Pentru naționala României toate drumurile duc în Germania la turneul final european din 2024, însă pentru a ajunge la obiectivul mult visat o primă oprire va fi făcută în Andorra, sâmbătă, de la ora 21:45. Debutul în noua campanie de calificare este unul cum nu se poate mai bun pentru tricolori, care vor deschide aceste preliminarii contra celui mai slab adversar din grupă. Andorra e o națională care nu contează în fotbalul european, dar așa cum am văzut până acum și cum a intrat deja în limbajul de lemn, nu mai există echipe mici. Chiar și așa, România pornește cu prima șansă la victorie în oferta Betano.
Rezultatele directe sunt încurajatoare pentru a porni cu dreptul în preliminariile EURO 2024. România a întâlnit de patru ori până acum Andorra, de fiecare dată obținând victoria, așa cum ne așteptăm să se întâmple de altfel și în meciul de sâmbătă seara.
România a marcat 15 goluri în cele patru confruntări directe de până acum cu Andorra și a primit unul singur, chiar la prima partidă disputată în 8 septembrie 2004. De luat în calcul că România a condus de fiecare dată la pauză în cele patru meciuri de până acum cu Andorra. Cu excepția primului meci direct, când am marcat în chiar minutul 1 prin Florin Cernat, în următoarele trei partide deschiderea scorului n-a venit mai devreme de minutul 29. Mai multe detalii statistice aici.
Meciuri directe contra Andorrei
8 septembrie 2004 - preliminarii CM 2006
Andorra - România 1-5
17 august 2005 - preliminarii CM 2006
România - Andorra 2-0
11 septembrie 2012 - preliminarii CM 2014
România - Andorra 4-0
11 octombrie 2013 - preliminarii CM 2014
Andorra - România 0-4
Toate cele patru meciuri directe de până acum au avut un caracter oficial și s-au disputat în preliminarii pentru Cupa Mondială. Așadar, România va întâlni Andorra pentru prima dată în calificări pentru Campionatul European.
Un Campionat European unde România n-a mai jucat din 2016, când am debutat în preliminarii, de asemenea în deplasare, cu o victorie contra Greciei, scor 1-0, prin golul marcat de Ciprian Marica din penalty în minutul 10. Am obținut atunci calificarea de pe locul al doilea, cu 20 de puncte, după cinci victorii și cinci remize, fără să fi pierdut vreun meci.
Meciul cu Andorra reprezintă și un nou început, cu Edward Iordănescu la timonă, un selecționer deja călit în apele învolburate din Liga Națiunilor, unde România a obținut doar două victorii, cu Finlanda (1-0) și Bosnia-Herțegovina (4-1).
Pe final de 2022, România a disputat două amicale, pierzând acasă cu Slovenia (1-2), după care am obținut victoria în deplasare contra Moldovei (5-0).
Edward Iordănescu are misiunea de a califica România la al șaselea Campionat European din istorie, după cele din 1984, 1996, 2000, 2008 și 2016. La două dintre aceste turnee finale pe banca naționalei României s-a aflat Anghel Iordănescu, tatăl lui Edward, în 1996 și 2016.
România are cota 5.50 pentru câștigarea grupei în oferta Betano, iar pentru calificarea la turneul final cota tricolorilor este de 1.87.
România a debutat cu victorie în două din ultimele cinci campanii de calificare la Campionatul European, obținând doar două calificări, în 2008 și 2016.
Ultima campanie de calificare la un Campionat European a fost extrem de slabă pentru România, care a ocupat locul patru într-o grupă cu Spania, Suedia, Norvegia, Feroe și Malta. Tricolorii au început cu înfrângere în deplasare cu Suedia (2-1), pentru a încheia cu un eșec și mai categoric pe terenul Spaniei (5-0). Am mai avut o șansă pe traseul Ligii Națiunilor, dar am pierdut barajul cu Islanda și astfel am ratat șansa de a evolua la EURO 2020 pe teren propriu la București.
Din actuala grupă de calificare mai fac parte Elveția, Israel, Belarus și Kosovo, iar primele două clasate se califică direct la turneul final găzduit de Germania în vara anului 2024.
{{text}}