Pentru a celebra semicentenarul UEFA, organizatorii EURO 2008 au solicitat fiecărui for naţional participant la întrecerea din vara acestui an să nominalizeze cîte o figură marcantă a fiecărei reprezentative în istoria celei mai importante competiţii fotbalistice a Europei. Astfel, 16 de nume cu rezonanţă în întreaga lume au fost aşezate de votanţi în panoplia celebrităţilor care au făcut, prin evoluţiile lor, ca EURO 2008 să strălucească intens de-a lungul istoriei sale.
Suedezii au avut în istorie cîteva nume remarcabile de fotbalişti care au făcut cinste "sportului rege", însă unul singur este rostit fără ezitare de către locuitorii ţării nordice atunci cînd sînt întrebaţi cine a fost cel mai bun jucător al lor: Henrik Larsson.
Cariera de fotbalist a lui Larsson era cît pe aci să nu mai înceapă, la vîrsta de 15 ani el fiind refuzat, în primă fază, de antrenorii echipei Hogaborgs BK pe motiv că era prea scund, prea plăpînd şi lipsit de agresivitate pentru a face faţă rigorilor fotbalului nordic, bazat în special pe jucători cu talie. Acei antrenori au trecut însă cu vederea determinarea şi dorinţa extraordinare ale lui Larsson, care ulterior a trecut în carieră, în ciuda previziunilor, pe la echipe mari precum Celtic Glasgow, FC Barcelona sau Manchester United.
Deşi nu şi-a reprezentat ţara la toate nivelurile de juniori, evoluţiile sale remarcabile de la Helsingborgs l-au propulsat direct în "naţionala" U21 a Suediei în 1992, devenind doi ani mai tîrziu piesă de bază pentru prima reprezentativă la Mondialul din SUA. La World Cup '94, Larsson a fost omul care a transformat penalty-ul decisiv în "sfertul" de tristă amintire pentru România, dar şi cel care a marcat un gol în finala mică disputată contra Bulgariei (4-0).
În 1998, Henrik Larsson a fost transferat de Celtic Glasgow, unde a jucat timp de şapte ani, stabilind un record greu de egalat: 242 de goluri în 315 de meciuri în toate competiţiile!
Larsson a oferit în 1999 întregii lumi un exemplu de voinţă şi dorinţă de revenire. Deşi suferise o accidentare într-o partidă cu Lyon din Cupa UEFA, suedezul a revenit la timp pentru a juca la EURO 2000, dar şi pentru a cuceri Gheata de Aur a Europei, cu 35 de reuşite în doar 37 de jocuri în prima ligă scoţiană.
După EURO 2004, lui Larsson, care dorea neapărat să cucerească şi un trofeu internaţional, i s-a oferit şansa vieţii, aceea de a evolua la FC Barcelona, un club cu pretenţii europene în fiecare sezon. Cu gruparea catalană a reuşit să îşi treacă în palmares mult rîvnitul trofeu al Ligii Campionilor, succes care l-a determinat să se retragă în glorie din prim-planul fotbalului, revenind în ţara natală, la Helsingborgs. Însă şi aşa, Larsson tot a fost căutat de marile forţe, Manchester United solicitînd ajutorul suedezului pentru doar un retur de campionat. Deşi plecase cu două luni înainte de a fi încoronat campion al Angliei, Henrik a primit totuşi medalia de aur din partea ligii engleze, printr-o dispensă specială.
Deşi declarase din nou că se va retrage din activitate în iulie 2006, Henrik Larsson continuă să evolueze pentru Helsingborgs şi în prezent, pregătindu-se pentru Campionatul European din vara acestui an.
Palmaresul lui Larsson:
- două Cupe ale Olandei (1994,1995) cu Feyenoord
- 4 titluri de campion al Scoţiei (1998, 2001, 2002, 2004), două Cupe ale Scoţiei (2001,2004), două Cupe ale Ligii Scoţiei (1998, 2001) şi o finală de Cupa UEFA, toate cu Celtic Glasgow.
- două titluri de campion al Spaniei (2005, 2006), o Supercupă a Spaniei (2006) şi o Cupă a campionilor, toate cu Barcelona
- un titlu de campion al Angliei cu Manchester United (2007)
- o Cupă a Suediei (2006) cu Helsingborgs
- medalie de bronz la Mondialul din SUA (1994)
{{text}}