Vasile Dîncu, fostul ministru al Apărării, și colegii lui din PSD au propus dezbaterea în regim de urgență a unor modificări aduse Legii educației fizice și sportului. Ele ar trebui să aducă dreptul de promovare al celor de la CSA Steaua din sezonul 2023-2024, dacă vor fi aprobate până cel târziu cu o săptămână înaintea startului viitorului campionat.
CSA Steaua nu renunță la obiectivul principal, promovarea în Superligă. Ocupă locul 2 în liga secundă și are șanse să încheie pe o poziție direct promovabilă, având și varianta barajului.
Conform actualei Legi a Sportului, roș-albaștrii nu pot ajunge în primul eșalon decât dacă își schimbă forma de organizare. Fie ca asociație non-profit, fie ca societate comercială pe acțiuni. Iar altă variantă este să obțină modificarea legii și cluburile de drept public să poată fi considerate profesioniste.
Proiect cu dedicație pentru CSA Steaua: Vasile Dîncu a propus modificarea Legii Sportului, introducând două pasaje-cheie
Încă de pe vremea când Vasile Dîncu era ministrul Apărării, a prins contur o inițiativă de modificare a Legii Sportului. Marți, 11 aprilie, Dîncu și alți doi colegi din PSD (Radu Popa și Bogdan Constantin Matei) au propus ca modificările să intre in dezbatere de urgență la Camera Deputaților și la Senat.
Pentru că Steaua trebuie să dovedească că are drept de promovare, prin schimbarea prevederilor legale sau a formei de organizate, până cu cel mult o săptămână înaintea începerii sezonului 2023-2024.
Ar ataca promovarea sezonul viitor
Va fi o situație specială dacă ar obține în timp util modificarea legislativă. În situația actuală, echipa din Ghencea nu are drept de promovare. Dacă ar termina pe loc direct promovabil, atunci locul 3 ar urca acolo. Iar la baraj ar participa formațiile de pe locurile 4 și 5, așa cum s-a întâmplat și anul trecut. Dar, dacă ar avea loc amendarea Legii Sporturilor, toată acesată situație ar fi dată peste cap. De aceea se insistă cu modificarea de urgență a legii.
Vasile Dîncu
Surse din lumea juridică susțin însă că și dacă ar obține modificarea legislativă la timp, CSA Steaua n-ar putea promova în actuala stagiune pentru că ar trebui schimbate regulile sezonului în curs.
Modificările propuse în noua Lege a Sportului: Dîncu introduce pasajele „persoane juridice de drept public” și „organizate ca persoane juridice de drept public”
(1) Cluburile sportive, organizate ca societăţi comerciale sportive pe acţiuni, sunt cluburi sportive profesioniste. Acestea au drept obiect de activitate participarea la competiţii sportive profesioniste, promovarea şi dezvoltarea activităţilor sportive, precum şi alte activităţi legate sau derivate din obiectul lor social
- Actualul alineat din art. 31 al Legii educației fizice și sportului
Propunerea de modificare: „(1) Cluburile sportive profesioniste sunt structuri sportive organizate ca asociații fără scop patrimonial, societăți comerciale sportive pe acțiuni sau persoane juridice de drept public, înființate ca instituții publice reprezentative în domeniul activității sportive de performanță, care au obținut licența din partea federației sportive naționale, emisă în conformitate cu statutele și regulamentele federațiilor internaționale pe ramura de sport”.
(3) Cluburilor sportive profesioniste li se aplică regimul juridic al societăţilor comerciale, cu particularităţile cuprinse în prezenta lege.
- Actualul alineat din art. 31 al Legii educației fizice și sportului
Propunerea de modificare: „Cluburilor sportive profesioniste, organizate ca asociații fără scop patrimonial, li se aplică regimul juridic al acestui tip de asociații, cluburilor sportive profesioniste, organizate ca societăți sportive comerciale pe acțiuni, li se aplică regimul juridic al societăților comerciale, cu particularitățile din prezenta lege, iar cluburilor sportive profesioniste, organizate ca persoane juridice de drept public, înființate ca instituții publice reprezentative în domeniul activității sportive de performanță li se aplică regimul juridic al instituțiilor publice în subordinea cărora funcționează”.
{{text}}