Marius Lăcătuș, legenda celor de la Steaua, Ciprian Marica, acționar minoritar la Farul Constanța, și Dan Șucu, patronul Rapidului, au fost implicați într-o dezbatere televizată aprinsă despre subiectul momentului, banul public în sportul românesc și modul în care acesta e gestionant în concurența cu entitățile private.
Angrenați deja într-o discuție intensă despre dreptul Stelei de a promova în prima ligă, Șucu și Lăcătuș, aflați în studioul emisiunii „Fotbal Club” de la Digi Sport, au fost întrerupți de afaceristul Ciprian Marica, unul dintre acționarii liderului din Superligă.
Fostul atacant al lui Dinamo a ținut să intervină în direct pentru a combate tentativa de modificare a Legii Sportului, proiectul promovat de Vasile Dâncu, fostul ministrul al Apărării.
Ciprian Marica, iritat: „Ori beneficiem toți, ori niciunul!”
„Vă urmăresc comentariile de ceva timp vizavi de această lege. Toată lumea-și dă cu părerea, dar nu înțeleg de ce nimeni n-are o soluție. În general, văd că toată lumea spune că de pe urma acestei legi ar beneficia doar anumite echipe. Dar există o soluție pentru ca banii publici să nu mai fie în sport?
Nu văd să vină cineva cu vreo soluție. Domnul Șucu spune că acest lucru (n.r. - modificarea Legii Sportului) ar adânci o anormalitate. E anormal și nimeni nu poate fi de acord! Privatul se luptă cu privatul, de ce să vină Statul acum...? Dacă am vrea să schimbăm ceva, să venim cu o soluție! Lucrul acesta i-ar ajuta doar pe unii. Statul să-i ajute pe toți, corect?
Dacă tot dăm o lege și o modificăm, va fi bună doar pentru unii! Să primim toți, nu doar unii, nu? Practic, vă spun cum s-ar face: când s-a discutat pe seama Legii Sportului, s-a spus că acei 2% din impozitul pe profit vor fi redirecționați cîătre sport. Au venit și au modificat la 2,5%.
Problema mare e în felul următor. Legea trebuie să sune așa: 1% din cifra de afaceri, da? Dacă domnul Dîncu vrea să ajute, trebuia să spună așa: 1% din câștiguri să poată fi redirecționați către sport! Atât! Încercăm să finanțăm sportul din buzunarul sărac al Statului, în loc să încurajăm privatul să vină în sport? Ori toți, ori niciunul!”, a spus Marica, moment în care a fost întrerupt de Radu Naum, moderatorul emisiunii:
„Dumneavoastră, la Farul, n-ați beneficiat de bani de la Consiliul Local?”. Răspunsul lui Marica: „Am beneficiat și eu de bani publici, sigur. Dar asta s-a întâmplat înainte”.
Marica l-a enervat pe Marius Lăcătuș
A venit rândul lui Marius Lăcătuș să intervină în discuție, “Fiara” contrându-l pe Ciprian Marica. Iată dialogul deloc amical dintre cei doi:
Marius Lăcătuș: „Începând de azi vom fi corecți! Ce a fost până acum se șterge cu buretele, nu? De ce să nu începem de ieri (n.r. - o spune afișând un zâmbet ironic)? Ai spus că și tu ai beneficiat de bani publici.”
Marica: „Da, s-a întâmplat în trecut”.
Lăcătuș: „De ce sa ștergem cu buretele ce a fost ieri?
Marica: „Marius, dă bani din buzunarul tău si luptă-te cu statul!”
Lăcătuș: „Spre deosebire de tine, eu nu mi-am dorit să fiu patron! Daca vrei să fii patron, bagă mâna în buzunar!”.
Marica: „Și vreți să îndreptăm lucrurile sau să mergem așa în continuare? Vino cu o soluție, Marius! De ce să fie legea bună doar pentru unii?”
Lăcătuș: „Bine, Cipriane, îndreaptă tu lucrurile cum vrei. Eu nu am soluții, tu ai mai multe soluții. Mai înainte ai spus că ai beneficiat de bani publici. Acum, ce faci? Mă iei la ceartă că spun asta? Mă iei la ceartă acum?”
Marica: „Marius, care parte n-o înțelegi?”
În acel punct, cei doi au fost întrerupți de moderator, care a consfințit finalul emisiunii. Ultimul cuvânt l-a avut Dan Șucu:
„Dacă un partid atât de puternic cum e PSD a pornit o astfel de discuție, ar trebui să pornească o dezbatere publica despre cum sa fie încurajat și sportul. Ar trebui să existe o dezbatere, nu o decizie intempestivă, cum s-a întâmplat acum”.
Contextul discuției:
- Vasile Dîncu, fostul ministru al Apărării, și colegi de-ai săi din PSD au propus dezbaterea în regim de urgență a unor modificări aduse Legii educației fizice și sportului.
- Conform actualei Legi a Sportului, roș-albaștrii nu pot ajunge în primul eșalon decât dacă își schimbă forma de organizare. Fie ca asociație non-profit, fie ca societate comercială pe acțiuni. Cealaltă variantă este să obțină modificarea legii și cluburile de drept public să poată fi considerate profesioniste.
- Schimbările propuse de politicienii PSD pot să aducă dreptul de promovare al celor de la CSA Steaua chiar la finalul acestui sezon
{{text}}