Opinii   •   Opinii   •   CSA

De ce n-ar trebui să promoveze CSA?

Articol de Ovidiu Ioanițoaia   —  joi, 20 aprilie 2023

Plecat din țară o săptămână, n-am participat la dezbaterea privind modificarea Legii Sportului în regim de urgență, propunere inițiată de Vasile Dîncu și de doi colegi ai săi de partid. Dându-mi cu părerea acum, încep prin a mă întreba, și a mă mira, de ce senatorul amintit n-a lansat acest proiect în vremea în care, între noiembrie 2021 și octombrie 2022, a condus Ministerul Apărării Naționale?!

Cred că răspunsul nu trebuie căutat prea departe. N-a făcut-o din decență, intuind că amendarea Legii 69/2000 ar fi deranjat, ba și indignat, dac-ar fi venit din interiorul MApN. Întrucât ea viza favorizarea unei singure echipe aflate, ce să vezi!, chiar în subordinea respectivului minister.

Deși Dîncu n-a vrut să lase impresia că-și urmărește propriul interes, datele problemei rămân aceleași. Aceeași Mărie cu altă pălărie. Lesne de observat că propunerea e una cu dedicație, din care motiv e greu de acceptat că trebuie umblat la o lege (altfel imperfectă la alte capitole) doar pentru a ajuta o echipă să promoveze. Conform unei opinii mai largi, inclusiv a subsemnatului, CSA Steaua ar merita promovarea din punct de vedere sportiv. Înainte de orice însă, obligația ei era și e să respecte legea, bună ori rea, nu să încerce s-o schimbe.

Daniel Oprița / FOTO: Cristi Preda (GSP)

Punctual, de ce consider că votarea amendamentelor susținute de Dîncu et Comp, „operație deloc simplă", cum recunoștea însuși senatorul, ar dăuna fotbalului? Pentru că, rezumând la maximum, a pune semnul egalității între cluburile de drept privat și cele de drept public, cum e CSA, ar provoca politizarea nedorită a fenomenului. Contraindicată.

În sensul în care primarii și președinții de consilii județene vor avea posibilitatea de a aloca fonduri publice foarte mari, fără număr, unor echipe-jucării, folosite ca să se laude ori în scopuri electorale. Pentru ei sau pentru partid. Totuși, e de urmărit în ce măsură UEFA și FIFA, adversare declarate ale ingerinței politicului în sport, vor agrea situația.

Va apărea și un alt pericol. Căci cluburile private, finanțate de Varga, Becali, Șucu, Mititelu, Iftime și alții, nu vor avea șanse să reziste concurenței cu cele de stat, care dispun de resurse uriașe. Practic, de banii contribuabililor. Îndrăznesc să mai întreb ceva: de ce-ar fi sistemul propus de Dîncu superior dacă niciuna dintre formațiile calificate în play-off nu funcționează din bani publici, ci privați? Nu-i clar cine produce performanță?

Altfel, să nu se supere fanii ei!, cum să urce Steaua în SuperLigă chiar la finele actualului sezon când însuși Burleanu a anunțat oficial, și a repetat, că n-are statutul necesar?! Eventuala ei promovare ar însemna că liga secundă a început într-un anumit cadru și se va încheia în altul, adică va schimba regulile jocului din mers! Ceea ce într-un fotbal cu pretenții nu-i nici logic, nici legal. Iar asta în condițiile în care CSA a tot fost avertizată că trebuie să-și modifice forma organizatorică și n-a făcut-o.


Dacă s-a ajuns până acolo încât să fie mai ușor să modifici o lege după cum îți convine decât s-o respecți pe cea în vigoare, atunci n-ar mai fi multe de discutat. Unde-i ordin, e și plăcere, servim patria!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.