În contextul neclar al inițiativei lui Vasile Dâncu pentru schimbarea Legii Sportului, o echipă s-ar putea trezi că pierde dreptul de promovare în favoarea CSA Steaua și împotriva regulamentelor din fotbal.
Parlamentarul Vasile Dâncu a semnat o inițiativă de modificare a Legii Sportului în favoarea Clubului Sportiv al Armatei. Schimbarea esențială: membre ale unor ligi profesioniste vor putea fi și societățile de drept public, nu numai acelea de drept privat.
Favorizată ar fi Steaua, care ar căpăta dreptul de a promova în prima ligă. Nu e clar cât va dura trecerea prin Parlament a proiectului pe care l-a inițiat Dâncu și când ar fi valabilă legea în formatul nou. Deși FRF spune, într-un răspuns pentru GSP că „Steaua poate participa în Liga 1 din această vară!”, forurilor din fotbal nu le este clar nici cum ar fi aplicată legea. CSA ar putea promova încă de acum? Sau va avea dreptul acesta abia din sezonul următor?
Un jurist explică pentru GSP: „Poți argumenta și că promovează, și că nu”
Explică un jurist care cunoaște situația:
„După textul din propunerea aceasta există două interpretări. Dacă ne raportăm la faptul că e vorba despre un club care acum e de drept public, el nu poate promova, fiindcă nu a îndeplinit criteriile la startul sezonului, așa cum impune regulamentul. Dacă ne referim la structura juridică a acestui club doar din perspectiva ca el să devină membru al Ligii Profesioniste de Fotbal și ignorăm condițiile de promovare din regulament, atunci da, el ar avea dreptul de a fi membru al LPF imediat cum va fi modificată legea".
Steaua nu ar avea dreptul să promoveze, însă ar putea deveni membru al Ligii Profesioniste, deci ar fi un club din prima ligă. „Un avocat ar putea să argumenteze solid pentru ambele direcții, și că Steaua poate promova imediat, și că nu are dreptul să urce acum în prima ligă", spune același jurist.
„Ar apărea un păgubit dacă Steaua profită de lege”
El admite că e posibil să se ajungă din nou la un proces la TAS, ori cu Steaua reclamantă, ori cu o altă formație. Roș-albaștrii sunt pe locul al doilea acum, unul care permite promovarea directă. Cum ei au participat în competiție fără dreptul de a avansa în prima ligă, ar trebui să promoveze prima și a treia, iar următoarele două să participe la barajele pentru promovare/salvare.
Legea poate să fie modificată imediat după finalul sezonului din liga a doua, înaintea barajelor, sau între manșele meciurilor de baraj. Ori imediat după ele, înainte de începutul campionatului următor. „Echipa care ar pierde dreptul de promovare din cauza aplicării legii schimbate ar putea să conteste la Lausanne, din moment ce regulamentul fotbalistic nu a fost respectat", explică juristul.
{{text}}