Raul Feher, ardeleanul de la Inter d'Escaldes, a creionat un portret al Andorrei de zi cu zi.
- Reporterul Eduard Apostol și fotoreporterul Cristi Preda sunt trimișii speciali ai Gazetei în Andorra și transmit cele mai importante informații pentru cititorii Gazetei
- Andorra - România se dispută sâmbătă, de la 21:45, liveTEXT pe GSP.ro și în direct la TV pe Antena 1
Raul Feher, 26 de ani, este românul din Zalău care evoluează în prima ligă din Andorra, la Inter d'Escaldes, locul secund în prima ligă, formație ce-a chinuit CFR Cluj în iulie 2022, în turul 2 al Conference League, scor 0-3 în Gruia, 1-1 în Pirinei.
Ardeleanul și-a urmat familia de mic copil în Catalonia, a început fotbalul în acea parte a Spaniei, apoi a jucat pentru FC Andorra și acum Inter. Este în micuțul stat din Pirinei de patru ani, familia lui locuind la o oră și jumătate de Andorra, într-un sat, Cervera, în provincia Lleida. Fundașul central de 1,90 de metri a fost surprins între orele dedicate fotbalului și cele dedicate învățăturii.
Este student la Universitat Oberta de Catalunya, face facultatea online, dorind specializarea în Administrație și Direcție de Impresariat și Managament. În primul an, al doilea semestru. „Dacă vrei să-ți faci propria afacere, ca să ai cunoștințe și de contabilitatea, sunt chestii diverse”, a declarat Raul, care vorbește o combinată de română cu spaniolă, cu accent catalan.
Interviu cu Raul Feher: „Influencerii și oamenii cu bani mulți se mută în Andorra datorită impozitelor”
- Raul, cum ați ajuns tu cu ai tăi în Spania, iar tu în Andorra?
- Sunt de 20 de ani în această zonă a Europei. Tata a plecat primul, cu construcțiile, apoi, când am văzut că-i merge bine, am plecat cu toții din Zalău. Locuim la o oră de Barcelona. Înțeleg bine limba română, dar vorbesc mai greu, scuze. Acasă, vorbim spaniolă, catalană și română.
- Cum ai recomanda Andorra celor de acasă?
- Ca țară, dacă-ți place muntele și frigul, e ideală. O țară frumoasă. Ca stil de viață, impresionează prin taxele mici, dar și prin chiriile uriașe. Astfel, chiria la un apartament aici nu este mai jos de 1.000 de euro. Mai jos nu găsești nimic. Prețurile sunt OK, ca în Spania, aproximativ cam ca în România, din ce mi s-a zis, la unele produse mai mici, la altele mai mari. Salariile sunt mai mari ca în România, totuși.
„Închiriem terenuri și jucăm între noi, românii”
- Mulți români pe aici?
- Da. În satele de lângă, se adaugă, adică se adună, în week-end-uri, închiriază terenul și joacă fotbal acolo. Dar fac și petreceri împreună. Sâmbătă, cred că ajungem mai mulți la meciul României, să încurajăm naționala.
- Poți evidenția niște diferențe între România și Andorra?
- În Andorra se mută tot mai mulți oameni faimoși, impozitele sunt mult mai mici decât în Spania. În Spania, îți ia din salariu până la 40%. Aici, doar 5%. În Andorra, începând cu pandemia de coronavirus, s-au strâns tot mai mulți youtube-uri, influenceri, tik-tok-ări, câștigă bani mulți și plătesc mai puțin pe impozite. De aceea nu trebuie să mire că fostul star al Barcelonei, Carles Puyol, are casă în Andorra, și-a deschis o agenție de impresariat. Iar Gerard Pique a cumpărat o echipă de fotbal, FC Andorra, la care am jucat și eu.
„No bullying”
- Ai plănuit să te întorci în România?
- Poate doar cu fotbalul. Eu am pașaport românesc în continuare. Ca să am pașaport de Andorra, ar trebui să locuiesc 10 ani sau să mă căsătoresc cu cineva de aici și să stau 3 ani. Nu am nevoie nici de pașaport nici din Andorra, nici spaniol. Am permis de reziliență, de muncă. Iubita mea este spanioloaică, viața mea este în Catalonia, în Andorra.
- Oamenii cum sunt acolo?
- Nu doar că avem același steag, cu aceleași culori, de multe ori mi s-a spus în glumă că de aceea am venit, că să mă simt ca în România. Oamenii sunt liniștiți, le place viața calmă. Eu vorbesc spaniola, catalana, sunt asimilat ca unul de-ai lor. Niciodată n-am avut probleme că am venit din România. Nu am văzut bullying nici la școală, nici în viața de zi cu zi, nu am fost dat deoparte.
1,1 milioane de românilocuiesc în Spania, potrivit datelor oferite de Ministerul de Externe
110.000 de românitrăiesc în zona Cataloniei
Andorra se aseamănă ca stil de viață cu Spania, dar e diferită de România. Dacă aveți ocazia să veniți, vă recomand Andorra. O țară liniștită, fără scandaluri, nu fură nimeni, nu sunt oameni care să facă probleme. Îl poți vedea pe Puyol pe stradă, nimeni nu-l oprește, e obișnuită lumea să-l vadă aici
Raul Feher, fundaș Inter d'Escaldes
La ski a fost dezastru în această iarnă, a nins puțin comparativ cu anii trecuți. Andorranii se bazează mult pe atragerea turiștilor iarna. Aici e mult munte, marea e la trei ore, la Barcelona
Raul Feher, fundaș Inter d'Escaldes
{{text}}