Liga 2

Un expert politic, analiză pe inițiativa care o ajută pe CSA Steaua: „Dacă proiectul e asumat de coaliție, legea va fi promulgată cel târziu în luna mai. Însă am văzut ceva ciudat în document"

Sebastian Zachmann

Articol de Dan Udrea   —  joi, 13 aprilie 2023

GSP a apelat la unul dintre cei mai apreciați analiști din zona politică în România, ziaristul Sebastian Zachmann, cel care e și realizatorul emisiunii Insider Politic de la postul Prima TV. El analizează mișcarea politică făcută de Vasile Dâncu, pentru a sprijini promovarea imediată a Stelei

CONTEXT:

  • Vasile Dîncu, fostul ministru al Apărării, și colegi de-ai săi din PSD au propus dezbaterea în regim de urgență a unor modificări aduse Legii educației fizice și sportului.
  • Conform actualei Legi a Sportului, roș-albaștrii nu pot ajunge în primul eșalon decât dacă își schimbă forma de organizare. Fie ca asociație non-profit, fie ca societate comercială pe acțiuni. Cealaltă variantă este să obțină modificarea legii și cluburile de drept public să poată fi considerate profesioniste.
  • Schimbările propuse de politicienii PSD pot să aducă dreptul de promovare al celor de la CSA Steaua chiar la finalul acestui sezon, după cum a precizat FRF pentru Gazeta Sporturilor

GSP a apelat la unul dintre cei mai apreciați analiști din zona politică în România, ziaristul Sebastian Zachmann, cel care e și realizatorul emisiunii Insider Politic de la postul Prima TV.


- Domnule Zachmann, v-am sunat să ne explicați exact procedura pe acest subiect! 

- E vorba despre un proiect de lege, inaintat deja la Senat, la inițiativa lui Vasile Dîncu. 

- Bun, din acest moment, care e cel mai rapid scenariu în care legea poate fi promulgată? 

- După Paști, marți sau miercuri, săptămâna viitoare, s-ar putea intra deja la comisiile de specialitate din Senat. Apoi, miercuri ar putea să fie în plenul Senatului. 

- Unde e nevoie de o majoritate simplă la vot? 

- Da, dar aici n-ar trebui să fie o problemă, însă cu o singură condiție.

Cine poate contesta legea la Curtea Constituțională


- Care? 

- Dacă proiectul e asumat de coaliția de guvernare, atunci e o simplă formalitate. După Senat, în prima săptămână din luna mai, se intră în Camera Deputaților și acolo la comisie, apoi în plen și, gata, în cel mult două săptămâni ar trece de Parlament! Ulterior, ar putea să fie contestată la Curtea Constituțională, înainte să ajungă la președinte, pentru a fi promulgată.

- Cine are acest drept, să facă o contestație la CCR?

 - În primul rând, cei din opoziție, dar au nevoie de un anumit număr de semnături. De exemplu, e nevoie ca USR să se alieze cu Forța Dreptei, a lui Orban, și atunci, da, ar putea să depună o contestație. AUR, de unul singur, n-ar putea, iar o contestație AUR împreună cu USR e exclusă.

- Avocatul Poporului nu are această competență, de a contesta o lege?

 - Ba da, dar nu e treaba Avocatului Poporului dacă are Steaua drept de promovare sau nu. Deci, din momentul în care va trece de Parlament, legea stă 5 zile, până va ajunge la Palatul Cotroceni, unde președintele Iohannis are 20 de zile la dispoziție pentru a o promulga, pentru a o contesta la CCR sau pentru a o întoarce spre reexaminare. Dar să știți ceva în tot acest subiect!

„Dacă nu există consensul Coaliției, proiectul va sta în sertar 2-3 ani"

- Ce anume?

 - Miza aici nu e procedura parlamentară, ci acordul politic. Dacă acest proiect e susținut de toate cele 3 partide din coaliție, PSD-PNL-UDMR, legea va fi promulgată cel târziu spre finalul lunii mai! Fără nicio emoție. 

- Atât de repede?

 - Păi, vă dau un exemplu recent: celebra lege care făcea trimitere la pragul abuzului în serviciu. Duminică seara, cei din Coaliție s-au văzut la Vila Lac, s-au pus de acord, luni dimineața a intrat la comisii, s-au luat avizele, după-amiaza era deja votată în plenul Senatului. După o săptămână, s-a votat și în Camera Deputaților, fac abstracție că s-a modificat ulterior pragul, că nu asta vreau să arăt aici, ci că existând consens politic, s-a mers pe repede înainte. 

- Și dacă nu există acord? 

- Atunci o să stea în sertar și 2-3 ani, nu va ajunge nici măcar la vot, așa cum s-a petrecut, de exemplu, cu inițiativa Ralucăi Turcan, în coaliția PNL-USR-UDMR, cu interzicerea cumulului de pensii pentru bugetari, când nu a existat un consens larg.

„E semnat doar de Dîncu și de încă doi PSD-iști, din anturajul lui"

- Și feeling-ul dumneavoastră care e, că există acord al Coaliției pe acest proiect inițiat de Dîncu? 

- M-a surprins ceva anume, uitându-mă pe semnăturile inițiativei. 

- De ce? 

- Sunt doar 3 semnături. Dîncu și încă doi, tot de la PSD, care sunt din anturajul lui. Din experiență vă spun: atunci când există un proiect asumat, există semnături măcar de la toate partidele din coaliție. Aici sunt doar 3, toate de la PSD. Sincer, îmi ridică un semn de întrebare acest lucru privind susținerea largă a ceea ce încearcă Dîncu. E posibil să fie ceva solitar din partea lui, să nu aibă acordul lui Ciolacu, mai ales că eu pe Ciolacu l-am auzit recent susținând un proiect, care a și trecut de Parlament, care o avantaja pe FCSB, privind accesul pe stadionul Steaua!

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.