Liga 2

Povestea mai puțin știută a scandării „Unicul Căpitan este Cătălin Hîldan”: a apărut cu 4 zile înainte de tragedie, într-un context zbuciumat

Cătălin Hîldan

Articol de Ioana Mihalcea  —  marţi, 21 martie 2023

Cunoscuta scandare „Unicul căpitan este Cătălin Hîldan” este una despre care majoritatea microbiștilor presupun că a apărut după moartea fotbalistului-simbol al lui Dinamo.

Ea își are însă originile într-o perioadă tumultuoasă din viața mijlocașului, care s-a derulat chiar înaintea tragediei, și exprimă susținerea suporterilor pentru el. Hîldan a văzut și a apreciat mesajul, precum și sprijinul fanilor de la acea vreme.

Hîldan, ales căpitan la Dinamo în vara lui 2000

Cătălin Hîldan fusese desemnat căpitanul lui Dinamo după plecarea temporară a lui Lupescu, în vara lui 2000. Vice-căpitani au fost numiți Gică Mihali și Florentin Petre.

Hîldan purtase banderola de căpitan în primele 3 meciuri oficiale ale sezonului 2000-2001, „dubla” cu Polonia Varșovia, când Dinamo a fost eliminată în preliminariile UCL, și duelul cu FC Național. 

În meciul de campionat, el a avut o reacție nervoasă când a fost înlocuit de antrenorul Cornel Dinu. Nu a dat mâna cu acesta, a mers direct la vestiare și a lipsit apoi două zile de la pregătire, gesturi pentru care a fost amendat.

Din acel moment, Hîldan nu a mai fost căpitan la Dinamo.

Din etapa a doua, responsabilitatea banderolei i-a revenit lui Gică Mihali, iar când acesta a fost înlocuit și banderola a mers la Hîldan, a refuzat-o. A preluat-o Vali Năstase.

După revenirea lui Răducioiu de la Brescia, el a fost liderul din teren al echipei.

Hîldan e unul dintre puținii câini adevărați din echipă și nu vrem ca el să plece de aici. Noi îl vom susține din toate puterile, pentru că merită
- Mesaj al suporterilor lui Dinamo din august 2000, menționat în Gazeta de atunci

O parte a suporterilor a protestat ulterior la fiecare meci, iar în duelul cu Petrolul, 2-3, pe 1 octombrie 2000, aceștia au afișat și un banner: „Unicul căpitan - Cătălin Hîldan”.

Tragedia a lovit pe 5 octombrie 2000, când Hîldan a murit pe teren, la Oltenița, din cauza unor probleme cardiace, la doar 24 de ani. 

Mesajul afișat cu doar 4 zile înainte de momentul dramatic este scandat și acum de galeria lui Dinamo, în memoria lui Cătălin.

„Căpitan doar cu numele”

Pe 8 august 2000, Gazeta scria despre nemulțumirea lui Hîldan, care primise banderola, dar nu se simțea respectat suficient. El începuse să fie ocolit de antrenor și căzuse în dizgrație, în opoziție față de Dănuț Lupu.

„Hîldan și Petre sunt distribuiți în posturi unde nu pot da randamentul care să-i recomande la națională, mai ales acum, când vor să-l convingă pe Boloni că poate conta pe ei. 

Cei doi beneficiază de sprijinul galeriei dinamoviste și nu trădează culorile, deși au salarii mult mai mici decât ale celor sosiți de curând”, scria atunci GSP.

Hîldan - Dinamo, negocieri dificile pentru prelungire, în toamna lui 2000

Discuția cu banderola a apărut pentru că Hîldan era afectat de negocierile pentru prelungirea contractului cu Dinamo și de schimbarea atribuțiilor sale din teren.

El a avut mai multe discuții cu suporterii pe această temă, cărora le-a mărturisit nemulțumirile sale. „Sunt la Dinamo de la 5-6 ani. Nu s-a pus niciodată problema banilor”, le spunea Hîldan.

La începutul lunii septembrie el primise vacanța o săptămână, după 1-4 cu Steaua. Antrenorul Cornel Dinu a luat decizia în speranța ca Hîldan să se poată detașa de discuțiile despre prelungire și să se refocuseze pe fotbal.

Hîldan mai avea contract până în acea iarnă și fusese declarat netransferabil, dar încă nu ajunsese la un acord de prelungire. 

El câștiga 15.000 de dolari pe an, iar Dinamo susține că îi propusese 70.000 pe an și un contract pe 3 ani. După cum scria presa de atunci, el și-ar fi dorit în plus doar o clauză eliberatoare, să poată pleca dacă ar fi avut oportunitatea unui transfer.

În 2000, în Divizia A, salariile „câinilor” nu erau în top. Pe primele locuri se situau Radu Niculescu - 250.000 de dolari anual la FC Național, Jean Vlădoiu - 140.000 de dolari la Steaua sau Daniel Iftodi - 120.000 de dolari la Rapid. 

Până la revenirea lui Răducioiu, cel mai bine plătit de la Dinamo era Dănuț Lupu, 60.000 pe an.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.