Liga 2

Dacă nu se mișcă urgent, nu promovează până în 2025! CSA Steaua riscă să joace degeaba încă un sezon

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu  —  vineri, 07 aprilie 2023

Steaua nu are drept de promovare în sezonul acesta și nici nu a pornit vreo acțiune ca să-și schimbe forma de organizare. Dacă nu modifică nimic până în august, Clubul Sportiv al Armatei va juca tot de pomană și în sezonul 2023-2024.

Problema de la Steaua arată ca una nerezolvabilă, noua echipă a Armatei continuă să joace degeaba în liga a doua și e foarte posibil să fie la fel multă vreme de acum înainte.

CSA Steaua, încă doi ani în anonimat

Clubul Sportiv al Armatei e o societate de drept public, iar Legea Sportului nu permite ca o astfel de structură să devină membră a vreunei ligi profesioniste, motiv pentru care roș-albaștrii nu pot progresa către „A", un campionat pe care-l patronează LPF. Ar fi nevoie ca Steaua să fie reorganizată într-o societate de drept privat, ceea ce "militarii" nu au făcut până acum și nici măcar nu par preocupați să facă.

Ei mai au timp până la startul campionatului următor ca să-și modifice forma juridică, altfel nu vor putea promova nici în vara anului următor, vor rămâne captivi în „B" cel puțin până în 2025!

Roș-albaștrii ocupă locul al doilea în momentul acesta, unul care permite promovarea directă, doar că ei nu vor obține licența pentru prima ligă, indiferent de poziția pe care o vor ocupa la finalul competiției.

Mai toacă niște bani cu un proces

Conducerea clubului intenționează să conteste la TAS decizia previzibilă de refuzare a licenței. Procesul de la Lausanne va fi, însă, unul în care Steaua va fi lipsită de șanse de câștig, doar va mai consuma niște bani publici. Un proces în Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv costă între 15.000 de euro și 50.000 de euro, în funcție de numărul arbitrilor implicați în judecare.

CSA ar ataca la TAS hotărârea Federației, numai că FRF poate argumenta ușor în Elveția, din moment ce există o lege națională pe baza căreia instituția nu le poate oferi licența „militarilor".

Burleanu a vorbit la un moment dat despre situația în care se găsește Steaua și le-a oferit roș-albaștrilor o soluție pentru a căpăta dreptul de promovare fără să aibă nevoie de asocierea cu vreun privat: să fie înființată o societate pe acțiuni în care Ministerul Apărării să fie acționarul unic. 

Oficialii din Clubul Sportiv al Armatei nu doresc să intre într-o asociere cu vreun privat, ei consideră că o astfel de afacere ar semăna cu acelea pe care le-au făcut cu Păunescu și cu Becali în urmă cu 25 de ani, dar nici planul lui Burleanu nu l-au aplicat.

Rămân trei pe patru locuri?

E sigur că Steaua nu are dreptul de promovare, dar e posibil să mai existe măcar încă o echipă care să nu poată urca în prima ligă. Dinamo are datorii și „câinii" au dificultăți să le achite până pe 30 aprilie. Ei au tot negociat cu creditorii în ultimele luni, au căutat să-i convingă să accepte amânarea plăților, numai că deocamdată nu i-au înduplecat pe toți. Noii acționari ai roș-albilor și administratorul special Vlad Iacob și-au asumat obținerea licenței. 

„Sută la sută, vom rezolva problema aceasta!", a promis Iacob imediat după ce echipa a obținut dreptul de participare în play-off. În dificultate mai este și Unirea Dej, o formație care nu are în momentul acesta infrastructura pe care o impune manualul de licențiere.

Au deja șase ani în ligile mici

„Militarii" au reînființat echipa de fotbal în 2017, la cererea suporterilor din Peluza Sud, o facțiune a galeriei steliste care nu mai accepta felul în care Becali conducea echipa și își dorea revenirea Stelei la Ministerul Apărării. Planul era ca formația să promoveze an de an până în prima ligă, numai că socoteala din teorie nu a fost confirmată. 

CSA a rămas trei ani în „D", oprită o dată de Rapid și o dată de Carmen București! Au promovat pe urmă în „C", în „B", iar aici s-au blocat fiindcă nu au fost capabili sau nu și-au dorit să opereze modificarea juridică necesară. Suporterii fideli s-au săturat de incapacitatea aceasta a conducerii și au protestat des, au cerut ca echipa lor să capete dreptul de promovare. Oprița și unii dintre jucători au în contracte bonusuri condiționate de clasare, nu de promovare, ceea ce înseamnă că ei vor încasa prime pentru unul dintre primele două locuri, chiar dacă vor rămâne în liga a doua și pentru stagiunea următoare.

>

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.