Olandezul Patrick Kiens, care se ocupă de senioarele ce au mai rămas la Deva și care este prezent alături de echipa feminină a României la CE din Antalya, a fost anchetat pentru abuzuri în urmă cu trei ani, în țara sa natală
- Campionatul European de Gimnastică este program în perioada 11 aprilie - 16 aprilie. Finalele individuale ale competiției, începând de vineri, vor fi televizate pe Prima Sport.
Patrick Kiens face parte din delegația României la Campionatele Europene din Antalya, care debutează miercuri la feminin. Olandezul este trecut în actele Federației Române de Gimnastică drept antrenor principal al lotului olimpic care se antrenează la Deva.
Patrick Kiens, acuzat de abuzuri fizice și psihice
Coregraf bine cotat în lumea gimnasticii mondiale, Kiens are în trecutul său acuzații de abuz. Unele care au dus la o anchetă, după care a fost achitat. Pentru că procurorul de caz a contestat decizia și apoi au apărut alte acuzații, Kiens a făcut o înțelegere în urma căreia a fost suspendat timp de șase luni, având doi ani de supraveghere.
Kiens a fost un personaj secundar în scandalul care a zguduit gimnastica din Țările de Jos. Povestea a început la mijlocul anului 2020, când mai mulți antrenori au fost acuzați de comportamente abuzive atât la nivel fizic, cât și psihic.
Dezvăluirile au pornit de la gimnasta Joy Goedkoop, care l-a arătat cu degetul pe Vicent Wevers, tatăl campioanei olimpice Sanne Wevers, și a indicat spre anii în care a antrenat-o în clubul din orașul Oldenzaal. „Am fost bătută și lovită de el. Nu în fiecare zi! Dar desconsiderarea și furia erau zilnice", a mărturisit Joy. Sistemul din Țările de Jos era diferit de cel practicat în România, cu pregătire centralizată, acum doar câteva fete mai sunt într-o astfel de pregătire, cele de la Deva.
Abuzurile, o rutină
Federația din Țările de Jos nu a așteptat prea mult și a demarat o anchetă internă, cerând ca toți antrenorii care erau în programul de înaltă performanță să-și întrerupă activitatea pe parcursul investigației. De asemenea, reprezentanții Centrului pentru Sport în Siguranță, care aparține de Comitetul Olimpic din această țară, au făcut atunci un apel și la alte gimnaste care au avut de suferit să vorbească despre experiențele prin care au trecut.
Nu era ceva nou, însă contextul mondial a făcut să se ajungă aici, după cele întâmplate cu Larry Nassar în SUA și difuzarea pe Netflix a documentarului Athlete A.
Pe lângă acuzațiile care făceau referire la antrenorii de top ai prezentului din Țările de Jos au revenit și cele din trecut. Antrenorul Gerrit Beltman, care a fost la cârma lotului național în anii 2000, a vorbit chiar în mijlocul scandalului din 2020 pentru Noordhollands Dagblad despre abuzurile pe care le-a comis împotriva gimnastelor în anii când era coordonator.
Patrick Kiens, în timpul Europenelor de anul trecut / FOTO: Imago„Mi-e foarte rușine de ce am făcut. Nu am intenționat niciodată să le bat, înjur, să le rănesc sau să le lovesc cu cureaua, dar s-a întâmplat. Le-am lovit pe sportive pentru că am crezut că doar așa o să le dezvolt o mentalitate de top", a mărturisit Beltman, care a lucrat până în 2010 cu federația olandeză și care s-a mutat apoi în Canada.
Același ziar a publicat un material amplu despre abuzurile în gimnastica feminină olandeză, jurnaliștii vorbind cu zece gimnaste cu vârste cuprinse între 10 și 41 de ani, o parte dintre ele participând și la competiții internaționale. Acestea au dezvăluit despre cum uneori erau târâte prin sală sau obligate să urce pe frânghii cu mâinile pline de sânge.
Ce se întâmpla la clubul lui Kiens
Printre materialele publicate de Noordhollands Dagblad în perioada crizei din 2020 se află și unul despre Patrick Kiens, care pe lângă lotul național a lucrat în orașul Hoofddorp. Jurnalistul Marco Knippen a vorbit cu mai mulți părinți care aveau fetele la clubul lui Kiens. O mamă a povestit că fetița sa de nouă ani a venit într-o zi acasă și a întrebat-o ce înseamnă cuvântul „curvă".
Mai mulți părinți au confirmat că și fetele lor au avut de suferit. Au fost numite: „gogoașă, brioșă, budincă sau chiar porc gras" de către Patrick Kiens. Se pare că antrenorul le spunea că pentru el o gimnastă nu poate fi îndeajuns de slabă.
În același material se vorbește despre întreaga istorie a lui Kiens la clubul pe care l-a condus. Când a ajuns în 2012 la SV Pax din Hoofddorp, a spus că vrea tot ce e mai bun pentru gimnaste, nu pentru antrenori sau pentru clubul său.
Deși lucrase cu Frank Louter, acuzat și el de abuz, s-a distanțat de acesta. Eythora Thorsdottir, medaliată europeană cu argint și bronz, este gimnasta cea mai cunoscută pe care a crescut-o Kiens.
„Abordarea sa dominantă are, de asemenea, o latură întunecată, care se reflectă în toate straturile clubului - cu excepția grupului de inițiere. Dorința lui Kiens este lege, știe că este acoperit de Consiliul de Administrație și de managerul asociației, Mariëlle van den Brink, care este prezentă în sală în fiecare zi. Kiens nu tolerează contradicția", se arată în investigația scrisă de Marco Knippen, care a intervievat 20 de oameni din jurul clubului.
„Intimidarea verbală și influența mintală în sala de antrenament sunt mai degrabă regula decât excepția, concluzionează părinții din poveștile copiilor lor. În timpul antrenamentelor, la copii se țipă, sunt batjocoriți și umiliți. Acest lucru se întâmplă într-un mediu izolat, părinții sunt marginalizați. Este adevărat că antrenamentele pot fi urmărite la începutul și la sfârșitul lor, dar după un perete de sticlă care nu permite trecerea sunetului", se subliniază în articol.
De asemenea, se arată că empatia nu era încurajată, gimnastele care plângeau nu trebuiau mângâiate de nimeni și existau diverse pedepse dacă nu ascultau. Regimul dur impus de Kiens a făcut ca multe sportive să plece de la club și să fie nevoite să meargă la psiholog, iar schimbarea lor a fost vizibilă. „Din fericire, strălucește din nou și e iar fericită", a spus despre fiica ei una dintre mamele care au acceptat să vorbească despre ce s-a petrecut la clubul al cărui antrenor principal era Kiens.
Înțelegerea de după achitare
În primă fază a anchetei demarate în 2020, Patrick Kiens a refuzat să-și întrerupă activitatea, fiind singurul care a făcut acest lucru dintre antrenorii de top vizați de investigație.
Clubul său a emis un comunicat în care spune că numele lui Kiens nu a apărut în nicio mărturie a vreunei gimnaste de top. La finalul lui decembrie 2020 federația olandeză, KNGU, a întrerupt contractul cu acesta, menționând că nu are legătură cu investigația în desfășurare, dar că există o nepotrivire de opinii. Kiens era coregraful lotului și antrenorul Eythorei Thorsdottir.
Programul de înaltă performanță a fost reluat câteva luni mai târziu, dar cu o pregătire centralizată în Nijmegen și sub atenta observație a unei persoane imparțiale. Kiens și eleva sa s-au prezentat acolo, dar aceasta nu s-a simțit bine și s-a întors la clubul său, unde antrenorul era susținut de o parte din părinți.
La finalul lui iunie 2021, Kiens a fost achitat de acuzațiile de abuz de către Institutul pentru Justiție în Sport, dar acuzarea a făcut apel. Cum apăruseră noi mărturii, așa cum a dezvăluit pentru GSP jurnalistul Marco Knippen, Kiens acceptat o înțelegere: o suspendare a afilierii la KNGU cu o perioadă de probă de doi ani.
În august 2021, Kiens a ales să plece de la Pax, unul dintre cele mai mari cluburi de gimnastică din Țările de Jos, după nouă ani petrecuți acolo. În mailul trimis părinților și gimnastelor a spus că e obosit, pasiunea și plăcerea pentru gimnastică s-au stins, și că federația „mi-a arătat în mai multe feluri că nu e mai e loc pentru mine în gimnastica olandeză".
Prima sosire în România
În februarie 2022, Federația Română l-a adus pentru prima oară pe Kiens în România pentru a „concepe programul artistic de la sol pentru șapte sportive de top", se arată în comunicatul de atunci al FRG. Maria Ceplinschi, Ana Maria Barbosu, Ioana Stănciulescu, Silvia Sfiringu și junioarele Amalia Puflea, Amalia Ghigoarță și Sabrina Maneca Voinea au lucrat cu Kiens la Izvorani.
„Trebuie să ai o coregrafie bună, calități acrobatice și trebuie să ai elemente bune de dans. Coregrafia este foarte importantă în zilele noastre. Eu lucrez și la Federația Internațională de Gimnastică în calitate de consultant pentru noul cod care este aplicat din 2022. E un lucru bun că suntem aici, la debutul acestui nou ciclu, ca să putem să ne adaptăm din mers noilor reglementări și să le implementăm în coregrafia gimnastelor românce", a spus atunci Kiens.
Acesta a revenit apoi la Deva pentru a verifica. „Sportivele noastre sunt încântate de colaborare și abia așteaptă să-și prezinte noile exerciții în competiții!", se mai arată în comunicat.
Numirea lui Kiens ca antrenor coordonator la lotul de la Deva la începutul anului nu s-a mai făcut cu atâta tamtam. Mai ales că Amalia Puflea povestise pentru ProSport prin ce trecuse la Deva, acuzându-l pe Lucian Sandu de abuzuri repetate, acesta depunându-și apoi demisia.
Soluția Federației a fost să aducă la Deva un alt antrenor acuzat de abuzuri și investigat în Țările de Jos, unde nu mai are loc, după cum singur a scris în mailul de despărțire. Conform lui Marco Knippen, acesta a mers și la lotul Austriei, unde a fost criticat și astfel a ajuns la Deva în România.
Gazeta Sporturilor a contactat federația din Țările de Jos pentru a afla mai multe detalii despre cele întâmplate, dar și dacă forul din România a întrebat despre trecutul antrenorului. Prin intermediul reprezentantului media a transmis că nu vor răspunde la întrebări legate de acest caz, că totul e în trecut și că Patrick a mers mai departe.
Acest „departe” este lângă echipa României, el urmând să le asiste pe fetele pe care le antrenează la Deva, Ana Maria Bărbosu, Andreea Preda și Amalia Ghigoarță, pe podiumul întrecerii europene din Antalya. Federația Română are ca obiectiv o clasare între primele 13 echipe pentru a se putea calfica la CM din acest an, unde se dau ultimele bilete pentru Paris în concursul pe echipe.
Lotul feminin al României pentru CE
- Gimnaste: Ana Maria Bărbosu, Sabrina Maneca Voinea, Amalia Ghigoarță, Lilia Cosman, Andreea Preda
- Antrenori: Gina Groza Gogean, Camelia Voinea, Corina Moroșan, Ramona Micu, Cătălin Meran și Patrick Kiens
Program CE
- 12 aprilie - calificări (individual compus și finale pe aparate) și concursul pe echipe
- 14 aprilie - individual compus
- 15 aprilie - finale pe aparate
- 16 aprilie - finale pe aparate
{{text}}