Opinii   •   Opinii   •   editorial

Click!

Articol de Traian Ungureanu   —  joi, 06 aprilie 2023

Există naivi care nu înțeleg de ce fotbalul e o pasiune universală. Și de ce ia nenumărați ostateci, de la omul cel mai simplu la mințile cele mai titrate. 

Răspunsul parafrazează faimoasa vorbă a lui Clausewitz, după care războiul e continuarea politicii prin alte mijloace. Fotbalul e continuarea politicii și economiei prin alte mijloace. Demonstrația? De la începutul sezonului, mai mult de jumătate dintre antrenorii Premier League au fost concediați.

Cu posibila excepție a chirurgilor, nu există meserie de stres mai mare decât postul de antrenor. Deosebirea e că în spatele chirurgilor se află o știință. În spatele antrenorilor se află un milion de variabile care fac la un loc haosul și caută un dresor, pentru a-l pune la încercare. Cunoașterea fotbalului e insuficientă. 

Un antrenor trebuie să fie simultan psiholog, preot, politician și comandant militar. Totul pentru a asigura, rareori, succesul și, niciodată, succesul definitiv. Cu altă vorbă faimoasă, rostită de Churchill: toate carierele politice sfârșesc în eșec. Introduceți cuvântul antrenor. Maxima stă în picioare.


În Premier League, această lege e o caricatură. Graham Potter și Brendan Rogers au adus la 12 numărul sacrificaților. Luat în parte, fiecare caz e minor în comparație cu palmaresul lui Carlo Ancelotti. Cel mai titrat antrenor al Europei așteaptă a 11-a concediere în ultimii 20 de ani.

Carlo Ancelotti (foto: Imago)

Luate împreună, concedierile sezonului englez spun că fotbalul e un regim economic și politic în care nu există timp. Singura realitate e investiția care cere rezultate imediate și formidabile.

Pare absurd, dar Chelsea l-a adus pe Potter, cu gândul să câștige tot. 


Pare de necrezut, dar Leicester l-a adus pe Rodgers, cu intenția de a repeta performanțele unei echipe care nu mai există pentru că a fost vândută. Fotbalul reproduce încrederea generală în miracole ce pot fi cumpărate cu suma potrivită. Patronii, presa și suporterii cer și așteaptă exact asta.

Într-o epocă în care un singur click duce la rezultatul dorit, nimeni nu mai acceptă altceva. Nu există ieșire: dacă tu aștepți, altcineva câștigă și tu pierzi investiția. Prin urmare: click!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.