Nationala

“Mingea asta e moarte curată!”

Articol de Justin Gafiuc  —  Monday, 30 November -1

Gabi Boldici spune că balonul cu care se va juca la Euro e o armă împotriva goal-keeperilor. El lucrează mult cu elevii săi exact la controlul asupra mingii.

Sub comanda lui Gabi Boldici, portarii formează o castă separată în cantonamentul din Antalya. Lucrează individual la sala de forţă, iar pe teren obiş­nu­iesc să rămînă în plus după ce restul jucătorilor se retrag în camere, la fi­na­lul fiecărei şedinţe de pregătire din după-amiezile de la Belek. An­tre­norul goal-keeperilor are grijă să-i ţină chiar şi acum aproape de tu­raţia maximă pe Lobonţ, Coman şi Popa, oamenii cu mănuşi din lo­tul pentru Euro. “Lucrăm la bandă, abdomene, forţă la picioare, spa­liere, exersăm plonjoanele, vi­teza de reacţie şi priza”, explică Boldici ţintele perioadei petrecute în Turcia.

Coman joacă la Rapid cu Europass
El recunoaşte că una dintre proble­mele majore cu care se confruntă cei trei băieţi dintre buturi este mingea cu care se va juca la turneul final, intitulată Europass: “E foarte uşoară! Lovită bine, e moarte curată pentru por­tari!” De aceea, la antre­na­men­te, goal-keeperii exersează minute în şir controlul asupra balonului la centrări sau la şuturile de la dis­tan­ţă. De unde apar dificultăţile? Min­gea creată de Adidas e extrem de iute, fîlfîie teribil în aer şi e dificil să-i prevezi traiectoria. Dacă şi muş­că gazonul după şut, capătă o viteză incredibilă! Iar pe ploaie, din ca­uza peliculei care o acoperă, de­vine şi mai greu de strunit! “Coman joacă de ceva timp cu ea la Rapid, aşa că a avut prilejul s-o «citească» mai bine”, explică Boldici.

“Doamne ajută să nu luăm gol!”
Boldici măr­tu­riseşte că, zi de zi, încearcă să mo­de­­leze şi psihicul jucătorilor: “Stăm foar­­te mult de vorbă! Ne mai în­tîl­nim seara, dis­cutăm cam ce urmează să facem la antre­na­men­tul următor, îi ascult şi pe ei cu ce simt nevoia să lucreze mai mult. Cred că, la momentul tur­ne­u­lui fi­nal, toţi băieţii vor fi la ca­pa­ci­tate ma­ximă! Şi Doamne ajută să nu primim gol în grupă!” .

“Cînd se vizionează meciurile adversarelor, urmăresc şi eu să văd lucrurile interesante pentru portari, astfel încît să ştim ce să pregătim în funcţie şi de jocul rivalului”

Euro poate fi o rampă de lansare pentru oricare dintre portari. Înainte de toate e însă orgoliul de a fi acolo şi de a primi o certificare a muncii tale de peste ani”
Gabriel Boldici antrenor portari, “naţională”

De ce Popică

Boldici a explicat că varianta Tătă­ru­şanu ca al treilea portar pentru Euro nu era la fel de sigură precum cea cu Marius Popa (foto): “În primul rînd, Ciprian are probleme medicale şi nu avea cum să fie selecţionat acum . Însă Popică a demonstrat şi în par­tida amicală cu Rusia că, la nevoie, e un om pe care te poţi baza! Chiar dacă e la final de contract cu Poli şi situaţia lui de acolo e într-o discuţie cu clubul, cred că asta nu-l afec­tează la reprezentativă”.

“Au fost scăderi”

În finalul sezonului, Lobonţ şi Coman au bifat cîteva partide mai slabe. Boldici crede că ştie mo­ti­vele: “Au avut şi partide bune, dar şi scă­deri! Probabil nici con­­cen­trarea n-a mai fost sută la sută. Obiectivul era îndeplinit! O­ri­cum, cei doi şi Popa rămîn cei mai în formă portari pentru «na­ţională» şi era normal să se re­gă­seas­că în acest lot din Antalya”.

“Să fie atent”
Antrenorul portarilor spune că ezi­tările lui Lobonţ din retur se da­torează şi atmosferei încărcate de la Dinamo: “Probabil s-a trans­mis şi spre el nebunia care e acolo cu suporterii! El trebuie însă să se concentreze mai departe şi să se detaşeze de sezonul avut cu Di­na­mo. Aşa se şi întîmplă, de altfel, fiecare dintre băieţi e acum cu gîndul doar la Euro.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.