Și-a atins obiectivul, accesul în play-off, însă e departe de lupta la titlu și pentru Europa # Rapid a progresat, ca rezultate, sub comanda lui, dar transferurile au fost compromise în proporție de peste 80%, iar jocul n-are nici consistență și nici identitate
În loc de Hristos a Înviat, Mutu a primit scandări de genul "Demisia! Demisia", după eșecul de la Craiova. E al 6-lea meci la rând în actualul campionat fără succes pentru Rapid. Și primul moment complicat pe care tehnicianul din Giulești îl are de gestionat. Cum ar trebui analizat și judecat Mutu pentru tot ceea ce s-a petrecut la Rapid sub comanda lui? Negativ, pozitiv? Așa și așa, nici prea prea-prea, nici foarte-foarte?
În primul rând, la fotbal contează rezultatele și atingerea obiectivelor clubului. Iar Mutu a îndeplinit sarcina primită din partea șefilor: să ducă Rapid în play-off. Nu doar că l-a dus acolo, dar a făcut-o într-un mod în care niciun moment nu s-a pus sub semnul întrebării dacă echipa va fi sau nu între primele 6.
Comparația cu Arteta
E suficient însă doar că e în play-off? Pentru un club precum Sepsi e, pentru unul ca Rapid, nu! Chiar dacă în contract nu e prevăzut un al doilea obiectiv, Mutu nu poate trăi exclusiv din calificarea în play-off.
În acest moment e singura formație, dintre cele 6, care n-a bătut pe nimeni. În plus, echipa nu intră în calcule pentru lupta la titlu și, după jocul de la Craiova, nici pentru cupele europene. În toamnă a fost prost gestionată și Cupa României, un trofeu care acum i-ar fi venit mănușă și lui Mutu, și Rapidului.
În evaluarea unui antrenor, dincolo de îndeplinirea sau nu a obiectivelor, trebuie văzut și modul în care el lucrează. Arteta, de exemplu, a avut susținere totală și după primii doi ani, deși rezultatele lui Arsenal erau dezastruoase. De ce a fost sprijinit? Pentru că oamenii care conduc știau cum lucrează, cum ține vestiarul, cum dezvoltă jucătorii. Și i-au dat credit.
TREI probleme pentru Adi
Îl va susține Dan Șucu pe Mutu până la capăt?
În cazul lui Mutu, rezultatele, ca obiectiv, sunt cu el, dar are TREI probleme care s-ar putea să-i diminueze cota de încredere din partea managementului.
1. JOCUL. Rapid nu prezintă o identitate proprie. Nu știi ce să zici despre modul în care se exprimă Rapid. Defensiv? Ofensiv? Combinativ? Joc vertical pe vârfuri? E un amalgam în funcție de situații, dacă echipa evoluează acasă sau în deplasare, sau în funcție de rezultat.
De regulă, un antrenor, mai ales când stă o perioadă mare de timp, iar Mutu are mai bine de un an în Giulești, își lasă o amprentă clară asupra jocului. În bine sau în rău. În cazul său, nu se vede mare lucru, ca filosofie, dar poate că a și gândit fiecare meci în parte strict în cheia accesului în play-off, nu pentru un nivel superior, ceea ce e corect și din perspectiva lui, dar și a clubului.
2. TRANSFERURILE. În acest sezon, Rapid a avut o campanie de transferuri care a conținut mulți jucători. Mutu a avut un cuvânt de spus în propuneri, așa cum e normal să se întâmple la orice club. Și a mizat în special pe jucătorii cu care lucrase la naționala U21.
Doar că aceștia s-au dovedit a fi pariuri necâștigătoare: Costache, Mățan, Andrei Ciobanu. Nici din lista celorlalți nu sunt foarte mulți pe plus. Nume precum Luckassen, Iacob, Dussaut, Florin Ștefan, Ongenda, Funsho Bamgboye pot fi trecute, cel puțin până acum, la pierderi.
Rămân bile albe doar Dugandzici și Emmers, în timp ce Papeau e în continuare doar un fotbalist excentric și atît. Pentru o campanie în care s-au cheltuit aproape 1,5 milioane de euro, rata de randament e mult prea mică, iar antrenorul e principalul vinovat.
3. PROGRESUL JUCĂTORILOR. Arteta a dezvoltat niveul jucătorilor, iar astăzi, chiar dacă Arsenal nu va lua titlul, nivelul aproape tuturor fotbaliștilor ei e superior față de cel de acum 1-2 ani. La Rapid cine a progresat sub comanda lui Mutu? Onea e azi mai sus, da. În rest? Kait pare că e sub sezonul trecut, Albu la fel. Sefer a început bine sezonul, dar acum e prăbușit complet, Pănoiu a bătut și el pasul pe loc, iar Ioniță s-a întors la statul lui de eternă promisiune, niciodată valorificată în teren.
Rapid a avut răbdare până acum
Rapid a făcut lucrurile corect în ultimii ani. A promovat, apoi a stat departe de retrogradare în primul an, după care și-a stabilit un nou prag, play-off-ul. A venit Mutu, care parcă a și jucat exact și strict de maniera "atigem play-off-ul și atât". Dar l-a atins, pentru că așa scria în contract.
În sezonul următor, probabil că va avea ca obiectiv titlul sau accesul în cupele europene și poate că maniera lui de joc și cea de abordare a jocurilor, mai ales că a lăsat să se vadă că are acest potențial, vor fi altele. Eu cred că Mutu merită încredere și pe mai departe.
Dacă Șucu gândește așezat și echilibrat, precum în afacerile pe care le are, îl va susține pe Adi. Dacă se va lăsa intimidat de presiunea suporterilor și a unora din galerie, care își doresc îndepărtarea lui Mutu și aducerea unui "rapidist de-al nostru", atunci e posibil să comită o mare eroare. Pentru că dacă Bocciu și galeria au ajuns să decidă pe banii lui Șucu, înseamnă că Rapid chiar n-a învățat nimic din erorile trecutului.
Nu-l judecați emoțional pe Mutu, adică după derby-ul cu FCSB
Managementul Rapidului e acum în fața primei decizii majore de când echipa a intrat în Liga 1. Emoțional, probabil că meciul cu FCSB va fi decisiv pentru soarta lui Mutu. Rațional însă, acest tânăr antrenor are nevoie de susținere într-un moment greu.
Sprijinindu-l acum, Rapid ar putea să câștige și pentru ea, dar și pentru fotbalul românesc un viitor mare tehnician. Dacă, în schimb, nu va fi sprijinit acum, nici nu vom afla dacă gena lui Adi conține și ADN de antrenor, în afara celui de foarte mare fotbalist.
{{text}}