Fotbal   •   Liga 2   •   INTERVIU

Omul cu 29 de trofee cu Steaua și Dinamo analizează modificarea Legii Sportului: „Cred că abia din campionatul viitor va putea CSA Steaua să promoveze” + Ce spune de Dîncu și Talpan

Articol de Eduard Apostol   —  duminică, 16 aprilie 2023

Constantin Dănilescu, fost conducător la Steaua și Dinamo, a făcut radiografia fotbalului românesc, într-un interviu pentru GSP.ro.

Undeva la țară, o casă pe o străduță îngustă, într-o vale, străjuită de dealuri, cu mult soare. La aproximativ 90 de kilometri de Capitală, pe care a lăsat-o fără prea multă părere de rău. În comuna Năieni, județul Buzău.

Constantin Dănilescu, 74 de ani, trăiește acum departe de fotbal. Totuși, este consilier pentru fiul său, Cătălin, care conduce școala de fotbal a familiei, în parteneriat cu CSA Steaua, de asemenea fiind și un susținător al acestei grupări. Inclusiv cu cunoștințele sale în privința regulamentelor a ajutat clubul din Ghencea. Nea Tică Dănilescu este cel mai titrat conducător de club din fotbalul românesc. 

A cucerit 29 de trofee în total, 17 cu Steaua București, alte 12 cu Dinamo București. Dănilescu a învățat meserie și de la Ion Alecsandrescu, „Sfinxul" din Ghencea, i-a învățat și el pe alții, printre care Bogdan Bălănescu (Voluntari) și Cristi Tănase (Chiajna). 


Într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor, nea Tică a explicat că a contribuit și el la demersul prin care acum CSA Steaua ar putea căpăta drept de promovare, de ce susține FCSB în cupele europene și ce mesaj are pentru simpatizanții formației lui Gigi Becali.

- Nea Tică, bine v-am regăsit, ce faceți?

- Uite, ca pensionarii, la soare... Tocmai am citit presa pe laptop, mai îmi sun prietenii, țin legătura cu Marius Lăcătuș. Mă simt bine. Câți ani oi mai avea, că mă apropii de 75 de ani, vreau să mă bucur de soare, de aer curat. 

- Ați ieșit total din fotbal sau ați mai avut oferte?

- Au mai fost discuții, dar nu mai m-au interesat. CSA Steaua? Au fost discuții, pe vremea când era Marius Lăcătuș acolo. Apoi, am mai colaborat cu Iovan, cu tot felul de chestii, pe regulamente. Cătălin al meu are o grupă frumoasă, copii născuți în 2006, care tocmai s-a calificat la finala pe țară la Under 17, se bate la campionat cu FCSB și cu Farul. Mi-am dorit mult liniștea. Am trăit în mult zbucium, înnebunea lumea mai ales când era Steaua - Dinamo.

Sper mult, îmi doresc, ca Dinamo să-și revină, să-și pună la linie problemele financiare, ca echipa să promoveze, are culoar bun.



- Tică Dănilescu 


Tică Dănilescu: „Legea va deranja. Cred că abia din campionatul viitor va putea promova"

- Credeți că se va rezolva această speță cu CSA Steaua să aibă drept de promovare?

- Proiectul privind modificarea articolului 31 din Legea Sportului privind echipele profesioniste. Eu mi-am dorit mereu să-i îndrum pe cei de la CSA Steaua, mai ales că a fost club profesionist încă dinaintea apariției Ligii 1. Ce vrem noi? Ca sportul să meargă bine într-o țară. Zicem că suntem privați... Sunt puține cluburi private sută la sută. Marea majoritate a echipelor sunt sprijinite de primării, de consilii locale.

- Dar credeți că se va da „verde" pentru promovare din actuala ediție?

- Și eu cred că discuția e închisă acum. Probabil, va dura până se va aproba legea, cred că din vara viitoare, mai exact din campionatul viitor, va putea promova. Cred că și Dinamo, clubul sportiv, va susține demersul, o să avantajeze și această grupare, după ce va promova în Liga 2. 

- Ovidiu Burcă a fost printre primii care au criticat accedere

- Da, probabil, CSA Steaua e asimilată ca un arbitru, în regulă. Și antrenorul de la Iași a criticat același lucru, că nu e normal să joace cu o echipă ce n-are drept de promovare. Poate asta ar forța mai mult să se adopte această modificare de lege, ce va deranja, e clar! Mă gândesc la Becali, la Mititelu, care n-au treabă cu consiliile locale, cu primăriile. Pe alții, Voluntari, Boc la U Cluj, o să-i bucure. 

Naționala se poate califica dacă vom ști să gestionăm fiecare dublă în parte. Ne putem bate la unul din primele două locuri. 



Eu am lucrat mult cu Anghel Iordănescu, am fost mereu în relații bune. Un tipicar, nu accepta niciodată ca cineva să se amestece în treburile lui. Probabil, Edi îl urmează, și tatăl lui îl ghidonează, îi da sfaturi bune, ceea ce e bine pentru tot fotbalul românesc. Contează că Anghel Iordănescu a avut o carieră mare de fotbalist, iar Edward nu.



- Tică Dănilescu

Cu cine simpatizează Vasile Dîncu

- Vă dați seama ce reacții vor avea Gigi Becali, Mihai Stoica, dar și alți oameni de fotbal din România, care au acuzat că Armata în loc să se ocupe de apărarea țării, printre altele, pompează bani mulți într-o echipă considerată clonă sau născută artificial?

- Până nu se va lămuri treaba asta cu palmaresul, cu procesele care sunt... Eu, când am plecat de la Steaua, în 1999, am lăsat clubul la Armată, deși se făcuse transferul către AFC-ul lui Păunescu. A fost făcută la insistențele că, vezi Doamne!, UEFA și FIFA ar fi cerut ca grupările să nu fie departamentale. Nu e absolut niciun document că ar fi fost așa! Să ceară FIFA și UEFA așa ceva. A fost o găselniță a unor persoane, cu care eu am colaborat de altfel, într-o perioadă în care un club ca Steaua începuse să deranjeze. Mai ales că a cucerit șase campionate la rând. A fost o chestie ca să scape de sub tutela generalilor.

- Generalii se mai implică acum la CSA Steaua?

- Nu, nu. Clubul e în subordinea unui secretar de stat, pe-atunci era sub tutela lui Ilie Ceaușescu. Dîncu a semnat niște documente... El este foarte aproape de fotbal.

- Ministrul cu ce echipă ține? S-a tot vorbit de „grupul de la Cluj", că susține CFR, chiar și U mascat, apoi că ar fi dinamovist, de fapt, la origini, iar acum e cu CSA Steaua, ca ministru al Apărării.

- Probabil, ține cu Steaua cât e ministru, în rest e în grupul de la Cluj. 

Când a fugit Belodedici în Iugoslavia, eu am picat la mijloc, au zis generalii că eu l-am ajutat... O tâmpenie! Păi ce, eu dădeam aprobările și pașapoartele? Era "acoperit", cu aprobare de la ministru, a plecat cu mașina, cu Dacia, cu maică-sa. Dincolo de grădina casei era unchi-su. Pe mine m-au detașat la Scornicești, cine știe pe unde mă mai trimitea dacă nu venea Revoluția?!



- Tică Dănilescu

 

Tică Dănilescu: „E păcat să nu fii patriot"

 

- Ce le-ați transmite suporterilor care au fulare roș-albastre și susțin că „FCSB este Steaua"?

- Simpatizanților FCSB nu pot să le transmit decât să aibă succes în continuare. Împotriva fotbalului nu voi fi niciodată. Ca fost ofițer, am stat în curtea Stelei 12-13 ani. Și la rivala Dinamo am stat cam tot atâția ani cu rezultate foarte bune. După 30 de ani de fotbal, respect și Dinamo din Liga 2, și al lui Badea, și Steaua Ministerului și echipa lui Becali. Adevărul va fi mereu undeva la mijloc. 

- Ați avut vreodată posibilitatea să lucrați cu Gigi Becali?

- Nu, niciodată. Pe 15 noiembrie 1999 am început munca la Dinamo. Ulterior, nu mi s-a oferit posibilitatea. Așa, după ceea ce citesc în presă, n-aș putea vreodată lucra cu el. Consider că este o afacere personală a lui Becali, că bagă bani și gestionează tot. Atât. În fotbalul de afară e altceva, nu se implică acționarii sau patronii.

- Când joacă FCSB în cupele europene țineți cu această echipă?

- Țin cu echipele românești, e păcat să nu fii patriot. Țin cu Steaua, cu Dinamo, cu FCSB, indiferent de denumire. 

 

„Talpan ține torța aprinsă"

 

- Ce părere aveți de Florin Talpan?

- Eu zic că el ține torța aprinsă. Un ofițer pe care-l consider profesionist, studiază documentele. Cred că e în cadrul clubului de vreo 20 de ani. Dacă el n-ar fi să bată procesele, s-ar fi stins de mult speța. S-ar fi contopit cluburile, s-ar fi despărțit... Eu îl apreciez ca om, el ține cu Armata. 

- Vedeți posibil un duel în Liga 1 între FCSB și CSA?

- Dacă viitorul va permite, iar legea se va schimba, din vară să fie o lege clară, cu drept de promovare, eu cred că echipa va ajunge în Liga 1. O să fie și CSA Steaua în prima divizie, și CS Dinamo, poate. O să fie un prim eșalon cu două Stele, cu două Dinamo, cu două Craiove.

- Conform opiniei dumneavoastră, are dreptul FCSB să joace în Ghencea?

- Drept are oricine, conform încheierii unui contract, dar eu nu văd că se poate juca.

- De ce?

- Ținând cont de conflictul din justiție dintre cele două entități. Plus către ură există între suporterii CSA și FCSB. Ar fi stricăciuni, n-ar fi bine. Dacă va promova CSA, atunci lucrurile vor fi clare, Steaua pe Ghencea, FCSB mai departe pe Național Arena.

- Da, doar că pe Național Arena costă în jur de 60.000 de euro pe eveniment, cu totul. CSA joacă gratis pe un bun public.

- Se rezolvă și cu stadioanele. Bine ar fi să avem și echipe adevărate, te uiți în cupele europene și tânjești după formații românești în fazele importante.

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.