Dinamo a încheiat traseul în Liga Campionilor cu o victorie istorică la THW Kiel, dar în campania următoare vrea să se califice în primele 8 echipe ale Europei. Alb-roșiii vor fi premiați pentru al 19-lea titlu național.
Echipa din Ștefan cel Mare a terminat cel mai bun sezon al său din istorie în Liga Campionilor între primele 12 formații europene și dorește calificarea în Final Four-ul de la Koln în următorii 3 ani. Pentru aceasta, Dinamo are nevoie de bani mai mulți și de jucători capabili să țină piept marilor forțe din competiția supremă continentală.
Imposibil cu giganții Europei pentru Dinamo
În cele 16 partide din Liga Campionilor Dinamo a obținut 6 victorii, a pierdut 7 meciuri, iar 3 le-a terminat la egalitate. Și-a depășit condiția în partidele cu campioana Danemarcei, GOG, cu care a obținut 3 puncte din 4, și a câștigat surprinzător la Kiel, dar germanii erau deja calificați în sferturile de finală, după ce câștigaseră la București, cu 41-28.
Dinamo a marcat în 16 partide 476 de goluri și a primit 501, echipa exprimându-se deseori la nivelul cerințelor din Liga Campionilor.
În afara partidelor cu THW Kiel de acasă, PSG, Magdeburg și Veszprem, în care alb-roșiii nu au avut nicio șansă, deoarece cele patru formații sunt superioare din toate punctele de vedere, campioana României a demonstrat că se poate bate cu orice adversar de nivel apropiat.
Singurul meci în care Dinamo a pierdut surprinzător prin diferența de scor la o echipă din categoria sa a fost la Porto, 23-32. În rest, bucureștenii au arătat o creștere în exprimare și încredere în potențialul lor față de sezonul trecut în Europa.
Dinamo, apărare bună, atac inconstant
Dinamo s-a apărat cât a putut de bine pe zona centrală cu Sorhaindo, Militaru, Racoțea sau Ali Zein, iar în poartă Saeid, Ghedbane și Bucătaru au blocat uneori mingi care păreau imparabile.
Andrii Akimenko, extrema dreapta, într-o acțiune spectaculoasă Foto ImagoPe atacul pozițional, a depins de dispoziția sârbului Kukic, care de cele mai multe ori a fost la nivel maxim și prin exprimarea sa campionii României au surprins adversarii cu faze de gol. Chiar dacă uneori s-a ratat mult și din poziții ideale, jocul lui Dinamo a arătat mai multă siguranță, Akimenko în extrema dreapta și Kuduz alături de Ali Zein în inter stânga fiind jucătorii cei mai constanți.
73 de goluria marcat Akimenko în Liga Campionilor, cele mai multe pentru Dinamo, fiind urmat de Kuduz, cu 64, și Ali Zein, 58
Dinamo va face schimbări pentru sezonul viitor
Dinamo se va despărți la final de sezon de Vali Ghionea și Cedric Sorhaindo, ajunși la final de carieră, ca și de egipteanul Mamdouh Shebib, căruia îi expiră contractul. Germanul Christian Dissinger a fost un caz aparte la Dinamo: jucător cu un contract de 12.000 de euro pe lună, nu a jucat în niciun meci din Liga Campionilor. A părut a fi pedepsit de antrenorul Xavi Pascual pentru că nu a acceptat micșorarea contractului sau plecarea la altă formație. El și-a reziliat înțelegerea cu formația română și din această lună este la Al Duhail SC, de patru ori câștigătoare a campionatului din Qatar.
Pentru campania următoare Dinamo a transferat deja 3 jucători: pivotul Miklos Rosta de la Pick Szeged, centrul Daniel Stanciuc de la CSU Suceava și extrema dreaptă Tudor Buguleț de la Minaur. Se așteaptă răspunsul lui Veszprem în privința portarului sârb Vladimir Cupara, dacă acesta va veni încă din vară în Ștefan cel Mare sau din 2024, când îi expiră contractul cu maghiarii. Dacă vine din 2023, de la Dinamo va pleca un portar.
Vladimir Cupara, actualmente portar la Veszprem Foto ImagoE nevoie de bani mai mulți la Dinamo
Dinamo a așteptat finalizarea drumului în Liga Campionilor și sfârșitul campionatului intern, unde s-a câștigat din nou titlul, și va anunța săptămâna viitoare încă 3 transferuri. În acest sezon are un buget de aproximativ 4 milioane de euro, iar pentru 2023-2024 alb-roșiii ar avea nevoie de 5-6 milioane de euro ca să se bată cu șanse la primele 8 locuri în Liga Campionilor.
Însă pentru a juca din nou în Liga Campionilor în sezonul care vine, Dinamo trebuie să primească invitație din partea EHF, findcă România nu se mai află între primele 9 națiuni cu coeficientul european intercluburi.
{{text}}