Duelul România - Belarus 2-1 a fost comentat pe GSP.ro de Cristi Geambașu (editorialist), Remus Răureanu (reporter special) și Eduard Apostol (reporter). Mai jos găsiți opiniile lor de dinaintea meciului, de la pauză şi de la final.
România - Belarus 2-1 final
Cristi Geambașu: O găleată de apă rece în cap în minutul 85, când Morozov înscrie golul pentru Belarus. Cu scrâșnet de dinți, totuși încă o victorie de parcurs pentru tricolori. Și încă un reglaj pentru ce urmează, senzație accentuată de sesiunea extinsă de schimbări a lui Edi. Era clar că ieșirea lui Băluță, accidentat, se va simți. Nu anticipasem totuși că Cicâldău va fi atât de departe ca randament față de fostul coleg de echipă de la Viitorul. Cu o jumătate de clasă (nu mai mult!) peste cei din Belarus, oamenii lui Edi Iordănescu au controlat jocul și în a doua lui jumătate. Mai fără aer, Stanciu a continuat să filtreze mingi, Marin a continuat să faulteze, în timp ce Manea s-a încăpățânat să centreze sistematic în primul fundaș din cale. Drăgușin și Burcă bine până la capăt, ceea ce spune ceva nu tocmai plăcut. Firul roșu al părții a doua a partidei a fost însă obsesia lui Alibec de a înscrie. Obsesie nestinsă. Cu Israel, Kosovo sau Elveția tema naționalei ar trebui să fie alta, nu să îi ofere situații de gol lui Denis.
Remus Răureanu: Au trecut două meciuri pe care naționala doar le-a bifat, urmează partidele pentru calificare. Iordănescu are meritul de a fi făcut echipa aceasta să fie serioasă, ceea ce ar putea fi suficient pentru ca noi sa fim la Campionatul European. Cel mai bun român e Stanciu, care șomează în China din decembrie anul trecut, și-l mai testăm pe Dobre și pe alții ca el, jucători de la care așteptăm calificarea, deși nici măcar nu îi cunoaștem. Emil Grădinescu întreabă dacă ar trebui să fim supărați ca batem doar cu doi la unu. E un moft pe care nu ni-l mai permitem, măcar sa fim mediocri și serioși cu Kosovo, cu Israel!
Eduard Apostol: Când naționala redevenise simpatică multor români, după prima repriză, tricolorii au revenit la jocul ăla care ne-a trimis în fața televizorului la turneele finale. Ne-am mulțumit iar cu puțin, am stat cu inima-n gât pe final, am înghețat de frig la atacurile ălora și ne gândim că locul 2 ar fi miracol. Bine Stanciu, Burcă, Răzvan Marin, de apreciat Drăgușin și Dobre, mai ales ca atitudine. Păcat că s-a lovit Băluță, s-a simțit. Multe minusuri, care s-au evidențiat în repriza secundă. În frunte cu ”comisarul” Radu, care se simte prea bun, ceea ce nu e cazul. Îmi pare sincer rău că n-a marcat Alibec, chiar ar fi meritat. Cum îmi pare rău și fiindcă a fost introdus pe teren Octavian Popescu, supraevaluat, fără nicio idee coerentă și cu Andorra, și cu Belarus. Ar mai fi multe de zis, la nervi, dar... Gracias, Andorra!
România - Belarus 2-0 la pauză
Cristi Geambașu: Deocamdată este mai simplu cu Belarus decât cu Andorra. O primă explicație. Oamenii lui Kondratiev și-au propus să joace fotbal, ceea ce nu își propuseseră andorrezii care își cunoșteau limitele. A doua este că Stanciu a arătat incomparabil mai bine decât acum 3 zile. La fel Marin, la pachet totuși cu faulturile. Consistentă prezența lui Băluță, a cărui ieșire după accidentare se va simți în repriza a doua. Și să remarcăm primul gol la națională pentru Burcă după o execuție care seamănă cu un soi de tackling. Vă dați seama ce-o fi în mintea lui Alibec, care a încercat tot felul de rafinamente.
Remus Răureanu: O astfel de cursă e și despre cât de slabi sunt adversarii, nu e vorba numai despre calitățile noastre. Belarusul nu atacă, nu se apără bine, nu are nimic care să ne amenințe. La București e totul clar, mai așteptăm ajutor și din alte parti. Elveția conduce Israelul, Kosovo se chinuie cu Andorra. E bine.
Eduard Apostol: Să fie bine, să nu fie rău. România a arătat atitudine și agresivitate, drept răsplată au venit aplauzele sincere din tribune. Rezultatul e firesc. Mai mulți au jucat bine, începând cu Stanciu, care-și onorează statutul de lider. Mi-a plăcut Răzvan Marin în mod special, ăsta e cel mai bun răspuns pe care-l poate oferi dacă are nervi. Mi-a plăcut și jocul de scenă al selecționerului Edward Iordănescu, și el joacă o carte uriașă în această campanie, practic, diferența dintre ”mare” și ”oarecare”. Mi-e doar să nu ațipească Răzvan Burleanu...
România - Belarus, înainte de meci
Cristi Geambașu: Interesantă titularizarea lui Băluță în locul lui Olaru, cel cântat de suflătorii în pânze ai FCSB-ului. Logică introducerea lui Cristi Manea pe flancul drept, acolo unde în Andorra a strălucit prin mediocritate Rațiu. Neașteptată și cumva nejustificată înlocuirea lui Sorescu cu cvasidebutantul Opruț. Acestea ar fi schimbările de efectiv operate de Edi Iordănescu, printre care nu se regăsește, așa cum poate ne-am fi așteptat, Răzvan Marin. Semn că selecționerul este intransigent cu cine își permite. În rest, toată lumea așteaptă victoria cu Belarus ca pe cel mai firesc lucru. Așa o fi oare?
Remus Răureanu: Continuam cursa pentru Euro cu naționala alcătuită cu jucători din playout și din Serie B. Și am fi extrem de dezamăgiți dacă am rata calificarea! E drept ca grupa ne încurajează, azi avem oaspete Belarus, o țară care are cu totul alte griji, nu fotbalul. Cred ca esențial rămâne Alibec, vedeta noastră care și-a găsit o națională ca "o Astra", așa cum era echipa de club în care el putea fi cel mai important. Dacă nu primim gol și dacă aleargă toți pentru Denis, putem învinge aproape oricare adversar!
Eduard Apostol: Campania a început cu stângul. Pe teren, au fost 3 puncte în Andorra, în afara gazonului, atmosfera este încinsă. Și fițe în vestiar. Edward Iordănescu este atacat din toate părțile, mare minune să-și ducă mandatul la bun sfârșit! Un chip chinuit de probleme, de toate acuzațiile și mustrările ce i se aduc. Cât despre duelul, de acasă, cu naționala de pe locul 97 din clasamentul FIFA ar trebui să ne punem problema victoriei doar dacă ne-am înfiora în fața unei confruntări cu Vietnamul sau Guinea Ecuatorială, colegele de top ale Belarusului. Așteptăm cu interes mai degrabă reacțiile de după: dacă învingem la scor, vor fi ironii, "rezultat neconcludent", dacă batem la limită, critici aspre, de genul "cu Ianis și cu Andrei dădeam un gol în plus cu supușii lui Lukashenko".
{{text}}