revanșe de luat. Urmăriți-i însă cu atenție pe Sefer și pe Pănoiu, tinerii care pot scoate echipa lui Mutu din pasajul de mediocritate al ultimelor etape din sezonul regulat.”
Dan Udrea: „Raportul dintre CFR și Rapid e dat nu doar de diferența de puncte, ci mai ales de ceea ce s-a întâmplat în startul sezonului. Campioana a renunțat de bunăvoie la niște jucători, pe care giuleștenii i-au luat de buni. În plus, Mutu nu e, cel puțin deocamdată, Dan Petrescu, iar în clasamentul formei, realizat pe ultimele 5 etape, clujenii au punctaj aproape dublu. Meciul pare extrem de dezechilibrat, atât doar că arbitrul e Chivulete, iar cu el la centru te poți aștepta chiar la orice.”
Răzvan Luțac: „CFR s-a obișnuit să fie elevul lăsat pe tânjală care ia în continuare note mari fiindcă restul clasei nu prea mai dă pe la școală. Cu toate că mai prinde o primăvară în Conference, un fel de fază pe sector de la olimpiada de limbi străine, lotul se diluează. Îmbătrânește de la an la an.
Însă, în ciuda entuziasmului fanilor rapidiști, a inspirației lui Hagi și a unor raze de tip Edjouma, pleacă favorită și în acest play-off. Teoretic, o victorie a Rapidului ar strânge lupta pentru coroniță. Dar poate, abia revenită după o exmatriculare lungă? Căci n-a mai bătut în Gruia de acum 11 ani, când Deac juca (și marca) în vișiniul bucureștean”.
CFR Cluj - Rapid, echipe de start:
CFR Cluj: Scuffet - Cr. Manea, Yuri, Burcă, Camora - C. Deac, Muhar, Boateng, Krasniqi - Janga, Petrila
Rezerve: R. Sava - Braun, Peteleu, Kolinger, Hoban, Bîrligea, Maglica, Yahoah
Antrenor: Dan Petrescu
Rapid: H. Moldovan - Onea, Săpunaru, Dr. Grigore, Jr. Morais - Al. Albu, Kait, Pănoiu - Sefer, Dugandzic, Costache
Rezerve: Drăghia - Belu-Iordache, Ignat, Iacob, Crepulja, Al. Ioniță II, Papeau, Bamgboye, Luckassen
Antrenor: Adrian Mutu
{{text}}