Fotbal   •   Liga 1   •   GSP LIVE

Noul președinte de la Dinamo, atac dur la conducători și la foștii fotbaliști: „Stăm în aceeași cloacă! De 15 ani se mută de la un club la altul, dar plâng că nu avem rezultate”

Andrei Nicolescu, președinte Dinamo

Articol de Costin Ștucan   —  joi, 23 martie 2023

Prezent în direct la GSP Live, Andrei Nicolescu (46 de ani) - noul președinte al lui Dinamo - a criticat dur lipsa de calificare a conducătorilor pe care îi consideră principala cauza care împiedică modernizarea fotbalului românesc. 

Venit la Dinamo în calitate de acționar majoritar al firmei Red&White, care a preluat recent clubul din Ștefan cel Mare, Andrei Nicolescu a vorbit în această dimineață la GSP Live despre ceea ce consideră el a fi principala cauză care duce la degradarea fotbalului românesc: dezinteresul conducătorilor de cluburi de a se adapta la metodele moderne din fotbalul occidental. 

„Cred că o să-mi atrag multe antipatii, chestia asta mă bântuie de ceva timp. Toată lumea vorbește despre lipsa de rezultate. Sunt foarte mulți specialiști, sunt foarte mulți oameni de fotbal. Toți acuză pe cineva că nu avem rezultate, dar toți uită că de 15 ani în lumea fotbalului se învârt aceiași oameni. 


Sunt aceiași oameni care are se plimbă dintr-o parte în alta, care au o poziție și după aia se duc în altă poziție, după care vin și tot ei se plâng de lipsa rezultatelor. 

Atâta timp cât tu, om de decizie într-un club, nu ai capacitatea ca în punctele cheie să îți pui oameni care au și niște școală în spate…Diferența dintre România anului 2004-2005, când mai făceam performanțe la nivel european, și România de astăzi este că cei de afară au evoluat. 

Singura constantă e schimbarea. Ei au înțeles că metodele tehnologice noi pe care ți le poate oferi evoluția sunt mijloace prin care devii mai bun. Noi stăm în aceeași cloacă pentru că așa a mers bine cândva”, a declarat Nicolescu. 

Se supraplătesc anumite poziții în club pentru oameni cu experiență fotbalistică. Sunt oameni de fotbal care, datorită notorietății pe care au căpătat-o din fotbal, au capacitatea de a convinge anumiți investitori că au și capacitatea managerială de a gestiona lucrurile și în zona de business, și în zona de organizare administrativă și în deciziile privind ieșirea din criză

- Andrei Nicolescu, președinte Dinamo


Andrei Nicolescu, președinte Dinamo, la GSP Live: „Oamenii care fac cursuri nu au loc la cluburi”

Președintele de la Dinamo a vorbit și despre dezinteresul conducătorilor și foștilor fotbaliști din România de a face cursuri de calificare și de perfecționare în management sportiv:

„Eu nu am văzut un conducător de club care să ceară FRF să facă niște cursuri pentru director sportiv, pentru team-manageri, pentru președinți de club. Sunt și oameni care se duc și fac aceste cursuri, dar ei nu au acces apoi la posturile respective. Asta pentru că în fotbalul din România, cei care decid își pun în conducere tot foștii fotbaliști, tot niște prieteni, niște oameni în care au încredere pe anumite criterii. 

Dacă vrei un team-manager care să-ți organizeze lucrurile eficient nu ai cum să-l iei pe unul care a fost fotbalist toată viața lui și să-l pui mâine în postul ăla. Omul are experiență, dar nu va ști să facă lucrurile pentru care-l pui acolo. 

Și așa e și cazul directorilor sportivi, și al directorilor de academie. Chiar și al președinților. Uite, eu îmi doresc cu ardoare să prind niște cursuri organizate de FIFA cu privire la ce trebuie să mai înveți. Nu poți doar din experiență să gestionezi toate lucrurile”.

Recent, Mihai Stoica, managerul general de la FCSB, a declarat că nu este interesat ca tinerii săi jucători să fie buni la școală, ci mai degrabă să știe totul despre fotbal. Întrebat despre opoziția unor conducători față de școlarizarea juniorilor, Nicolescu a răspuns sec: „Și atunci de ce ne mai mirăm unde suntem?! E simplu, aici suntem! Când vor apărea mai mulți poli în care se va face performanță, competiția va fi mai puternică. Va genera mai multă nevoie de excelență”.

În vârstă de 46 de ani, Andrei Nicolescu a fost un fotbalist de ligi inferioare, dar s-a retras repede și a devenit avocat. Conform declarațiilor sale, a făcut parte din echipa managerială de la CSM Râmnicu Vâlcea, Metalul Reșița și Sportul Snagov, cluburi patronate de controversatul Cătălin Rufă, un personaj asociat cu lumea pariurilor ilegale. Ulterior, a devenit vicepreședinte la Rapid, de unde a plecat după un conflict cu Victor Angelescu. 

Harta conducătorilor de club din play-off-ul Superligii 

CFR Cluj: 

  • Cristi Balaj (președinte) - fost arbitru, a condus ANAD înainte de venirea la CFR
  • Bogdan Mara (director sportiv) - fost fotbalist și impresar, a mai fost conducător la ASA Târgu Mureș și Astra

Farul: 

  • Gică Popescu (președinte) - fost internațional român, a deținut o academie de fotbal, apoi clubul Chindia Târgoviște
  • Zoltan Iasko (director sportiv) - fost portar și antrenor secund, e acum și acționar minoritar la Farul

FCSB: 

  • Mihai Stoica (manager general) - a fost conducător la Oțelul, Steaua, Unirea Urziceni și FCSB 
  • Valeriu Argăseală (președinte) - fost arbitru

Rapid: 

  • Daniel Niculae (președinte) - fost internațional român 
  • Sorin Boiangiu (manager sportiv) - a ocupat mai multe funcții de conducere la ASU Poli Timișoara, Dunărea Călărași și Hermannstadt

Universitatea Craiova: 

  •  Sorin Cârțu (președinte) - fost internațional român și antrenor

Sepsi: 

  • Dioszegi Laszlo (președinte) - om de afaceri 
  • Attila Hadnagy (director general) - fost jucător

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.