Comisia de Recurs a publicat azi motivarea deciziei din 9 martie, când a stabilit ca partida Sepsi - FCU Craiova să se rejoace din primul minut.
- După ce la Comisia de Disciplină s-a decis victoria lui Sepsi cu 3-0, din cauza scandărilor xenofobe, Comisia de Recurs a hotărât ca meciul să se rejoace din minutul 1. Sepsi a câștigat rejucarea, 4-0.
UPDATE 20:00 » Reacția FRF
Federația Română de Fotbal a emis un comunicat după ce a apărut motivarea Comisiei de Recurs.
„După cum rezultă din cele de mai sus, pentru corecta informare, menționăm că din motivarea deciziei Comisiei de Recurs reiese că xenofobia și rasismul nu sunt două noțiuni distincte și că arbitrul și observatorul de joc au procedat corect”, susține FRF.
Comisia de Recurs a FRF a publicat azi motivarea deciziei în cazul în cazul Sepsi OSK – U Craiova 1948.
Având în vedere numeroasele comunicări publice cu privire la hotărârea Comisiei de Recurs în cauza jocului oprit dintre echipele ACS Sepsi OSK și U CRAIOVA 1948 SA, anterior motivării respectivei decizii, departamentul juridic al FRF consideră că se impun următoarele precizări ca urmare a comunicării deciziei motivate de către organismul jurisdictional al FRF:
Astfel, sumarizând, Comisia de Recurs a reținut că: “Rasismul care face diferențe între persoane cu privire la sau include și xenofobia”.
“Procedura de oprire a jocului în conformitate cu art. 58 pct. 10 din ROAF a fost una regulamentară”.
“Comisia de Recurs consideră că în mod legal și temeinic Comisia de Disciplină și Etică a FRF a reținut răspunderea disciplinară a recurentei (U Craiova 1948) în temeiul art. 54 pct. 2 din Regulamentul Disciplinar”.
“Reprezentanții intimatei ACS Sepsi OSK au susținut în fața Comisiei de Recurs că meciul putea să nu fie întrerupt și ar fi putut continua pe teren deoarece nu punea în pericol siguranța și ordinea publică”.
“Comisia de Recurs a considerat că sancționarea U Craiova 1948 SA cu forfait este excesivă în prezenta cauză”.
“Având în vedere că art. 54 pct. 6 RD prevede că sancţiunile aplicate pe baza acestui articol pot fi reduse … dacă alte motive serioase o justifică, iar art. 54 pct. 4 RD lasă o opţiune organului disciplinar, în funcţie de circumstanţele concrete ale cauzei, de a aplica şi alte sancţiuni complementare, luând în considerare argumentele mai sus-expuse, Comisia de Recurs urmează a înlătura sancţiunea de forfait în favoarea SEPSI OSK”.
După cum rezultă din cele de mai sus, pentru corecta informare, menționăm că din motivarea deciziei Comisiei de Recurs reiese că xenofobia și rasismul nu sunt două noțiuni distincte și că arbitrul și observatorul de joc au procedat corect.
- comunicat FRF
Cum motivează Comisia de Recurs decizia în cazul Sepsi - FCU Craiova
La aproape două luni de la decizie, într-un document de 11 pagini, Comisia de Recurs își explică decizia prezentând definiția rasismului și cea a xenofobiei, și diferențele care există.
Recurenta (n.r- FCU Craiova) susține că decizia arbitrului de a opri definitiv meciul este esențial nelegală, abuzivă, nefiind susținută de nici una din prevederile invocate de arbitru sau observatorul de meci în raport si nici de normele regulamentare. Mai mult decât atât, se susține că nu se putea aplica, în competiția internă, art. 13 din RD al FIFA, având în vedere că art. 54 din RD a FRF reglementează xenofobia, cu sancţiuni specifice acestei abateri.
Comisia de Recurs reține că art. 54 din RD are titulatura marginală de «Rasismul. Xenofobia. Discriminarea. Denigrarea», sens în care acest text statuează, în bloc, cu privire la acest concepte și nu definește separat fiecare categorie dintre cele patru enunțate. Astfel, în conformitate cu art. 54 pct.1 din RD, «orice persoană care, în mod public, discriminează sau denigrează pe altcineva într-o manieră jignitoare pe motive de rasă, culoare, limbă, religie, sex, origine etnică sau care comite o altă faptă având acest caracter» va fi sancţionată disciplinar. Așadar, definiția de la art. 54 pct. 1 din RD vizează toate cele patru categorii : rasism, xenofobie, discriminare, denigrare.
Raportat la situația de fapt ce a rezultat din probele administrate rezultă că a existat un comportament xenofob din partea anumitor spectatori, aşa cum rezultă din Raportul de observare întocmit de Octavian Goga si din Raportul de arbitraj redactat de Andrei Florin Chivulete (scandările și manifestările xenofobe nu au fost contestate de părţi sub aspectul existenţei/realităţii acestora).
Cu privire la noțiunile de «rasism» și «xenofobie» Comisia de Recurs reține că in art. 54 pct. 1 din RD se reglementează in bloc, cu privire la «orice persoană care, in mod public, discriminează sau denigrează pe altcineva într-o manieră jignitoare pe motive de rasă, culoare limbă, religie, sex, origine etnică sau care comite o altă faptă având acest caracter» - definiție care vizează rasismul, xenofobia, discriminarea, denigrarea.
Xenofobia, sub aspect terminologic, este frica sau ura faţă de străini și de necunoscut. Aceasta nu se referă numai la repulsia unei etnii, unei culturi sau unei religii diferite, dar şi la frica de oameni necunoscuți si de concepte necunoscute. Anumite forme ale ale xenofobiei pot include rasismul. Rasismul reprezintă un grup de atitudini, practici și acţiuni care îşi au sursa în convingerea că diferențele sociale și culturale se explică prin diferențe biologice inclusiv ereditare dintre rasele umane».
În concret, rasism constituie orice acţiune, practică sau convingere care reflectă o viziune despre lume bazată pe conceptul rasial, care la rândul lui definește convingerea că oamenii sunt împărțiți în entități biologice separate și exclusive numite ,rase"
Raportat la situația de fapt necontestată de părţi, Comisia de Recurs reţine că suporterii au utilizat scandări cu profund caracter xenofob care sunt incluse in sfera noțiuni de rasism, Având în vedere aceste aspecte, procedura de oprire a jocului de fotbal in conformitate cu ar. 58 pct, 10 din ROAF a fost una regulamentară deoarece acest text prevede că «in cazul in care arbitrul constată personal sau este informat de unul dintre arbitrii asistenţi, de al patrulea oficial sau de către delegatul de joc, cu privire la faptul că în stadion au loc. comportări/manifestări rasiste, acesta va proceda..» urmând pașii prevăzuţi în ROAF”.
În finalul motivării, Comisia de Recurs specifică: „Pe cale de consecinţă, Comisia de Recurs nu va reţine acest motiv de recurs. În ceea ce privește motivul de recurs referitor la faptul că instanța de fond în mod greșit a dispus sancţionarea recurentei în temeiul art. 9 alin. 2 din RD, Recurenta susţine că nu a săvârșit nici o faptă ilicită, nu a încălcat nici o prevedere legală sau regulamentară pentru a fi sancţionată în prezenta cauză.
De asemenea, susţine că nu poate fi reținută vreo culpă a clubului cu privire la comportamentul suporterilor. În susținerea acestui motiv de recurs, se arată că recurenta a întreprins toate măsurile necesare care să conducă la concluzia că acesteia nu poate să i se rețină vreo culpă”.
Citește motivarea integrală a Comisiei de Recurs
Decizia Comisiei de Recurs a FRF în cazul Sepsi - FCU Craiova by Gazeta Sporturilor on Scribd
{{text}}