GSP.ro   •   Fotbal   •   Echipa națională

Viorel Moldovan, cucerit de românul care a făcut senzație la „Mini-Mondial”: „M-a uimit! În scurt timp îl vedem în Liga 1, îi face Hagi loc”

Viorel Moldovan a urmărit „tricolorii” U16 la treabă în Montaigu

Articol de Viorel Tudorache   —  miercuri, 12 aprilie 2023

Fostul mare atacant Viorel Moldovan (50 de ani) laudă performanța realizată de selecționata de juniori a României U16, locul 4 la prestigiosul turneu de la Montaigu (Franța), intitulat ”Mini-Mondial”, și transmite că a fost profund impresionat de Iustin Doicaru (16 ani) de la Academia „Gheorghe Hagi”. 

„Moldo-but”, al patrulea cel mai prolific golgeter din istoria naționalei, cu 25 de reușite, a asistat la două meciuri ale tricolorilor mici, 2-0 cu Maroc și 1-0 cu Mexic, și l-a remarcat, în mod special, pe atacantul Iustin Doicaru, de la Academia Hagi. 

„M-a uimit ce poate să facă la 16 ani. Dintre toți, Doicaru mi-a plăcut cel mai mult. Nouarii îi văd din avion. O să-l vedem, în scurt timp, în Liga 1”, a concluzionat Viorel Moldovan, în interviul acordat pentru Gazeta Sporturilor.

Viorel Moldovan a urmărit România U16 la lucru: „Generație talentată”


- Vio, explică-ne, te rog, cum să interpretăm această performanță reușită de reprezentativa României U16, locul 4 la ”MiniMondialul” de la Montaigu. A scăzut nivelul turneului sau vorbim despre o generație foarte bună?

- Turneul de la Montaigu este foarte renumit, are 50 de ani de istorie. Foarte mulți actuali și foști fotbaliști mari au participat ca juniori, cu echipele naționale sau de club, la acest turneu. Inclusiv Gică Hagi, Mbappe, Thierry Henry, Cristiano Ronaldo, mulți, foarte mulți. Trebuie să apreciem acest loc 4. Puteam fi chiar mai sus, cu puțină șansă în semifinala cu Anglia, pierdută 8-7 la penalty-uri, după 0-0 în timpul regulamentar. Am fost invitat de organizatorii competiției, am dat lovitura de începere la meciul România - Mexic. Eram în zonă, la Nantes, am fost la semifinala de Cupa Franței, Nantes - Lyon.

Viorel Moldovan a dat lovitura de începere a meciului România U16 - Mexic U16, scor 1-0 FOTO: instagram

- Deci, avem o generație de juniori de la care putem spera?

- Am văzut două jocuri foarte bune ale băieților noștri, chiar mi-a plăcut ce am văzut. Mi-a plăcut echipa, mi-a plăcut grupul. Unitatea contează foarte mult. După victoria cu Mexic, în urma căreia au câștigat grupa și s-au calificat în semifinale, am fost în vestiar, i-am felicitat pe jucători și i-am încurajat pentru viitor. Am avut acceptul conducătorilor FRF, mă refer la Țiți Dumitru, pe care l-am avut și eu antrenor. Mi-a plăcut cum au luptat, cum s-au implicat. Mi s-a părut un grup interesant, cu potențial. Este o generație talentată. Am discutat cu multă lumea în Franța și au fost numai cuvinte de apreciere la adresa acestor copii.

- Ce ți-a plăcut în mod deosebit?

- Mi-a plăcut starea de spirit creată de antrenorul Nicolae Roșca. Se vede că băieții au plăcere să joace și practică un fotbal modern, de calitate. Cu resursele lor, la nivelul ăsta de vârstă. Există potențial, dar trebuie să avem răbdare. Sigur, la nivel juvenil se pot întâmpla multe, să câștigi împotriva unor țări cu fotbalul dezvoltat, ceea ce am mai reușit și noi. Această generație a învins Spania, 2-1, și a terminat la egalitate cu Anglia. În semifinala cu Franța am jucat foarte bine, chiar dacă am pierdut 2-0, au fost mici diferențe. Am avut și noi ocazii.


Viorel Moldovan, despre Iustin Doicaru: „M-a uimit acest băiat. Gică Hagi o să-i facă loc”

- Ce jucător ți-a plăcut cel mai mult?

- Atacantul Iustin Doicaru, de la Farul. Nu știu ce face Hagi, dar îi găsește. M-a uimit acest băiat, prin versatilitatea de care dă dovadă la vârsta asta. Poate juca atacant central, și o face bine, cu spatele la poartă, caută contactul cu adversarul. Nu-i este frică, știe să pivoteze și să întoarcă cu fundașul în spate, nu pierde mingea. Scoate faulturi, dezvoltă jocul, leagă echipa de el. Chiar mi-a lăsat o impresie excelentă, atât ca 9 clasic, cât și ca jucător de bandă.

Iustin Doicaru, în acțiune, în meciul România U16 - Mexic U16, de la turneul Mointaigu // FOTO: Instagram

- Unde?

- Cu Mexic a fost trecut în dreapta, pe picior invers, el fiind stângaci, și a făcut un joc extraordinar. E un jucător puternic. Nu renunță nicio clipă. Am văzut o atitudine senzațională la el. Are reacție bună imediat după pierderea mingii, declanșează presingul de recuperare. E greu de anihilat de fundași. Are un fizic foarte bun. Are niște calități fizice, tehnice și tactice excelente pentru 16 ani. O să-l vedem în scurt timp în Liga 1. Gică Hagi o să vândă pe cineva din atac și-o să-i facă loc. Poate să plece Mazilu și vine Doicaru, un stângaci interesant, puternic. Mi-a lăsat impresia că are multă experiență.

Nouarii îi văd din avion. Doicaru este foarte talentat, care atacă profunzimea ca un atacant de rasă, la fel ca Mazilu. Asta li se cere la Farul. Un lucru pe care nu prea îl vezi la atacanți cu experiență din fotbalul românesc. 



Sunt unii care cer mingea la picior, jocul puturosului, cum spun eu, pentru a nu face efort. E mai ușor, dar pe ăștia îi și calcă fundașii pe tendon. Facilitează marcajul și îi toacă. În schimb, atacantul care vine la primire și apoi pleacă în profunzime le cam rupe spatele fundașilor și e mult mai greu de prins.



- Viorel Moldovan, fost internațional

Viorel Moldovan: „Mijlocașul Mihai Toma e de rasă”

- Pe celelalte posturi cum stăm?

- Avem copii buni. Și la nivel de portari stăm bine. Chiar am văzut un portar cu talie, Alexandru Maxim, de la FCSB, doi metri, fizic extraordinar. Avem doi-trei fundași centrali interesanți, Ștefan Ioniță, de la Dinamo, Andrei Racu, de la Atalanta, David Dumitra, de la Farul. Fundașul stânga de la U Cluj, Alin Techereș, are vivacitate, profil ofensiv, perspective interesante. Fundașii dreapta Rareș Munteanu, Farul, fratele lui Louis Munteanu, Florin Gașpar, CSS Craiova, fundaș cu potențial.

- Decarul?

- Mihai Toma, de la FCSB, căpitanul echipei. Joacă mijlocaș lateral. Mi s-a părut un copil cu foarte mult talent, cu atitudine foarte bună, implicat. Se vede că e de rasă. Din punct de vedere atletic încă trebuie să se definească, nu este mare, dar când pune piciorul pe minge se vede că are calitate și poate să și-o mai îmbunătățească. La mijloc mai sunt câțiva jucători talentați. Alex Stoian, de la Farul, care are 15 ani și pe care l-a debutat Hagi la Liga 1, Burlacu, de la Bacău, Peteculescu, Universitatea Craiova.

Mihai Toma este cel mai tehnic mijlocaș din selecționata României U16 FOTO: instagram

Când trebuie să lăudăm, nu trebuie să ne ferim să lăudăm. Se spun foarte multe lucruri negative, mai ales în ultimul timp, despre aceste echipe naționale de juniori, referitor la lipsa rezultatelor, la selecție. Mi-a plăcut comportamentul și atitudinea părinților prezenți în tribune, modul cum au susținut echipa. Au făcut galerie.



- Viorel Moldovan, fost internațional

Viorel Moldovan: „Îmi place conceputul de joc implementat de antrenorul Nicolae Roșca”

- Antrenorul Nicolae Roșca?

- Mi-a lăsat o impresie foarte bună. Nu întâmplător a avut rezultate la nivel juvenil, la Farul. Mi-a plăcut conceputul fotbalistic pe care încearcă să-l implementeze echipei. Văd că băieții au aderat la aceste principii.

- În ce constă acest concept?

- Îmi place că Roșca cere un joc bazat pe presing agresiv, sus în jumătatea adversă. Tot timpul jucătorii fac pasul în față, spre purtătorul de balon advers, să nu-i dea timp și spațiu de gândire. Caută să recupereze mingea cât mai aproape de poarta adversă. Plus acest sistem de joc 4-3-3, însușit la Farul, cu o bună dinamică și mobilitate din partea jucătorilor. Copiii sunt preocupați să joace fotbal, să orienteze jocul înspre înainte, nu înapoi sau în lateral. Chiar l-am felicitat pe antrenorul Roșca că le cere copiilor tot timpul să atace spațiul, poarta.

- Din păcate, la majoritatea cluburilor de juniori se joacă lungă și pe a doua. Rezultatul primează.

- Copilul trebuie lăsat să joace fotbal de plăcere, nu trebuie pusă presiune pe el. Nu trebuie să conteze rezultatul până la o anumită vârstă. Noi de multe ori judecăm prin prisma rezultatului, mai ales la nivel juvenil. Sunt conducători care cer rezultate, ca să nu fie criticați. Antrenorii vor rezultate să nu-și piardă job-ul. Nimeni n-are răbdare. Până la urmă, important este ca juniorul să ajungă la seniori cu ABC-ul fotbalistic, atât individual, cât și colectiv. Să nu mai fie nevoie ca antrenorii de la seniori să piardă timpul să-i educe din punct de vedere tehnico-tactic.

- Cu ce bagaj minim ar trebui să termine un jucător junioratul?

- Să lovească mingea cu ambele picioare, să fie stăpânul balonului, să controleze mingea cu lejeritate, să aibă o anumită abilitate tehnică. Tactic să aibă noțiunile de bază. Mulți ajung la seniori cu deprinderi proaste de la copii și juniori din cauza rigidității antrenorilor, care pun accent pe rezultate și nu pe dezvoltarea corectă a jucătorilor. Mai mult sunt obișuiți să distrugă decât să construiască. De aia vedem meciuri urâte la Liga 1 și la Liga 2.

România U16 // foto: frf.ro

Viorel Moldovan: „La naționala mare toată lumea vrea calificare, nu contează cum o obții”

- Rădoi a încercat la națională să implementeze un joc spectaculos, dar a fost criticat.

- Într-adevăr, vorbim de echipa națională mare. Vrem să jucăm frumos, dar noi necalificându-ne de atâta timp, cu toată presiunea care se exercită, toată lumea vrea calificare. Cum o obții nu mai contează. E complicat. Avem un mediu nociv în România. Îmi pare rău că o spun. Și pe mine mă termină psihic de multe ori acest mediu. Când plec în străinătate sunt așa de liniștit, împăcat, dar cum aterizez la Otopeni începe haosul, toți sunt nervoși cu nervii.

- Unde ți s-a părut că suferim la juniori în raport cu fotbalul practicat de naționalele importante?

- E un lucru pe care îl știm cu toții. Noi avem un deficit din punct de vedere fizic, atletic, chiar dacă am văzut că suntem în progres. Dar tot timpul aici s-a făcut diferența și la nivel de ABC fotbalistic. Cei de afară vin de la academii, unde se lucrează ceea ce trebuie să se lucreze. Vin cu o bază însușită, cu personalitatea pe care le-o dă valoarea individuală, plus la capitolul forță sunt mai puternici decât ai noștri.

- Care ar trebui să fie pași pentru a nu vorbi peste câțiva ani și despre această generație ca despre altele care s-au ratat?

- Deocamdată, hai să-i lăsăm în pace. Să facă ei rezultate, să se califice la turneele finale de juniori și tineret, și vom vedea cum se vor dezvolta în continuare. Trebuie îndrumați bine, să-i susținem, să nu-i băgăm sub pământ la primul eșec. E foarte mult negativism în România și cădem rapid în panta cealaltă. Părinții să nu-i sufoce din prea multă dragoste. Sunt părinți care mizează foarte mult ca fiul lor să ajungă fotbalist și să-i scoată din galeră.

Rezultate înregistrate de România U16 la turneul Montaigu 2023

  • România U16 - Coasta de Fildeș U16 1-1 (M. Toma 61) 
  • România U16 - Maroc U16 2-0 (Popa 45, Doicaru 50) 
  • România U16 - Mexic U16 1-0 (Racu 78) 

    Clasament grupa D: 1. România 7p, 2. Mexic 6p, 3. Coasta de Fildeș 4p, 4. Maroc 0p 

     
  • Semifinale: România U16 - Anglia U16 0-0 (7-8 la penalty-uri) 
  • Finala mică: România U16 - Franța U16 0-2

Clasamentul general: 

  1. Anglia 
  2. Japonia 
  3. Franța 
  4. România 
  5. Belgia 
  6. Danemarca 
  7. Mexic 
  8. Cehia 
  9. Coasta de Fildeș 
  10. Arabia Saudită 
  11. Portugalia
  12. Noua Caledonie
  13. Guinea 
  14. Moroc 
  15. Republica Centrafricană 
  16. Selecționata regiunii Vendée U17 (Franța)

Lotul României U16 la turneul de la Montaigu 2023

PORTARI: Bogdan Ungureanu (Rapid), Alex Maxim (FCSB), Edgar Cadar (Lecce / Italia);

FUNDAȘI: Florin Gașpar (CSS Craiova), Rareș Munteanu (Farul), Ștefan Ioniță (Dinamo), David Dumitra (Farul), Andrei Racu (Atalanta / Italia), Daniel Voicilă (Rayo Vallecano / Spania), Alin Techereș (Universitatea Cluj), Horia Grideanu (Kids Tâmpa); 

MIJLOCAȘI: Vlad Lambru (Universitatea Cluj), Matyas Laszlo (FCSB), Mihai Toma (FCSB), Mario Tout (Universitatea Cluj), Robert Petculescu (Universitatea Craiova), Diego Burlacu (FC Bacău), David Popa (FCSB), Yanis Pîrvu (FC Argeș), Alex Stoian (Farul); 

ATACANȚI: Iustin Doicaru (Farul), Vlad Oargă (Viitorul Cluj), Kevin Taran (PSG / Franța).

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.