George Simion (36 de ani) a plecat din peluză, fiind unul dintre cei mai cunoscuți ultrași din fotbalul românesc, și a ajuns președintele Alianței pentru Unirea Românilor, dar și deputat în Parlamentul României # Acesta vorbește despre cum a fost bătut și agresat de către jandarmi, despre cum crede că a fost parte a unui abuz și motivele pentru care a fost interzis cinci ani în Republica Moldova
- Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare săptămână, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.
- Domnule Simion, ați fost mereu activ în peluză, dar n-ați fost șef de galerie.
- Mi-ar fi plăcut! În schimb, am fost în galerie și nu mă rușinez. Chiar dacă sunt făcut "sămânțarul", "peluzarul". Am mers activ la meciuri de fotbal, am prieteni în toate galeriile. N-am de ce să mint! Peluza unui stadion e o reflexie a societății românești. Nu găsești doar gunoaiele societății, așa cum se induce ideea. Găsești muncitori, doctori și profesori universitari....
- Dar acum ați renunțat.
- Mergeam cu drag, dar acum nu mai merg. Pentru că nu mai am timp și nici nu mai sunt atât de atașat de fenomenul fotbalistic în sine, care mi se pare foarte plictisitor!
„Venim în casă peste tine cu Clanul Sportivilor!”
- Ați fost ultras. Ați și participat la bătăi, la revolte?
- N-am dat în nimeni, în schimb am luat de la jandarmi. Nu știu dacă chiar pot să fiu etichetat ca ultras... Mi-am luat pe spate câteva ciomege, mai mult la proteste. Mi-am luat scatoalce de la jandarmi. Am mai avut niște probleme cu prietenii mei jandarmi în civil pe care-i pozam și îi prezentam public. A fost și o amenințare: "Simioane, tot ne dai pozele... Lasă că venim în casă peste tine cu Clanul Sportivilor!". Se întâmplă multe abuzuri și cu Jandameria România.
- Deci cele mai mari probleme le-ați avut la proteste, și nu pe stadion.
- Exact, iar acum nu-mi mai fac nimic pentru că sunt o persoană publică. Am imunitate parlamentară, dar nu știu dacă mă ajută cu ceva la abuzurile forțelor de ordine. Am pățit anul trecut un abuz din partea Poliției Rutiere.
„Am fost săltat la două noaptea de către mascați”
- Ce s-a întâmplat?
- Organizam un protest în Piața Victoriei, am venit cu mașina acolo la 2 noaptea și Poliția Rutieră mi-a spus: "Domnu' Simion, aveți o problemă cu carnetul!". "Care-i problema?". "Aveți carnetul suspendat. Trebuie să ne însoțiți la Brigada Rutieră". Și, în ciuda opoziției mele, am fost săltat la 2 noaptea de către mascați care veniseră să mă ia și m-au dus la Poliția Rutieră sub acest pretext, carnetul suspendat.
- Și?
- Și la o lună după asta a venit hârtie din partea procuraturii că nu aveam carnetul suspendat! A fost o înscenare! În România nu prea ai voie să fluieri în biserică.
- Acum, la emisiune, ați venit cu mașina?
- Am venit cu metroul că ajungi mult mai repede de la Victoriei în Pipera. Merg și cu taxiul, iar când se supără unii pe mine, merg cu Uber.
- În Republica Moldova cum ați ajuns interzis?
- Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc, stăpânii de la acel moment, erau deranjați de manifestațiile noastre pro-unire care luaseră amploare și m-am trezit că nu pot intra cinci ani pe teritoriul Republicii Moldova. Îmi expiră interdicția în octombrie, după ce-a fost revocată de Maia Sandu, actualul președinte.
{{text}}