Opinii

Sorana, Simona și semifinalele de la Miami

Articol de Tudor Samuilă  —  joi, 30 martie 2023

Isprăvile Soranei Cîrstea din ultima vreme mă fac să-mi fie dor Simona Halep. În viață în general și în sport în particular, e bine să pui rezultatele, performanțele sau carierele în perspectivă, pentru a putea vedea imaginea de ansamblu.

Sorana Cîrstea trăiește în aceste zile ceea ce americanii numesc ”late bloom”, adică o înflorire târzie. La 32 de ani face ceea ce ar fi putut face din tinerețe. Uitați-vă la corpul ei, cât de bine definit este, urmăriți-i deplasarea în teren, cât de mult o ajută picioarele în defensivă și cum această prospețime se transmite și la cap, oferindu-i limpezime. Acum toate corespund, pentru că lovituri a avut mereu. Cîrstea a fost genul de jucătoare capabilă să lovească winner după winner pe ambele părți, dar totuși să piardă meciul. Nu mai e cazul.

Acum să lărgim un pic cadrul și să încercăm să vedem din altă perspectivă rezultatele ultimelor două săptămâni. Comparându-le cu cele ale Soranei din trecut, ele sunt fanstastice și reprezintă un exemplu pentru orice sportiv. Poți sfida vârsta. Poți oricând să te reinventezi și să capeți statut de erou național. 

Pe de altă parte, nu a trecut mult timp de când, pentru o altă româncă, orice alt rezultat decât victoria într-un turneu, era tratat ca o neîmplinire. Ajunge să vedem ce entuziasm produce semifinala Soranei de la Miami, pentru a realiza la ce nivel a fost Simona Halep. O sa ziceți ”da, dar s-a dopat”. Dacă a fost prinsă în 2022 consumând Roxadustat, nu înseamnă că a făcut-o toată cariera. Iar dacă a făcut-o toată cariera fără a fi prinsă, înseamnă că toți tenismenii mari și toate jucătoarele de elită o fac.

Sorana este omul zilei în sportul românesc și își va păstra statutul indiferent de rezultatul semifinalei contra Kvitovei sau Alexandrovei. Halep a fost un superstar al sportului mondial care se situa la un asemenea nivel de excelență, încât cele cinci semifinale pierdute la Indian Wells și Miami reprezentau dezamăgiri pentru români, iar titlul de la Indian Wells din 2015, ceva firesc. 

Chiar, nu ar fi tare ca într-un viitor apropiat să mai avem parte de un clasic al tenisului românesc Cîrstea-Halep, dar de această dată cu Sorana favorită? Chiar sunt curios cine ar câștiga.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.