7 scurte. Cătălin Țepelin, redactor-șef GSP, povestește întâlnirea dintre presă și conducerea UEFA, organizată zilele trecute la Nyon.
Pe malul lacului Leman, totul respiră a tihnă și a bunăstare. Clădirile UEFA din Nyon nu epatează, luxul e camuflat în minimalism. În atmosferă, siguranța unei entități ce întoarce banii cu lopata se amestecă pe alocuri cu presiunea, poate chiar cu teama că, totuși, confortul ăsta nu e garantat pe viață dacă standardele nu sunt întreținute și dezvoltate.
Într-un efort de transparentizare, organizația care dă ora exactă în fotbalul european și-a adunat peste 20 dintre oamenii de top și i-a pus la aceeași masă cu ceea ce orice autoritate ar vrea să fie un partener sau un aliat, dar de cele mai multe ori e un ditamai ghimpele în coastă. Cu presa, adică. Gazeta Sporturilor, parte din Ringier Sports Media Group, a fost aici la workshopul de marți.
Încă nu se umflase subiectul revizionismului HU / RO, așa că subiectele au fost altele. Prezentările de la UEFA au baleiat între "ce ne preocupă", "cu ce ne mândrim" și "cum vrem să progresăm".
1. În deschidere a fost despre teamă. Neformulată ca atare, dar palpabilă. Super Liga Europei e bau-bau-ul care îi forțează pe cei de la UEFA să se miște. Să caute soluții, să inoveze, să-și protejeze competițiile, să le facă mai atractive, să dea mai mult înapoi cluburilor și publicului. Și cum campionatele se câștigă contra echipelor mici, iar alegerile cu țările de plan secund, UEFA promite, prin dinamizarea cupelor europene, mai multe șanse și mai mulți bani cluburilor care nu au miliardele lui City, Real sau PSG.
"Noi nu suntem aventurieri. Reprezentăm toate cluburile din Europa și vom rămâne de partea lor, nu ne putem plasa comercial doar de partea celor mari. Ne-ar fi ușor, dar așa am exclude din competițiile noastre sute de cluburi care participă aici pe merit sportiv"
- Giorgio Marchetti, secretarul general adjunct al UEFA
2. Din 2024, cupele europene vor arăta altfel. Pregătiți-vă pentru o schimbare majoră: dispariția sistemului cu grupe. Echipele trecute de calificări vor intra într-un sistem tip campionat, cu clasament de la locul 1 la 36. Evident că nu va fi timp să joace fiecare cu fiecare, dar în această fază din Liga Campionilor și Europa League vor fi câte 8 meciuri, cu câte 2 adversari din fiecare urnă valorică, în timp ce în Conference League vor fi câte 6 meciuri. Va fi greu de asimilat schimbarea formatului, poate nu e ideal, dar, ca în orice industrie, să stai pe loc e cea mai proastă soluție.
1 loc în plusîn Europa League va primi România din sezonul 2024-2025
“În anii ‘90, când s-a decis că portarul nu mai are voie să ia în brațe mingea pasată cu piciorul de un coechipier, m-am întrebat: «Cine e idiotul care mi-a stricat jocul?». Dar ulterior s-a dovedit că asta i-a salvat dinamismul. De aceea ne uităm in permanență pentru a găsi soluții de schimbare in bine a fotbalului”
- Zvonimir Boban, director tehnic UEFA
3. Cum împingem fotbalul înainte? Vorbește tot croatul Boban: "Talentul e ucis în școală. Acum se strigă mereu la copii «Pasează, pasează», în loc să le zicem «ține mingea, driblează, asumă-ți riscuri, inventează ceva frumos». Nu e bine! Iar părinții n-ar trebui să stea mereu pe margine și să strige spre teren, presiunea lor e nocivă". În 10 ani la AC Milan, cel supranumit "Zorro" a câștigat de toate: Serie A, Liga Campionilor, Supercupa Europei. Plus bronz cu Croația la CM 1998.
"La vârste fragede, copiii trebuie să se bucure de fotbal, nu să mănânce tactică pe pâine. Eu am ajuns la 20 de ani în Serie A și nu știam o boabă de tactică. Am învățat totul în 3 luni, dar aveam un bagaj tehnic foarte bogat, de aceea am făcut performanță"
- Zvonimir Boban
4. Roberto Rosetti, șeful arbitrilor de la UEFA, e panicat de-a dreptul. La amplificarea efectului ajută și stilul său, de italian vulcanic. "Atenție, mare atenție! Pierdem arbitri pe bandă rulantă. E un deficit teribil! Avem nevoie de 30.000 de arbitri în plus pe an, de unde îi luăm dacă toți punem umărul la imaginea asta deformată a arbitrajului? Trebuie să-i sprijinim pe arbitri, nu să-i criticăm nonstop".
Se aprinde un dialog cu Gazeta:
- Cu ani în urmă, când au fost interceptate telefoanele lui Moggi, spunea despre dvs și despre Collina că sunteți "mult prea obiectivi". Ne place să credem că așa sunt și jurnaliștii. Ei nu pot proteja un arbitru dacă acesta greșește.
- E adevărat, nu asta. Dar nici să-i transformăm în inamici publici. Ei pot greși așa cum și jucătorii o fac. Dar presiunea asupra arbitrilor e fantastică! Și de cele mai multe ori, e nejustificată.
- (intervine Boban) Am văzut recent Lazio - Roma și am fost șocat. La absolut fiecare fază, proteste de peste tot: jucători, antrenori, spectatori. Un haos de nedescris! Arbitrul a fost impecabil și cu toate astea oamenii nu mai erau deloc concentrați la meciul propriu-zis, ci doar la arbitraj. Ăsta nu e fotbal!
- Poate e și consecința multelor scandaluri de corupție în care au fost implicați arbitrii. De aceea lumea îi privește circumspect.
- Corupția e ceva marginal, majoritatea covârșitoare a celor implicați în fotbal sunt oameni corecți 100%.
221.870de arbitri sunt în Europa. Dar UEFA spune că e nevoie de 298.538 arbitri pentru a acoperi fără probleme un sezon întreg pe continent
5. Când va avea publicul acces în timp real la dialogul dintre arbitri și jucători, așa cum se întâmplă în rugby? Nu prea curând, s-a subînțeles din grimasele lui Boban și Rosetti. “Acolo, pe teren, arbitrii trebuie să fie concentrați sută la sută pe deciziile lor. Nu să fie atenți la cum vorbesc și ce spun. Ar fi un stres suplimentar inutil”, s-a poziționat italianul. “Plus că, la extrem, ar putea funcționa doar in ligile interne. Pentru că la meciurile internaționale brigada vorbește în limba ei și publicul n-ar înțelege nimic”, completează Zvonimir.
6. UEFA spune că redistribuie spre cluburi și federații 97% din banii produși în competițiile sale. În ultimii 30 de ani, în Romania au ajuns 267 de milioane de euro. Cât au primit, la un loc, Polonia și Serbia. Unii de-ai noștri au fugit cu banii de-a dreptul (vezi Adamescu / Oțelul sau Bucșaru / Urziceni), alții i-au spart pe orice, mai puțin pe dezvoltarea fotbalului. Cum ar veni, Dumnezeul financiar al fotbalului îți dă, îți și bagă în traistă, dar tu furi traista și apoi te plângi de sărăcie. Nu doar cluburile, ci și Federația e mufată la conductele groase cu bani europeni. Dar nici aici nu se vede progresul.
7 milioane de euroeste suma minimă pe care o primește o federație mică de la UEFA în fiecare an prin programul Hattrick, pentru diverse proiecte de dezvoltare si subvenții. FRF primește ceva mai mult
7. Deci UEFA ne dă bani și ne lasă să-i prăpădim după propria noastră pricepere, adică aiurea. În consecință, batem pasul pe loc, fără nicio perspectivă. Și asta se vede inclusiv pe pereții sediului de la Nyon. Singura referire la România e de acum câteva generații: printre postere uriașe cu Beckham, Eusebio, Cruyff, Totti, CR7 sau Messi, pitit după un colț stă Duckadam, imaginea trecutului după care vom suspina la nesfârșit. Pentru că prăpastia se adâncește, iar noi o deghizăm în “suntem prea mici”, “greaua moștenire”, “nu suntem doriți la masa bogaților” sau “ n-avem cu ce”.
{{text}}