Edi Iordănescu (44 de ani), selecționerul României, are de gestionat nu doar o campanie de „Totul sau nimic!” pentru Euro 2024, ci și reacții adverse, fie din lumea fotbalului, fie chiar și din rândul jucătorilor.
- România joacă acasă cu Belarus, de la 21:45, în al doilea meci din preliminariile Euro 2024, live pe GSP.ro și televizat de Prima TV. În prima etapă, „tricolorii” s-au impus cu 2-0 în Andorra
Dincolo de cuvinte și de declarații-tip, de genul „Simțim mai mult ca niciodată că suntem o familie, un grup unit”, șabloane folosite la fiecare început de campanie și nu numai, la națională se simte tensiunea. Există presiune și supărare din toate părțile.
Calificările ratate s-au tot adunat, au devenit un „bolovan” care apasă tot mai rău. Mai mult, actuala generație și-a trecut în cont și retrogradarea în Divizia C, în Liga Națiunilor. Iar asta se simte în joc, dar și în reacțiile jucătorilor în această campanie de Euro, în care nu mai e loc de greșeli.
Gică Hagi a deschis „balul”
Primul care a „lovit” a fost Gică Hagi, care i-a reproșat lui Edi Iordănescu neconvocarea, fie și de principiu, a fiului său, Ianis Hagi. Supărat, fostul internațional a acuzat că „e o dovadă că Ianis nu este un jucător important la națională, așa cum declara Edi prin presă”. Ianis abia a revenit pe teren după o absență de peste un an, în urma unei operații de ligamente încrucișate la genunchiul drept.
Apoi a sărit CSU Craiova, acuzând absența din lot a golgheterului ei, Andrei Ivan. Altă supărare. Și acum o alta, cea cea mai recentă. Momentul schimbării lui Răzvan Marin în Andorra, în minutul 65, la 2-0 pentru „tricolori”, a rămas pe retina colectivă. Poate acesta a și fost motivul pentru care Edward Iordănescu a venit la întâlnirea de ieri cu presa însoțit chiar de mijlocașul celor de la Empoli
VIDEO. Răzvan Marin neagă: „Spuneți prostii!”
Întrebat dacă are încredere în antrenorul Edi Iordănescu, în deciziile sale, jucătorul a răspuns cu un zâmbet sub care se simțea iritarea: „Bineînțeles că am încredere!”. Și totuși, a ieșit evident nervos de pe teren, iar apoi a refuzat îmbrățișarea selecționerului, gesticulând și vociferând. Imaginile sunt fără echivoc, semn că nu fusese de acord cu hotărârea tehnicianului.
Răzvan Marin a punctat: „Acum vorbiți prostii, nu sunt de acord!”. Apoi a continuat, explicând că „eram supărat pentru că voiam să stau în teren. În rest, am salutat pe toată lumea, a venit și Jerry Gane să discute cu mine. Mă supărasem pe moment, înțeleg decizia și sunt de acord cu ea, sunt jucător profesionist. Voiam să fiu pe teren, să ajut echipa, nimic altceva. Apoi am acceptat”.
O lecție în direct de la Iordănescu
Selecționerul a dorit să dezvolte subiectul, cât timp era încă prezent în sală și elevul său. L-a apărat, susținând că „nu e cazul să despicăm fiecare gest al unui jucător. Sunt lucruri uzuale la cel mai înalt nivel, ale jucătorilor care își doresc să joace. Eu îi împing să-și dorească, să vrea mai mult, să vină cu pasiune, să dea totul. Nu pot acum să înec gesturi care nu ies din sfera bunului-simț. Și-a dorit să fie în teren, să ajute echipa, fiind și unul dintre căpitani”.
Edi a folosit însă abil momentul și pentru o lecție: „Dar în același timp, mintea limpede și cu responsabilitate era pe margine. Avea un galben, era 2-0, eram cu om în plus, iar peste nici trei zile urma un nou meci. Unul în care e posibil să apelăm iar la Răzvan și în care să intre cu cel puțin aceeași energie”.
Cel puțin la nivel declarativ, oficial, situația pare detensionată între cei doi. Deși, mai mult ca oricând, presiunea internă, dar și din afară, chiar se simte până la virgulă.
Lui Dobre i-a trecut. Deocamdată
Alexandru Dobre (24 de ani) e un alt caz. În urmă cu un an acuza că „orice aș face sunt invizibil, ceea ce mă face să mă gândesc dacă mai vreau la națională”.
Acum, Edi Iordănescu i-a oferit debutul, în Andorra. Și aripa lui Famalicao a intrat cu determinare, cu tupeu. I-a dispărut supărarea. Deocamdată. Edi Iordănescu îl folosește ca un atu în disputa cu cei care îl consideră răzbunător: „Alex a ajuns la națională pentru că faptele au depășit vorbele. El vine din spate, a jucat titular, a marcat în Portugalia. Cred că declarația lui din trecut a fost pentru că acumulase niște frustrări de dinainte”.
Boloca și Coubiș nu mai vor
Un alt jucător, unul debutat de Edi la acțiunea din noiembrie, Daniel Boloca (24 de ani), de la Frosinone (Serie B), a decis să nu mai joace pentru România. El s-a supărat că nu a fost folosit decât pe finalul meciului cu Slovenia (min. 84), dar a rămas apoi pe bancă în partida cu Moldova.
Chemat în decembrie la un stagiu de pregătire cu un lot secund al Italiei, de Roberto Mancini, jucătorul a decis să aștepte o ocazie să joace pentru peninsulari. Un alt „italian”, fundașul Andrei Coubiș, a refuzat să se mai prezinte la lotul U21, preferând și el să aștepte o convocare pentru Italia. Jucase nu doar la „tineret”, ci și la naționalele U19 și U20.
Poate sunt niște talente pe care le-am lăsat pe dinafară acum. Le iubesc talentul, dar le urăsc mentalitatea. Dacă la cluburi sunt unii cu un anumit statut și sunt alintați, eu nu pot face asta la națională. Cine vine cu mentalitate să vină! Cine nu, riscă să rămână afară. E un mesaj pentru toți, nu doar pentru Ivan, care are un potențial mare și are ușile naționalei deschise
Edward Iordănescu, selecționer România
Suntem un grup, suntem uniți. Avem un singur gând, să fim la Euro. Pe mine mă înrăiește ce spun adversarii. Cei din Kosovo au zis că nu suntem favoriți. Să trecem cu bine de acest meci cu Belarus, apoi să mergem în Kosovo și să arătăm altceva decât cred ei!
Răzvan Marin, mijlocaș România
1.000 de euroeste amenda maximă stabilită în regulamentul de ordine interioară la națională pentru gesturi neadecvate comise de jucători față de selecționer și de membrii staff-ului
{{text}}