Constănțeanca Raluca Georgiana Șerban (25 de ani), care din 2019 evoluează sub steagul Ciprului, a bifat, săptămâna aceasta, prima apariție pe tabloul principal al unui turneu WTA250. Ocupanta locului 155 în ierarhia feminină a luat startul în întrecerea de la Bogota (Columbia) și și-a relatat experiența de acolo într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor.
Povestea ei e una de notorietate în lumea tenisului românesc. Raluca și-a luat cetățenia cipriotă în 2019, în speranța că va beneficia de condiții mai bune de antrenament, dar și de atenția pe care federația de la București nu i-a acordat-o. Patru ani mai târziu, la orizont apar primele roade ale deciziei sale.
Raluca Șerban, pentru care ultimii ani au însemnat o continuă aventură în zona competițiilor de rang ITF, unde a adunat 13 titluri și alte șapte finale, a făcut un pas în față în 2023, într-un sezon ce-ar putea fi unul de cotitură pentru ea. După ce a ajuns în finală la Guanajuato (Mexic), un turneu puternic din seria ITF W60, a venit și următorul pas. Unul firesc, prezența în premieră pe tabloul unui turneu WTA.
Acceptată direct pe tabloul principal de la Bogota, jucătoarea cipriotă născută în România a părăsit întrecerea în primul tur. Nu fără luptă, ci după o bătălie purtată de la egal la egal cu Kamilla Rakhimova, ocupanta locului 90 în clasament. A fost 7-6 (3), 6-3 în favoarea rusoaicei, într-o partidă în care Raluca a avut șansele ei în primul set, când a condus cu 3-1 și 4-2.
Raluca Șerban: „Nu am avut niciun ajutor din partea Federației”
- Raluca, spune-mi, în primul rând, cum a fost la Bogota? Cu ce ai rămas dupa prezenta pe tabloul principal de acolo? Ai ținut-o în șah pe Rakhimova, o jucătoare mult mai bine clasată.
- A fost o experiență foarte bună pentru mine. E prima dată când mă calific pe tabloul principal la un WTA250 și am reușit asta fără niciun wild-card primit vreodată în competiții atât de mari, de asta sunt foarte mândră, indiferent că lucrurile n-au mers cum mi-aș fi dorit eu.
- Ce obiective ai pentru restul sezonului? Îți dorești să joci Grand Slam-uri, bănuiesc, și să intri pe tablou la cât mai multe turnee WTA, nu? Ce planuri ți-ai setat, concret?
- Grand Slam-uri cu siguranță voi juca în calificări, targetul este să pot intra direct pe tablou. Și da, aș vrea să joc cât mai multe WTA-uri anul ăsta pentru a mă obișnui cu concursurile mari și atmosfera.
- Dar în privința clasamentului?
- Păi, targetul meu este să intru în Top 100 în lume până la sfârșitul anului.
- Dacă ar fi să faci o scurtă recapitulare a parcursului tău în tenis, cum și de ce ai ajuns să-ți iei cetățenie cipriotă? Știu că, la un moment dat, au existat niște nemulțumiri îndreptate în direcția Federației.
- Cum se știe deja, nu am avut niciun ajutor din partea Federației Române de Tenis, iar ai mei nu au avut bani suficienți să mă susțină material. De asta am decis, împreună cu părinții mei, să ne mutăm în Cipru, sperând că voi fi ajutată mai mult.
- Citeam deunăzi că președintele Federației, George Cosac, spunea la un moment dat că nici nu a auzit de numele tău. Cum ți s-a părut acea remarcă a președintelui FRT?
- Nu aș vrea să comentez, o să mă cunoască la un moment dat!
- Apropo, ai găsit în Cipru ceea ce-ți lipsea în România? Ai beneficiat acolo de sprijinul pe care FRT spui că nu ți l-a oferit?
- Nu chiar, nici federația de aici nu m-a ajutat deloc. Dar am găsit un sponsor care chiar crede în mine și vrea să mă ajute.
Raluca Șerban: „Dacă o altă țară este dispusă să te ajute mai mult decat o face țara ta, de ce nu?!”
- Ai cetățenie cipriotă din 2019, unde ești stabilită, unde te antrenezi?
- Locuiesc și mă antrenez în Limassol.
- Vedem în circuit din ce în ce mai multe jucătoare cu origini românești care au ajuns să reprezinte altă țară. Cele mai cunoscute cazuri sunt, evident, cele ale Biancăi Andreescu și Emmei Raducanu. Cum vezi situația aceasta?
- Sincer, fiecare decide ce este mai bine pentru el, iar dacă o altă țară este dispusă să te ajute mai mult decat o face țara ta, de ce nu?!
- Anul acesta, ai ajuns până în finală la Guanajuato Open, un turneu puternic din categoria ITF 60K. Ți-a dat un boost de încredere acel turneu?
- Da, am ajuns până în finală și am bătut jucătoare foarte bine clasate. Asta m-a făcut foarte puternică și mândră, pentru că am intrat în ultima clipă pe tablou și am reușit să mă calific până în finală nefiind favorită în turneu. A fost un rezultat foarte bun pentru începutul de an.
- Știu că într-o perioadă erai considerată printre cele mai talentate junioare din România. Rezultatele n-au fost chiar cele așteptate, bănuiesc. Simți că nu ți-ai valorificat adevăratul potențial?
- Rezultatele nu au fost cele așteptate pentru că nu am avut ajutor financiar. Abia de anul trecut am început să călătoresc cum ar trebui și să joc mai multe turnee. Până atunci, mă antrenam, făceam sparring și așteptam să pot strânge ceva bani ca să pot să leg câteva concursuri. Bineînțeles că lucrurile nu au mers cum mi-aș fi dorit, dar nu au depins de mine. Acum, am tot ajutorul de care am nevoie, muncesc foarte mult și sunt sigură că, mai devreme sau mai târziu, rezultatele vor apărea. Nu îmi fac griji absolut deloc, vreau doar să fiu sănătoasă și să pot să fac ceea ce îmi place.
- Raluca Șerban / Sursă foto: instagram.com/raluka17/
{{text}}