Trăim sub dictatura diminutivelor și a antrenorilor cu capul plecat că racheta nu-l sparge. Au cuvântul fetele
„Sori” s-a întors din America zilele trecute. Ne omoară cu zile diminutivele, clar! Prin urmare, ca să continuăm în nota asta în care totul e mic și drăgălaș, să spunem că „Sori”, adică Sorana Cîrstea, a câștigat o mulțime de „bănuți” anul acesta la Indian Wells și la Miami, prilej cu care a făcut și un impresionant salt de „loculețe” în clasamentul WTA.
De pe 74 pînă pe 41. Sfert de finală la Indian Wells și semifinală la Miami, cu victorii la Aryna Sabalenka, numărul 2 mondial, și Caroline Garcia (4) înseamnă o evadare solidă din zona gri care separă jucătoarele medii de cele foarte bune. Un frumos apus al unei cariere nicicând împlinite pe măsura talentului.
Progres
Nu doar pentru autoproclamații fini cunoscători ai tenisului, reconfortantă este îmbunătățirea jocului. Mai solid, mai constant, mai predictibil. Tehnic, Sorana a stat bine mereu.
Vizibilul progres, inclusiv al psihicului de concurs, se leagă de colaborarea cu suedezul Thomas Johansson, un nume în circuit, câștigător de Grand Slam (Australian Open 2002). Tot de Thomas Johansson se leagă și episodul devenit notoriu, în care în timpul semifinalei de la Miami, contra Petrei Kvitova, Cîrstea și-a ironizat antrenorul.
Sfidare
Degetul mare ridicat sarcastic către lojă, tocmai când pierduse un punct pe propriul serviciu, expediat din careul de avantaj spre exterior (ceea ce la o dreptace însemna spre rever, iar în cazul stângacei Kvitova însemna de fapt forhand!), semnifica ceva de genul „Am făcut cum m-ai învățat, uite ce a ieșit!”.
În acel moment, a devenit limpede că noua Sorana nu a anihilat-o pe vechea Sorana și că Sori este doar un diminutiv scornit recent de comentatori cu scopul de a-i intra în grații.
Prudenți sau mai degrabă neinspirați, producătorii transmisiunii semifinalei de la Miami nu au arătat cadre cu Johansson după ce a fost sfidat de eleva din România. Reținut, suedezul s-a abținut și după meci să comenteze în vreun fel întâmplarea.
Guduratul
Hait!, am zis atunci când am văzut pe o burtieră TV titlul "Sorana nu s-a ferit de cuvinte la revenirea în țară". Uite că ea explică, își justifică ieșirea. Nimic însă, doar niște vorbe împachetate drăguț despre potențial și muncă în echipă. Bla, bla, bla de te doare bila.
Trăiască noua modă a presei care nu vrea să (mai) supere pe nimeni, cu întrebări care sunt mingi ridicate la fileu, doar ca să se poată gudura pe lângă vedete! Afară cu inadecvații care mai cred în rolul dezinfectant al spiritului critic!
Zile numărate
E treaba Soranei cum își administrează relația cu antrenorii. Iar a noastră, mă rog, a unora dintre noi, este să observăm și să comentăm. În lumina ultimelor evenimente, colaborarea cu Thomas Johansson nu cred să aibă zile multe.
Și nu neapărat pentru că acesta nu va mai suporta să fie sfidat, ci din cauză că jucătoarea va renunța la el. Ne mai uităm la tenis și mai vorbim. Între timp, să rememorăm.
De exemplu, cum i-a cerut Cîrstea unei arbitre să îl scoată de pe teren pe Adrian Cruciat, antrenorul de la acea vreme, pe motiv că nu-i mai suportă indicațiile.
Cu semifinala de la Miami, Sorana Cîrstea a obținut cel mai bun rezultat din ultimii 10 ani ai carierei / FOTO: ImagoVrei o banană?
Dar cum îi certa Simona Halep pe cei din echipă că nu țopăie în tribună la fiecare minge câștigată mai țineți minte? O echipă care pe atunci îl număra și pe Darren Cahill, pe care totuși nu-l vezi spunând umil „Simona, vrei o banană?”.
Cum a făcut o doamnă antrenoare. Dar de Emma Răducanu, româncuța noastră după tată și chinezoaică după mamă, care își concediază antrenorii cu frecvența cu care rupe racordaje, ce ziceți? O pui pe rană?
Cum îți meriți leafa
Mai mult decât alte sporturi, aristocraticul tenis s-a contaminat și el de bădărănii, țățisme, compromisuri și vorbe goale. Mă abțin să aprofundez de ce cam toate derapajele astea vin din zona tenisului feminin.
Să zicem că fetele sunt mai temperamentale, iar antrenorii lor mai dispuși să se umilească. Că atunci când „Sori” mătură cu tine podeaua, iar tu, antrenor, spui că „nu a fost reacția pe care mi-am dorit-o” îți meriți soarta. Și leafa.
Încă o dată, urmăriți cât mai durează colaborarea Sorana Cîrstea-Thomas Johansson!
{{text}}