Media

Mondialul din Qatar, gaură pentru TVR: pierdere de 5,5 milioane de euro + Cât a costat difuzarea în România și cât a câștigat postul public din publicitate

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea  —  Friday, 21 April 2023

La patru luni de la terminarea Campionatului Mondial din Qatar, Gazeta Sporturilor vă prezintă defalcarea cheltuielilor avute de Televiziunea Română, dar și suma care a intrat în conturile SRTv din vânzarea spațiului publicitar.

Turneul final din Qatar s-a terminat în decembrie, iar Argentina a fost noua Regină a lumii.

Astăzi ne oprim în dreptul postului public de televiziune din România, TVR, deținătorul în exclusivitate al drepturilor pentru țara noastră. A venit momentul bilanțului.

Achiziția CM 2022 a costat TVR 9,8 milioane de euro

Pentru transmiterea tuturor meciurilor din Qatar, Societatea Română de Televiziune a trebuit să plătească către Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) suma de 9,8 milioane de euro. Atât a costat licența de transmisie a partidelor în România. 

La această sumă s-au mai adăugat:

  • 189.440 de euro pentru trei posturi de comentatori la fiecare joc disputat în Qatar
  • 118.000 de euro pentru preluarea semnalului pe toată durata turneului final
  • 68.000 de euro cazarea pentru cei opt trimiși ai Televiziunii Române la Doha
  • 8.000 de euro diurna pentru cei opt trimiși ai Televiziunii Române la Doha
  • 8.000 de euro biletele pentru zece persoane (două persoane dintre ele fiind eliminate din deplasare după achiziția biletelor)
  • 10.000 de euro plus asigurări de sănătate, asigurări pentru echipament, transfer aeroport/hotel/aeroport + cheltuieli cu justificare ulterioară

În total, suma cheltuită de TVR pentru transmiterea în țara noastră a turneului final din Qatar s-a ridicat la aproximativ 10,2 milioane de euro!

Cât a încasat Televiziunea Română din publicitate

Dar cât a încasat Societatea Română de Televiziune? Gazeta Sporturilor a solicitat oficial, pe 27 martie, un punct de vedere postului public în privința veniturilor din publicitate generate de Mondial. Răspunsul a venit astăzi:

Veniturile SRTv generate de vânzarea spațiului publicitar aferent Campionatului Mondial din Qatar 2022, precum și a programelor asociate cu acesta au fost de aproximativ 4.641.407 euro

Deși performanța comercială a fost notabilă pentru postul public, care a adunat aproape 5 milioane de euro din publicitate, la general s-a ieșit pe minus. Instituția condusă de Dan Turturică a marcat o pierdere de 5,5 milioane de euro.

3 milioanede telespectatori au urmărit, în medie, finala Campionatului Mondial din 2022, dintre Argentina și Franța. TVR a fost în fruntea topului audienţelor cu un rating de 16,4% şi un share de 36,3%, triplu faţă de următoarea televiziune clasată

Campionatul Mondial din Qatar a venit și cu două scandaluri în TVR

1. Marian Olaianos dat afară după ce-a agresat o colegă

Gazeta Sporturilor a dezvăluit pe 8 noiembrie 2022 că Marian Olaianos e acuzat că a bruscat-o și a lovit-o pe Nadine Vlădescu, colega de la secția Cultural cu care avusese o aventură. După incident, Vlădescu a depus o plângere la conducerea TVR-ului.

„Olaianos m-a înjurat, m-a lovit cu palmele, cu pumnii și cu un set de chei, m-a strangulat și m-a dat cu capul de perete", a susținut aceasta. La rândul lui, Olaianos a reclamat că a fost hărțuit sexual. După mai multe luni de anchetă disciplinară, TVR l-a concediat pe 9 martie pe Marian Olaianos din „motive disciplinare grave”, deși, la rândul lui, el a susținut că a fost șantajat și hărțuit sexual. 

  • Olaianos era unul dintre cei mai vechi și mai apreciați jurnaliști din departamentul Sport al postului public: lucrează în TVR din 1999, a fost reporter de teren, comentator și a realizat mai multe emisiuni, cea mai de succes fiind Replay.

2. Cristian Oprean a cumpărat bilete de 425.000 de euro

Cristian Oprean, cel care a coordonat delegația Televiziunii Române la Mondialul din Qatar, a plătit o sumă uriașă din contul personal către FIFA! El a cumpărat peste 700 de bilete în numele TVR, fără a fi mandatat în acest sens, și le-a vândut mai departe.

„În noaptea de vineri, 29 aprilie 2022, în jurul orei două, trei dimineața s-a făcut o tranzacție de 425.000 de euro dintr-unul din conturile lui Oprean! Acesta a achitat integral, într-o singură tranșă, suma totală pentru cele 712 bilete”, sunau dezvăluirile unui persoane din interiorul televiziunii pentru GSP. 

Aceleași surse au susținut că Oprean a plasat inițial o comandă mai mare, de 820 de bilete, pe portalul deținătorilor de drepturi TV, însă FIFA i-a refuzat 108 tichete.

  • Oprean, care lucra în TVR de 20 de ani, și-a dat demisia, iar postul public a decis sesizarea organelor de urmărire penală pentru a se afla dacă șeful delegației postului public a avut complici în această acțiune de vânzare a tichetelor și care e suma pe care a obținut-o în urma acțiunilor sale.

Ce l-a impresionat și ce l-a șocat la Mondial pe Emil Hossu-Longin» Reportaj GSP pe stadion

>

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.