Raul Feher (26 de ani), fotbalistul român care activează la campioana Andorrei, Inter Club d'Escaldes, îi pune în gardă pe „tricolori” că, sâmbătă, îi așteaptă un meci de luptă.
- Andorra - România, primul meci al „tricolorilor” în preliminariile EURO 2024, are loc sâmbătă, de la ora 21:45. Partida va fi liveTEXT pe GSP.ro și televizată pe Antena 1
Selecționerul Edward Iordănescu (44 de ani) începe să facă de astăzi ședințe de analiză video cu „tricolorii”, pentru a-i pune în temă cu caracteristicile jocului ermetic pe care îl practică liliputana națională a Andorrei. România debutează sâmbătă în preliminariile Euro 2024, cu Andorra, pe Estadi Nacional, din capitala Andorra la Vella.
GSP a vorbit cu Raul Feher (26 de ani), fotbalistul român care activează în Andorra, la campioana Inter Club d'Escaldes. Zălăuanul a avertizat asupra pericolelor de care trebuie să țină cont „tricolorii”.
- Te salut, Raul! Ce faci?
- Învățam pentru facultate. E bine să ai o bază, după ce termini cariera de fotbalist.
- Cum este așteptată naționala României în Andorra?
- Jucătorii de aici sunt încrezători, dar în același timp sunt conștienți că naționala României are în componență fotbaliști mult mai bine cotați și e greu de bătut. Federația din Andorra a făcut un video motivațional, prin care vrea să-i ambiționeze pe jucători, ca să dea dovadă, ca de obicei, de spirit de luptă. Naționala Andorrei este foarte bătăioasă pe teren propriu.
- În concluzie, să ne așteptăm la un meci de luptă.
- Cam așa ceva. Naționala Andorrei speră să țină cât mai mult de 0-0 și poate să facă 1-0 pe contraatac. Asta e tactica lor: se apără organizat și mizează pe două-trei contraatacuri. Dacă reușesc să deschidă scorul, se închid bine în apărare și greu mai primesc gol. Se bagă 10 în propriul careu, cum să-i desfaci?
„Nu sunt tehnici, dar compensează prin fizic”
- Stau bine din punct de vedere fizic?
- Ei știu că nu se pot compara cu românii, care joacă în campionate bune, și nu se pot lua cu ei la fotbal pe calitate tehnică. În schimb, știu că este vorba despre un singur meci, iar 90 de minute valorile se egalează doar prin luptă fizică. Se ajută mult între ei, se acoperă unul pe celălalt. Pierde unul mingea, vine altul și o recuperează. Și mai e ceva de care românii trebuie să țină cont.
- Ce anume?
- Meciul se va juca la o altitudine de 1.000 de metri, ceea ce poate crea probleme pentru români. În primele 10-15 minute, după câteva sprinturi jucătorii pot resimți o senzație de oboseală, de sufocare. Ar fi bine ca România să nu amâne prea mult deschiderea scorului, să dea gol repede și să-și facă meciul ușor. Altfel, naționala Andorrei se simte confortabil cu 0-0. În atac nu prea contează, dar fundașii români trebuie să fie atenți, să nu se relaxeze. Chiar și portarul. Cu Liechtenstein, Jesús Rubio a dat un gol de la mijlocul terenului.
- Presa locală scrie că naționala Andorrei traversează o perioadă bună.
- Sunt mulțumiți că în precedenta campanie din Liga Națiunilor au făcut 8 puncte și s-au clasat pe locul 3, în grupă cu Letonia, Moldova și Liechtenstein. Au învins de două ori Liechtenstein, 2-1 acasă și 2-0 în deplasare, și au făcut două egaluri, 0-0 cu Moldova și 1-1 cu Letonia. În noiembrie, în amicalul cu Austria au fost la câteva minute de un rezultat mare. Au pierdut cu 1-0, printr-un gol marcat de Arnautovici, în minutul 86.
Gazonul de pe Estadi Nacional este bun, jucătorii români își pot etala fără probleme jocul combinativ
- Raul Feher, Inter Club d'Escaldes (Andorra)
Andorra este o echipă foarte agresivă, mai ales când joacă acasă. Cu Andorra și cu Belarus mă aștept să avem două meciuri de luptă, cu foarte multă intensitate, cu foarte multă agresivitate. Iar noi, dacă vrem să scoatem rezultate pozitive, trebuie să ne ridicăm cel puțin la nivelul lor
- Răzvan Marin, mijlocaș România
{{text}}