Liga 1

VAR, impact uluitor în Liga 1! Cifrele sunt șocante: arbitrii fie sunt legați la ochi, fie sunt foarte slabi

Articol de Dan Udrea, Liviu Manolache  —  luni, 10 aprilie 2023

În actualul sezon din Liga 1, din care s-au disput deja 262 de meciuri, arbitrii nu văzuseră inițial 45% din penalty-urile acordate și aproape 50% din eliminările produse în urma unui cartonaș roșu direct.

Pe parcursul acestui campionat, mai ales după meciurile disputate în 2023, arbitrajul video a fost contestat vehement. În principal, din cauza faptului că multe dintre faze au rămas în aer chiar dacă reluările TV au fost bune și au demonstrat că decizia din teren a „centralului" a fost greșită. În plus, la mai multe jocuri, liniile trasate de softul care verifică pozițiile de ofsaid au prezentat câteva imagini îndoielnice și care nu aveau nici pe departe darul de a lămuri controversa fazei.

Chiar și în această etapă, un conducător al unui club care are ca obiectiv câștigarea titlului s-a arătat revoltat de faptul că echipa sa nu a beneficiat de un penalty. E vorba despre Cristi Balaj, care a reclamat că Bârligea a fost faultat de Tamm, în startul reprizei a doua, și că Istvan Kovacs ar fi trebuit să-l atenționeze pe Radu Petrescu. Kovacs însă i-a dat credit „centralului" și jocul a continuat, fără ca intervenția estonului să fie penalizată.

Duelul Tamm - Bîrligea // FOTO: Captură DigiSport

În ciuda acestor contestări, introducerea arbitrajului video a avut un impact pozitiv formidabil în Liga 1. După disputarea a 33 de etape, fără două meciuri, cele de luni, Petrolul - Mioveni și Sepsi - Rapid, cifrele privind modul în care arbitrajul video a corectat erorile „centralilor" și asistenților sunt chiar șocante.

În actualul sezon, în total, au fost dictate nu mai puțin de 102 penaltyuri. Dintre acestea, ATENȚIE!, 44 au venit în urma vizionării reluărilor TV și după ce cei din camera VAR au intervenit. 

Ultimul exemplu a fost în meciul Farul - CSU Craiova 3-2, când „centralul" Adrian Cojocaru n-a văzut că Ndong l-a călcat pe Mazilu, dar eroarea a fost îndreptată de Andrei Chivulete.

43%din penaltyurile acordate în actualul campionat au venit ca urmare a intervenției VAR

5penaltyuri cu VAR a dictat Sebastian Colțescub atunci când a fost "central", din totalul de 12 lovituri de pedeapsă acordate, urmat de Bârsan și Cătălin Popa, cu câte 4 penaltyuri date cu ajutorul celor din camera VAR

Faptul că Liga 1 a beneficiat de VAR a modificat în mod substanțial volumul penalty-urilor acordate. În tot campionatul precedent s-au dictat 93 de lovituri de pedeapsă. Acum, cu 47 de meciuri rămase de disputat, s-a depășit deja nivelul din 2021-2022.

Top echipe care au beneficiat de cele mai multe penalty-uri

CLUBPENALTYURI
Rapid12
Sepsi12
Farul11
CFR11
FCSB8

Procentul în privința cartonașelor roșii dictate direct, nu cele din două galbene (situație care nici nu e de competența VAR) e chiar mai mare decât la penaltyuri. S-au dictat 31 de eliminări directe, nu mai puțin de 15 fiind doar cu ajutorul arbitrajului video. 

Ultimul exemplu l-am avut la U Cluj - FCU Craiova, când Iulian Călin îi acordase doar cartonaș galben lui Miron, pentru atacul asupra lui Bahassa, dar Ovidiu Hațegan, care a fost în camera VAR, a intervenit și a îndreptat greșeala, iar stoperul ardelenilor a fost trimis la cabine de „centralul" Iulian Călin.

48%din eliminările directe dictate în acest sezon au fost cu ajutorul VAR

6eliminări directe a dat Andrei Chivulete în acest sezon, nici una cu ajutorul arbitrajului video

Care sunt baremurile arbitrilor în Liga 1

ArbitruSuma (lei)
„Central”6.000
Asistent3.700
VAR3.000
Rezervă2.000
AVAR2,000
Cheltuieli700*

* arbitrii pot deconta cel mult 700 lei pentru o delegare, în privința costurilor cu transportul și cazarea

VIDEO Gigi Becali, despre arbitrajul din partida cu CFR Cluj: „Asta îmi dă de gândit”

>

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.