Opinii   •   EDITORIAL

Unde e vâna oltenească?

Articol de Alin Buzărin   —  marți, 04 aprilie 2023

Nu e vorba de ”rebelul” Ionuț Vână, ci de faptul că patru jucători tineri ai Craiovei (Ișfan, Baiaram, Vlădoiu, Screciu) au abandonat meciul cu CFR din cauza unor probleme medicale

Oltenii au jucat mai bine decât CFR și, după regulile vizuale ale fotbalului, poate că ar fi trebuit să obțină mai mult decât acest 1-1. La fel de adevărat este și că vișiniii din Gruia au avut o seară cenușie, lipsită de orice veleitate ofensivă, rămânându-le la îndemână doar asprimea în joc și, eventual, auturile "islandeze" pe care le-a și ironizat Eugen Neagoe.

Inghinalii, bată-i vina!

Burcă și Yuri au intrat mereu la limita cartonașului, iar Muhar de multe ori dincolo de această limită. Dar nu rașpelul ceferist i-a trimis pe tinerii alb-albaștri la cabine înainte de vreme. Pentru că primul căzut la datorie, încă din minutul 27, se ținea de inghinali. Când te "bărbierește" Burcă, nu cu inghinalii ai probleme. Durerile în acea zonă apar din alte cauze, care nu trebuie căutate neapărat în perimetrul stadionului. De cele mai multe ori, motivele vin și de dincolo de arenă.


Misterul grătarelor

Mihai Rotaru, analizând buletinul medical, a dus vorba spre lotul de tineret, U21, care are în componență mai mulți olteni, inclusiv pe majoritatea celor accidentați cu CFR. Că acolo, în parohia lui Emil Săndoi, s-ar fi comis ceva grătare, mici, fleici, beri și așa mai departe. Nu există dovezi clare, de auzit s-a auzit, dar și dacă s-ar fi făcut un grătar într-o după-amiază, asta nu înseamnă că jumătate de echipă trebuie să-ți cadă ca spicele sub treierătoare la primul meci de campionat.

Exemplul "Busuioc"

A devenit un motiv universal de jelanie ideea că după convocările la echipele naționale jucătorii revin la cluburi obosiți. Tinerii U21 ai Băniei au obosit circulând pe traseul Craiova-București (meciul cu Portugalia) - Sibiu (partida cu Germania) - Craiova. Doi adversari de primă mână, dar a fost vorba de întâlniri amicale. 


Oare Ndong n-o fi fost obosit? Micuțul și inimosul Basilio (Busuioc, așa îl alintă lumea) a jucat pentru naționala lui, reprezentativa Guineei Ecuatoriale (!), tocmai în Botswana. A plecat spre Oltenia marți noaptea, a ajuns joi, iar duminică seara a părut fresh de parcă nu se deplasase nici măcar până la buticul din colț. Probabil că și datorită risipei sale de efort a ajuns "Busuioc" să fie îndrăgit de suporteri la mai puțin de trei luni de la sosire.

La milimetru

Trăim într-o lume a computer-tomografului, a RMN-urilor, dar și într-o lume în care (mai ales de când regulamentul permite cinci înlocuiri), una-două, vezi jucători care se așază pe gazon și fac semn de schimbare. Urmează analize medicale amănunțite, iar tehnologia scoate la iveală câte o leziune microfibrilară de câțiva milimetri. Cu cât e vorba de mai mulți milimetri, cu atât e și indisponibilitatea mai lungă.

Varza și fleica

Sigur că e normal să apelăm la tehnologie, dacă tot o avem la îndemână, dar e bine să facem apel și la memorie. Petre Deselnicu, o stâncă de fundaș central, și el oltean, le spunea atacanților adverși că dacă intră el pe teren cu guturai și strănută o dată, cad toți. 

Tilihoi, fie iertat!, care nu era oltean, ci lipovean, a jucat în ultimii ani ai carierei (inclusiv în anul Craiovei Maxima) cu sciatică de abia se mai putea mișca, dar a strâns din dinți. Cei doi Nae, ambii fundași laterali, Negrilă și Ungureanu, n-au fost niciodată accidentați grav. Nu erau RMN-uri, dar parcă fotbaliștii erau plămădiți din alt aluat. Când se întâmpla să-i mai doară câte ceva, venea Nea Sică, alias doctorul Vasile Frânculescu, și le "recomanda" o foaie de varză acră sau o bucată de fleică de vită, să le ia durerea.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.