Ionuț Badea, fostul secund al lui Anghel Iordănescu și al lui Christoph Daum la echipa națională, creează o avancronică a derby-ului CFR Cluj - FCSB. El observă că roș-albaștrii sunt tehnici, creativi și proaspeți, dar îi avertizează că vișiniii pot oricând să câștige un meci dintr-un aut.
- Revista „Craiova Maxima, povestea unei iubiri alb-albastre" poate fi CUMPĂRATĂ ONLINE ---> Comandă AICI!
- CFR Cluj - FCSB se joacă duminică, de la ora 21:00. Partida va fi liveTEXT pe GSP.ro și în direct pe PrimaSport, OrangeSport și DigiSport
Vor mai fi multe etape, însă acest CFR-FCSB programat duminică este extrem de important pentru calculele despre câștigarea campionatului. Dacă una dintre ele pierde, aceea se îndepărtează cam mult de liderul Farul și rămâne abia a treia în clasament, deci îi va fi foarte greu să mai topească diferența de puncte și să mai salte peste două rivale.
Cu un egal ar rămâne amândouă în cursă, doar că ar fi tot niște urmăritoare ale echipei lui Hagi și ar suferi și mai tare pentru punctele pierdute dacă dobrogenii ar învinge-o în runda aceasta pe Universitatea Craiova.
Ce se va întâmpla duminică la Cluj? Gazeta a ales câteva criterii de analizare a formațiilor și pe baza acestor criterii încearcă Ionuț Badea să le anticipeze stilurile, calitățile, slăbiciunile.
Fost secund al lui Anghel Iordănescu și al lui Christoph Daum, Badea a antrenat-o cel mai recent pe UTA, în perioada ianuarie - mai 2022.
El remarcă talentul fotbaliștilor lui Becali, forța și organizarea oamenilor lui Petrescu. CFR arată ca o campioană suferindă acum, nu mai domină competiția ca în anii trecuți, însă Badea e de părere că ardelenii sunt capabili să facă diferența în derby chiar și dintr-un aut, pentru că ei tratează toate fazele fixe ca pe momente capitale în care participă aproape toată echipa.
Puncte forte
CFR Cluj
- „CFR are organizarea defensivă, nu doar prin însușirea pozițiilor, ci și prin voluntariatul cu care se oferă jucătorii pentru a se apăra"
- „Clujul e tare la fazele fixe, mai ales datorită numărului mare de jucători pe care îi poate aduce în careu. Nu de puține ori am asistat la cornere și la lovituri libere laterale la care apăreau în careu cinci, șase, chiar șapte oameni ai lui Petrescu. Și să nu uităm nici auturile! CFR aduce trei, patru jucători în careu chiar și la astfel de faze, iar ei devin periculoși dacă reușesc să domine spațiul în care cade mingea"
FCSB
- „FCSB atacă bine pozițional, e o echipă dinamică, bună și în jocul fără minge și cu fotbaliști tehnici care pot găsi multe soluții după driblinguri unu la unu" "
- „Roș-albaștrii vor spera să găsească spațiul necesar pentru infiltrări ale lui Olaru și ale lui Edjouma din linia a doua, ca mijlocași ofensivi. Ei doi creează o superioritate numerică în zona fundașilor centrali ai adversarului și aceasta a fost cheia în multe partide"
Slăbiciuni
CFR Cluj
- „Campioana poate să sufere de o oboseală care riscă să devină cronică în lipsa unor resetări mentale de care staff-ul tehnic e responsabil. Ar mai fi o posibilă problemă: lipsa golurilor pe care le marchează atacanții, ei au tot fost rotiți pentru a-și doza efortul. Omogenizarea, relațiile de joc au suferit din cauza aceasta"
FCSB
- „FCSB are momente în care se expune singură prin atacuri decisive, mai ales ale lui Dawa și ale lui Tamm, mai ales în momentele de trecere din atac în apărare, atunci când echipa face greșit presingul pentru recuperarea imediată a mingii. Balonul ajunge ușor în zona celor doi stoperi, care rămân să apere 40-50 de metri în spatele lor"
Strategie
CFR Cluj
- „Clujul ar avea șanse să ajungă la finalizare prin pase în diagonală în dreapta sau în stânga închizătorului, Șut, Ovidiu Popescu sau care va juca în rolul acela. Lipsa atenției la centrările din lateral poate fi, de asemenea, o slăbiciune în jocul bucureștenilor. De multe ori, ei au fost surprinși în astfel de faze uitându-se doar la minge, fără să fie atenți și la pozițiile adversarilor, ale coechipierilor"
FCSB
- „Oaspeții pot să profite de oboseala clujenilor, să-i supună la atacuri succesive care să ducă la un ritm înalt de joc. Pentru ei va fi important, de asemenea, să profite de duelurile unu la unu din zonele laterale, Coman-Manea și Cordea-Braun, dacă nu va fi alt fundaș stânga la CFR. O altă soluție ar fi să reîntoarcă rapid mingile centrate, să le ducă în zona careului de 16 metri, acolo unde mijlocașii centrali ai Clujului nu reușesc întotdeauna să ajungă"
Antrenori
- „Ei pot fi decisivi în derby-uri, Petrescu, prin tenacitatea lui și prin organizarea pe care a dovedit-o. La Cluj poate să existe o suprasaturație a jucătorilor, ceea ce poate să le blocheze creativitatea"
- „La FCSB e importantă colaborarea bună pe care Pintilii o are cu jucătorii, deși mai nou a apărut un alt „principal", Charalambous. Pericolul e să se vadă vidul de autoritate, ceea ce ar fi vizibil în momente cu presiune. Dacă vor fi conduși, spre exemplu, bucureștenilor le va fi foarte greu să revină într-un astfel de derby"
Portari
- „Sunt despărțiți de ani buni de experiență în favoarea lui Scuffet, dar sunt aproape similari ca exprimare. Fizicul e asemănător, plus modul cum închid unghiurile, cum gestionează situațiile unu la unu, cu un plus de agilitate pentru Târnovanu. La ieșirile pe centrări avem un plus pentru Scuffet. Amândoi le transmit încredere echipelor, eu îi văd pe picior de egalitate"
Sisteme
- „Clujenii au fost versatili, ei au jucat de multe ori în 4-4-2, nu doar în 4-3-3. E interesant cum va gestiona Petrescu poziția lui Krasniqi: mijlocaș lateral în 4-4-2 sau atacant lateral în 4-3-3? Ca atacant, el e mai aproape de poartă. Ca mijlocaș i se înmulțesc sarcinile defensive și îi scade randamentul ofensiv"
- „La FCSB, lucrurile sunt clare: echipa joacă în 4-3-3 și extrem de rar a schimbat pe parcursul meciurilor în 4-4-2 sau cu o apărare din cinci. E de urmărit dacă meciul îi va obliga pe antrenori să schimbe, să opteze pentru sisteme în care să forțeze atacul sau să se apere cu cât mai mulți oameni"
Dueluri fizice
- „Plusul este evident pentru CFR, doar dacă analizăm structura fiecărui fotbalist. Pe jucătorii de la FCSB îi ajută felul în care se antrenează, de aceea ei se descurcă în astfel de contacte. Aici se face diferența între fotbaliștii care „fac sală" și aceia care fac și sală, dar antrenează și mișcări specifice, dueluri pe teren. Din informațiile mele, știu că în baza din Berceni așa se lucrează"
Rezistență la efort
- „Avantajul este clar al FCSB-ului, care a avut mai mult timp pentru pregătirea acestui meci. La CFR va fi un mixt cu jucătorii care pot fi recuperați și cu unele schimbări față de echipa standard, nu multe, cât să nu afecteze omogenitatea și prospețimea".
„Petrescu e sub presiune"
Faptul că vișiniii nu-și mai sperie rivalii din campionat l-a remarcat și Gabi Balint, fost coleg și amic al lui Dan Petrescu. Balint îl cunoaște foarte bine pe Dan și „l-a citit" după aparițiile lui din media: „E sub presiune acum, simte că ar putea să piardă titlul de campion. Echipa nu mai arată aceeași forță, aceeași siguranță din sezoanele trecute.
Drept dovadă, nici nu mai e prima în clasament. Explicația e simplă, după părerea mea: chiar dacă au fost aduși mulți jucători, lotul de acum e inferior acelora din anii precedenți, au dispărut din echipă fotbaliști care erau foarte importanți".
Golgheter există doar la FCSB
De când a fost accidentat Debeljuh, CFR a tot rulat și a testat atacanți, fără să mai găsească un vârf îndeajuns de bun. Cel mai bun marcator al vișiniilor în sezonul acesta, Rangelo Janga, a dat opt goluri, mai puțin de jumătate din câte a înscris Andrea Compagno, care are 17.
De la FCSB, până și Malcom Edjouma, un mijlocaș defensiv la bază, a marcat mai des decât a marcat Janga, francezul are nouă goluri. Petrescu a tot rulat atacanți: Janga, Maglica, Yeboah, Bârligea. Niciunul nu s-a impus ca un om de bază. A mai fost folosit pe parcursul acestui sezon și Cephas Malele, însă el a ales să rupă contractul și să plece.
CFR Cluj - FCSB, echipe probabile
CFR CLUJ: 1. Scuffet - 4. Cr. Manea, 44. Yuri, 3. A. Burcă, 71. Peteleu - 10. C. Deac, 73. Muhar, 40. Cvek- 15. Yeboah, 32. Janga, 7. E. Krasniqi
REZERVE: 90. R. Sava, 11. Petrila, 25. Țâru, 28. Hoban, 30. Bârligea, 33. Kolinger, 37. M. Bordeianu, 47. Braun. 91. Maglica
ANTRENOR: Dan Petrescu
ABSENȚI: Bălgrădean, Boateng, Camora (accidentați)
FCSB: 32. Târnovanu - 22. Sorescu, 5. Dawa, 16. Tamm, 33. Radunovici - 27. Olaru, 8. Șut, 18. Edjouma - 98. Cordea, 96. Compagno, 7. Fl. Coman
REZERVE: 99. A. Vlad, 2. V. Crețu, 6. Haruț, 10. Oct. Popescu, 11. Miculescu, 17. I. Cristea, 19. Omrani, 23. Ov. Popescu, 80. Radaslavescu
ANTRENOR: Elias Charalambous
ABSENT: Panțâru (accidentat)
{{text}}