Cum rămâne cu sportul care modelează caractere? Trup sănătos în ce fel de minte?
Bun venit în lumea sportului, locul în care oamenii se întrec în luptă dreaptă și câștigă cel mai bun! Bucurați-vă de universul care plămădește campioni și modele! Voi ilustra această pledoarie sinceră pentru civilizația și cultura sportului cu câteva exemple.
Doamna Șania
Să dăm întâietate doamnelor, așa e politicos. Doamna Mona Șania, angajată a Federației Române de Handbal și soția fostului handbalist Alin Șania. Doamna și-a pus pe un afiș din biroul federal crezul despre lume și viață. "Eu dau m...e, nu dau explicații". Scurt, clar, promițător.
Dacă n-am fi fost atât de pudici, ci pur și simplu dezinhibați ca doamna Mona, adăugam și literele lipsă, u și i, la cuvântul cenzurat. Să știe omul cum procedează angajata domnului președinte al FRH, Constantin Din.
Domnul Din
Apropo, dl C. Din, care susține că el însuși a dat jos mesajul (se pare, cu o întârziere de "doar" câteva zile?) îndeamnă presa să ilustreze și lucrurile pozitive care se petrec în handbal. Corect, la vremea respectivă nu am dat atenția cuvenită luptei eroice (pierdute) a "tricolorilor" în fața legendarei naționale kosovare.
După cum nici acum nu am insistat asupra înfrângerii din meciul cu Insulele Feroe. Pe ce am mai putea pedala, stimate domnule președinte, pe faptul că Liga Florilor este o o petrecere indecentă pe bani publici, iar tinerele noastre flori românce nu au loc de florile olandeze și de alte naționalități?
Domnul Guzman
Trecem de la handbal la baschet. Alt sport nobil. Să facem cunoștință cu Karel Guzman, shooting-guard-ul (aruncătorul) lui U-BT Cluj! La meciul cu CSM Oradea, cubanezul de 27 de ani a avut, probabil, revelația învățăturilor lui Fidel Castro, a luptei perpetue împotriva imperialismului. Și a pus mâna pe o rangă cu care el, copil al proletariatului împilat, a vrut să își facă dreptate.
În prealabil, Guzman (drăguță coincidență, îl cheamă ca pe El Chapo, legendarul șef al cartelului din Sinaloa), se bătuse cu adversarii cu mâinile goale. Ceea ce nu era în regulă.
Vă așteptați că a fost încătușat și dus în arestul poliției, așa cum s-ar fi petrecut în cazul unei infracțiuni similare într-un alt loc public decât o arenă sportivă? Ori că U-BT Cluj i-a reziliat contractul? Nici vorbă, urmașul lui Teófilo Stevenson a fost om de bază în meciul de Eurocup contra ucrainenilor de la Prometey.
Deși a beneficiat de prezența lui Guzman (nr. 0) pe teren, U-BT Cluj a pierdut cu ucrainenii de la Prometey FOTO Răzvan Păsărică / sportpictures.euDomnul Cârjan
Ultimul pe listă și chiar cel din urmă, numitul Cătălin Cârjan. Un băiat de 20 de ani de la tineretul lui Arsenal care i-a replicat lui Hagi, după ce antrenorul Farului îi descalificase pe tinerii care se dezic de naționalele României. La fel ca doamna Mona, care se inspirase din opera poetică a formației "Paraziții", și Cârjan a apelat la un citat. Că să produci ceva cu capul tău e mai greu decât să dai cu piciorul în minge. Zic.
"Oamenii inteligenți se apără cu tăcerea și atacă doar cu indiferența". Iar asta "pentru că sunt conștienți că nu are rost să se coboare la nivelul celor care îi critică". Încheiat citatul și mostra de obrăznicie (și aia plagiată) ale bădiei Cârjan. Care nu se coboară la nivelul lui Hagi.
Nu se întâmplă nimic
Nu intenționez să o mai lungesc și gata cu sarcasmul! O individă scrie abjecții pe pereții unei federații cvadruple campioane mondiale, apoi le completează cu alte abjecții. Și nu se întâmplă nimic. Un baschetbalist cubanez este autorul unei agresiuni de esență interlop-penală. Și nu se întâmplă nimic. Ba se întâmplă, continuă să joace pentru U Cluj.
Un nimeni de la tineretul lui Arsenal se oțărăște la Hagi. Că la asta se cam rezumă tupeul tânărului fotbalist român, la dat din gură. Și nu doar la asta se rezumă aluviunile care vin din sport. Din lumea largă, nu doar de la noi. Vezi cazul violatorului Dani Alves.
Lumea pierdută
Îmi este dor de acea lume a sportului în care un atlet nu participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Ciudad de Mexico, din 1968, fiindcă avea altceva de făcut. Tânărul american de 21 de ani, student la inginerie, închiriase o mașină și dăduse o fugă să vadă piramidele Soarelui și Lunii de la Teotihuacan.
La câteva zile distanță, tânărul câștiga aurul olimpic la săritura în înălțime, cu un stil care marca definitiv istoria sportului. Tânărul se numea Dick Fosbury și nu dădea citate.
{{text}}