Universitatea Craiova și-a făcut un obicei din a aduce jucători originari din spațiul ex-iugoslav. În actualul lot are cinci, ce alcătuiesc un grup unit. „Șef” e „veteranul” Koljic, care i-a și ajutat să se acomodeze rapid în Bănie. „Românii sunt deschiși, comunicativi, zâmbitori, nu sunt nervoși și aroganți. Oameni alături de care poți trăi în pace", susține macedoneanul Zajkov.
Deși a înregistrat și eșecuri, vezi cazul „Mamut", Craiova a continuat să transfere jucători originari din spațiul ex-iugoslav. Credința patronului Mihai Rotaru, "acești fotbaliști sunt nativ talentați, dar și niște luptători", se verifică și-n acest sezon.
Cum s-a transformat Universitatea Craiova într-o „enclavă” slavonă
Nord-macedoneanul Gjoko Zajkov și croații Juraj Badelj și Karlo Tomasec, aduși în iarnă, par să fi meritat eforturile. Zajkov, venit de la Vorskla Poltava, din Ucraina, la parametru zero, s-a adaptat rapid și s-a impus imediat în primul unsprezece. Iar puștii Juraj Badelj (19 ani) și Karlo Tomasec (18), achiziționați la pachet, în schimbul a 380.000 de euro, și-au arătat deja potențialul. Primul în Liga 1, celălalt, deocamdată, la echipa secundă.
Toți s-au bucurat de-o primire mai mult decât cordială în Bănie. "Mă simt foarte bine la Craiova. Mă simt acceptat de către club și coechipieri. Am găsit cele mai bune condiții. Îmi place totul. Un oraș nici mare, nici mic, în care se trăiește bine", declara recent, Zajkov, într-un interviu acordat GSP.RO.
Elvir Koljic a fost șeful „Comitetului de Primire”
Adaptarea a decurs repede și pentru că la „recepție" au găsit alți trei jucători care vorbesc aceeași limbă. Este vorba despre croații Ante Roguljic, Ivan Martic, "împrumutat" între timp lui U Cluj, dar mai ales despre bosniacul Elvir Koljic.
Din august 2018 la Craiova, căsătorit cu o româncă, împreună cu care are o fetiță, "Dragonul" a fost, practic, președintele "Comitetului de Întâmpinare" al tuturor ex-iugoslavilor ajunși după el la CS Universitatea.
De la el și-au luat toate informațiile necesare la sosirea în Bănie, tot el i-a familiarizat și cu orașul și le-a ușurat și comunicarea cu noii coechipieri, în condițiile în care este deja un bun vorbitor de limba română.
Facțiunea slavonă din efectivul lui CSU, relatează surse din anturajul echipei, este foarte unită. Și pe teren, și-n afara lui. Ies împreună în oraș, iar în ceea ce privește relația cu colegii români și cu localnicii, Zajkov este chiar încântat:„Românii sunt deschiși, comunicativi, zâmbitori, nu sunt nervoși și aroganți. Oameni alături de care poți trăi în pace".
5 jucătoriex-iugoslavi are CSU Craiova în lotul actual. Cei mai mulți vorbitori ai aceleiași limbi, după români (21)
229este indexul InStat al macedoneanului Zajkov. Cel mai bun, în acest moment, din "enclava" slavonă a Craiovei
450.000 de euroa costat transferul lui Koljic în Bănie. Cel mai scump dintre cei 5 ex-iugoslavi din actualul efectiv al oltenilor
{{text}}