Fotbal   •   Liga 1   •   CFR CLUJ

Motivul pentru care Dan Petrescu își supraevaluează adversarii: „Cine face așa n-are nicio șansă în carieră!”

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea   —  vineri, 14 aprilie 2023

Dan Petrescu (55 de ani), antrenorul celor de la CFR Cluj, explică pentru Gazeta Sporturilor care sunt motivele pentru care înaintea meciurilor își supraevaluează adversarii. Mai mult, dă detalii neștiute din vestiarul echipei sale cu care speră să câștige un nou titlu de campioană a României

- Domnule Petrescu, e un reproș care vi se face și este legat...

- Sunt mai multe, nu doar unul! Ha, ha, ha!

- Este legat de modul în care dumneavoastră caracterizați adversarul pe care urmează să-l întâlniți: de cele mai multe ori îi supraevaluați valoarea. O faceți intenționat sau așa vedeți lucrurile?

 - Eu nu am auzit un antrenor străin mare să vorbească altfel decât de bine de adversar. N-am auzit: "Mâine îi batem pe ăia, gata, n-avem nicio treabă!". Am auzit, în schimb, că întâlnim un adversar puternic, cu jucători buni. 


- Dar nu credeți că... 

- De exemplu, când a jucat Sevilla cu noi, directorul sportiv al lor, Monchi, a spus la toată lumea că "va fi foarte greu să ne calificăm pentru că CFR are o echipă foarte bună, cu jucători excelenți". Ce trebuia să zică? Că oricum îi batem p-ăștia?

- Aveți dreptate!

- Orice antrenor care subapreciază adversarul n-are nicio șansă în carieră! Când am jucat cu Piunik, aveau nouă jucători ce evoluau în echipa națională. Nu contează care, că e Armenia, Moldova, ăia nu sunt fotbaliști proști. Nu cred că e bine să vorbești despre adversari de sus. Să zici "Îi omorâm că jucăm acasă". Cine face așa e neprofesionist!

- Corect, dar parcă dumneavoastră prea exagerați câteodată!

- Hai să vă dau un exemplu. Luăm meciul cu Sivasspor. Vorbeam cu patronul echipei, în avion, după ce ne-au bătut 3-0 în Turcia. Îi spuneam că oricâți bani am fi băgat în vară, nu puteam să avem lotul lui Sivasspor niciodată.

- De ce? 

- De ce? E simplu! Dia Saba câștigă două milioane, Mustapha Yatabare tot două milioane, Max Gradel are un milion. Salariile lor sunt imposibil de dat în România. Toți jucătorii de la echipe normale au salarii de 500-800 de mii de euro. La Fenerbahce, Beșiktaș, Galatasaray sau Bașaksehir sunt salarii de patru, cinci milioane. Oricâți bani băgam, nu ne permiteam să cumpărăm un jucător ca Saba, de exemplu. 


Ca să nu mai zic că toți sunt din naționale! Ulvestad e în naționala Norvegiei, Gradel la Côte d'Ivoire, Yatabare, vârful, e din Mali... Toți de națională! Eu, ca să pot să iau un jucător de națională, ce salariu pot să-i dau la CFR?

Dan Petrescu, antrenor CFR Cluj

- Și atunci, care e soluția?

- Putem să luăm jucători cum au fost Culio, Djokovici, Boateng, Muhar și să ne batem! Să ne organizăm și să jucăm ce putem. Cum ar fi un concurs între Mercedes și Renault? Tot timpul câștigă Mercedesul pentru că e mai bun. Și atunci, cum poți câștiga într-o astfel de competiție? Să-i spargi roata, să faci ceva! Când jucăm cu echipa precum Celtic, Lazio, noi trebuie să inventăm ceva! 

- Alfel?

- Dacă jucăm de la egal la egal n-avem nicio șansă. În ultimii cinci ani, am făcut rezultate extraordinare la CFR cu adversari mult mai puternici. Era unul la Sevilla care era rezervă și avea salariul cât toată echipa mea la un loc! Am mai greșit și eu de foarte multe ori cu jucătorii care n-au reușit, deși eu credeam că sunt buni de CFR și n-au fost. N-ai cum să nu greșești.

CITEȘTE ȘI

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.