Multiplu campion de Grand Slam, Boris Becker vorbește despre perioada petrecută în închisoare, despre cum și-a pierdut averea și ce a învățat din toate experiențele recente
„Astăzi sunt mai bun în urma timpului petrecut la închisoare”, spune Boris Becker. Cele 231 de zile în care a fost încarcerat la Huntercombe (Oxfordshire) l-au marcat și l-au eliberat. Mărturisiri de o sinceritate brutală, în care nu se menajează absolut deloc, dezvăluie un Bum Bum inedit, despuiat de foița aurie a vedetei.
El a detaliat într-un interviu publicat recent de cotidianul argentinian La Nación cum și-a pierdut averea, ajungând să fie până la urmă condamnat la 2 ani și jumătate de închisoare de Tribunalul din Southwark pentru că și-a ascuns patrimoniul, a declarat faliment și nu și-a plătit datoriile.
A fost eliberat în 15 decembrie 2022, apoi deportat în țara natală și nu va putea reveni în Marea Britanie până când nu se încheie perioada de detenție dictată inițial. Câștigător a 6 trofee de Grand Slam, Boris Becker, 55 de ani, trăiește zilele acestea o realitate mult diferită de vremurile glorioase ale carierei de jucător.
Când am câștigat Wimbledon-ul la 17 ani a fost un șoc pentru toată lumea, inclusiv pentru mine. Nimeni nu e pregătit pentru așa ceva, de aceea cred că situația mea actuală e o reflectare a acelei etape.
Boris Becker
Boris Becker: „Mi-am dat seama prea târziu”
„După retragere, mulți sportivi continuă cu același stil de viață, au aceiași amici ca în perioada când erau activi, iar asta costă mult. Veniturile nu mai sunt cele de dinainte, așa că în cele din urmă încep problemele”, a detaliat Becker.
„Eu mi-am dat seama prea târziu. Poate am avut persoane nepotrivite în jurul meu, poate am fost captivat de succes și nu am vrut să aflu. Nu pierzi totul de azi pe mâine, în cazul meu a fost un proces lung, de 20 de ani. Am plătit un preț mare și am ajuns la închisoare”.
231 de zile după gratii. „A fost greu. Viața acolo este foarte dură, în fiecare zi trebuie să găsești o formă de a supraviețui. Asta m-a învățat ceva ce poate știam deja, dar nu aplicasem în viață. M-am împăcat însă cu acea parte a existenței mele, accept ce s-a întâmplat și sper că am învățat ceva”, s-a destăinuit campionul german.
Boris Becker la 17 ani cu trofeul de la Wimbledon Foto Imago„Închisoarea te face să fii umil”, spune Boris Becker
Acel ceva poate fi modestia. „Închisoarea te face să fii umil. Când pierzi totul, apoi stai într-o celulă mică și totuși nu simți ce este umilința, atunci ești pierdut”, filozofează Boris Becker.
Detenția l-a obligat să schimbe și alte lucruri în viața sa, în obiceiuri. ”Acum mă simt foarte bine, sănătos, cred că viața după gratii m-a transformat într-o persoană mai responsabilă. Acolo mâncam mai puțin, nu beam alcool, nu fumam, făceam exerciții la sală cât de des puteam”, a dezvăluit el pentru aceeași sursă.
„Probabil am ieșit de la închisoare într-o formă fizică mai bună decât cea în care eram când am intrat. Intenționez să păstrez acest stil de viață cât mai mult timp posibil”, a adăugat germanul.
M-am întors la tenis, la televiziune, am fost invitat să fac iar parte din echipa de Cupa Davis. Discut cu mulți jucători tineri, dar încă nu am decis ce drum să urmez. Sunt recunoscător pentru ocaziile care mi se oferă.
Boris Becker
Boris Becker, o viață de documentar
Începând de astăzi, fanii tenisului pot urmări pe Apple TV+, documentarul „Boom! Boom! Lumea contra lui Boris Becker”.
25 de milioane de dolarieste totalul brut al câștigurilor din tenis obținute de Boris Becker de-a lungul carierei sale, el retrăgându-se din tenis în 1999
Viața sa, marcată de glorie şi apoi scandal, ruină şi în final închisoare, l-a inspirat pe americanul Alex Gibney, realizatorul documentarului "Mincinosul Armstrong".
Documentarul despre Becker se împarte în două părţi, de peste trei ore şi jumătate, intitulate "Triumf" şi "Dezastru".
Realizatorul îl chestionează pe Becker pentru perioada 2019 şi aprilie 2022, cu câteva zile înaintea verdictului care urma să-l trimită la închisoare, aceste interviuri fiind baza documentarului.
Germanul nu este singurul care apare în acest documentar, ci şi fosta sa soţie Barbara Feltus, partenera actuală, Lilian de Carvalho Monteiro, managerul său legendar Ion Ţiriac, Bjorn Borg, Mats Wilander, John McEnroe, Brad Gilbert, Michael Stich, Novak Djokovic şi Nick Bollettieri. Filmul este dedicat şi celebrului antrenor american Nick Bollettieri, decedat pe 5 decembrie anul trecut, la vârsta de 91 de ani.
{{text}}