Fotbal   •   Nationala   •   INTERVIU

Christoph Daum a fost pe Arena Națională la România - Belarus și a vorbit pentru cititorii Gazetei » „Credeam că mai erau superfotbaliști. Nu mai sunt”

+37 Foto
Foto: Cristi Preda (GSP)

Articol de Remus Răureanu, Cristi Preda (foto), Sebastian Culea, Iosif Popescu (video)   —  miercuri, 29 martie 2023

Christoph Daum (69 de ani), fostul selecționer al naționalei, a revenit în România pentru filmarea unui documentar biografic și s-a declarat încântat să fie aici. Nu e doar politețe, chiar îi place să fie în țara noastră deși se miră și el, ca și noi, că nu mai avem fotbaliști foarte buni. 

Christoph Daum, fostul selecționer al „naționalei” în perioada 2016-2017, a acordat un interviu în exclusivitate pentru Gazeta Sporturilor, în ziua meciului România - Belarus 2-1. Neamțul a fost prezent aseară în lojele Arenei Naționale. 

10 meciuria bifat Christoph Daum pe banca naționalei României, pe care a condus-o între iulie 2016 și septembrie 2017: Bilanțul său: 3 victorii, 3 egaluri și 4 înfrângeri

- Cum vă simțiți să fiți din nou în România? E diferită experiența aceasta față de prima?

- Acum e complet diferit, pentru că am locuit aici multă vreme, am prieteni, cunosc restaurante, e ca și cum m-aș întoarce acasă. A fost impresionant pentru mine cât de prietenoși sunt oamenii de aici! Nu vorbesc despre jurnaliști, da? Ha-ha-ha! În general, oamenii au fost extrem de prietenoși și mi-au rămas în inimă. Simt că m-am întors acasă.


- Ce vă place aici? Ce e special?

- Gustul fructelor. Și al roșiilor. Aici chiar simt că fructele și legumele vin din pământ, nu sunt artificiale. În general, mâncarea e foarte bună în România, restaurantele sunt foarte bune. E o țară foarte bună ca să petreci o vacanță cu familia, ai munți, ai Transilvania, ai Delta Dunării, care pentru mine este Paradisul ascuns. Sunt locuri impresionante care fac România unică.

Christoph Daum: „Mai ales presa m-a făcut să renunț” 

- Noi tot nu ne-am calificat la Euro. Vom reuși de data aceasta?

- Eu așa zic. A fost un start dificil fiindcă toată lumea spunea că era Andorra, că era ușor. Și atunci nu mai era de ajuns să câștigați, lumea voia un spectacol. Dar dacă vă uitați la alte rezultate veți vedea că naționale mari câștigă greu sau pierd puncte cu astfel de formații mici. Pentru mine, România e la același nivel la care e Israel și diferența va fi făcută la detalii. M-aș bucura mult să fiți în Germania la Campionatul European, fiindcă românii sunt atât de nebuni după fotbal încât merită să fie acolo!


- L-ați debutat la națională pe Marin, care e cel mai bine cotat român acum. Dar nici el nu s-a putut impune la Ajax. Ar fi putut avea o carieră mai bună?

- Întotdeauna e întrebarea „aș fi putut face mai bine?” Când a mers la Ajax erau așteptări foarte mari și răbdare foarte puțină. Asta e ceva ce nu mai găsim în fotbalul de azi, răbdarea. Marin a avut o evoluție fantastică, joacă într-un campionat imens, așa cum e Serie A, iar cariera lui nu e gata, el mai poate evolua!

- Filmați acum pentru un documentar biografic, România a fost un episod rău?

- Experiența din România a fost foarte importantă în viața mea și e minunat pentru mine să fiu aici. Dacă ne gândim doar la rezultate, da, sunt dezamăgit și cred că le-am fi putut oferi românilor niște rezultate mai bune. Știu că cele mai importante sunt rezultatele și că nu mai contează munca, nu contează că ai influențat federația cu ideile tale, cu organizarea pe care ai propus-o. Îmi asum responsabilitatea complet pentru rezultatele pe care le-am avut, dar presiunea pe care am avut-o din partea presei, mai ales din partea presei!, m-a făcut să merg la președinte și să-i spun „gata, e de ajuns!”.

Christoph Daum: „Dacă ești aici lupți pentru România!” 

- Ați avut clinciuri cu presa de aici. E adevărat că am fost critici cu dumneavoastră, dar nu mai critici decât am fost cu alți selecționeri. Așadar, nu a fost ceva personal. Dar încă mai credeți că nu ați fost tratat just de presa din România?

- Acum cred că am o relație bună cu media din România. Dar așa e mereu. Câtă vreme ești în centrul atenției și ai o responsabilitate, ești atacat. După ce nu mai ești implicat, toată lumea vrea să știe opiniile tale. Eu am încercat să fiu deschis cu presa, am fost disponibil cu cea mai mare transparență posibilă, că nu vă puteam chema la ședințele pe care le aveam cu jucătorii. Ca să rezum, eu cred că am avut o relație bună cu presa, dar presa vrea mereu rezultate. Și rezultatele n-au fost satisfăcătoare ...

- Ați fost ironic și la adresa noastră, a Gazetei Sporturilor. V-ați enervat și ați spus că un astfel de ziar e bun pentru împachetat pește. A fost o glumă bună, a intrat direct în folclorul fanilor. 

- Eee, da (n.r. zâmbește, se fâstâcește un pic) .... Am încercat și eu să pescuiesc o reacție din partea jurnaliștilor cu remarca mea, a fost ca un cadou pentru voi, v-am provocat (n.r. râde). Eu nu sunt pescar de profesie, dar știți că pe vremuri, când nu aveam atât plastic, împachetam mâncarea în ziare vechi. La așa ceva am făcut trimitere atunci. Și chiar ar avea sens să nu mai folosim atâta plastic, deci poate a fost o idee bună ce am zis atunci. 

- Ați fost un fel de activist de mediu, deci.

- Da, da (n.r. se amuză)

- Ce vă așteptați să găsiți în România și nu ați găsit atunci când ați venit ca selecționer?

- Dacă ne uităm în trecut la Popescu, la Petrescu, la toți acei fotbaliști fantastici, eu i-am căutat aici și nu i-am mai găsit. Nu mai erau! Eu știam că România era o națională de top în fotbal, cu jucători de clasă. Am fost surprins că nu am mai găsit acea calitate. Fotbaliști buni mai erau, dar am fost surprins că nu am putut să-i fac să lupte împreună pentru România. Sper să se schimbe percepția aceasta. Joc în Anglia, în Italia, lupt pentru familia mea, e în regulă. Dar când ești la națională lupți pentru România! E o onoare să joci pentru țara ta!

- De ce e atât de importantă onoarea?

- Pentru că nu e o problemă despre tactici, problema principală e să-i faci pe toți să fie unul! Și să poată să câștige și împotriva unora care sunt mai buni. Nu am putut face așa ceva în România, a lipsit atitudinea aceasta a jucătorilor care trebuie să se identifice cu țara, cu echipa.

- Sunt cunoscute problemele medicale pe care le-ați avut. Cum vă simțiți acum?

- Sfatul meu e să vă testați! Eu am descoperit cancerul la un test obișnuit, nu simțeam nimic. Vă rog, verificați-vă! Iar dacă aflați că aveți cancer nu e sfârșitul vieții! Nu vă mai întrebați „de ce mi se întâmplă mie?”. Sunt cinci sute de oameni depistați cu cancer zilnic! Nu sunteți singuri! Trebuie doar să căutați cei mai buni medici și să urmați tratamentul. Am ascultat medicul, am renunțat la zahăr, fac meditație zilnic. Dacă nu reziști singur, mergi la medici care te pot ajuta!

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.