Alexandra Anghel și Kriszta Incze au fost, vineri, pe podiumurile Campionatelor Europene de la Zagreb
„Luptătoarele sunt de oțel", a afirmat cea care a comentat ultima seară cu finale feminine la Campionatele Europene de la Zagreb. O afirmație venită după ce una dintre fete și-a dat degetele peste cap, dar a continuat să concureze.
Vineri seară, luptătoarele au pus mult curaj în confruntările pentru distincțiile europene. Printre ele, și două sportive din România.
Al treilea bronz la rând
Prima a intrat pe saltea Kriszta Incze, într-una dintre cele două finale pentru bronz la categoria 65 de kilograme. Luptătoarea din Sfântu Gheorghe e obișnuită cu podiumul european, având în palmares un argint, cucerit în 2019, și două bronzuri, în 2021 și 2022.
Kriszta Incze FOTO Imago ImageLa Zagreb, românca în vârstă de 26 de ani a trecut, joi, în sferturi de finală de Iva Geric (Croația) cu 8-0, dar a fost învinsă în semifinale de Mimi Hristova (Bulgaria) cu 2-1.
Vineri, ea a luptat pentru poziția a treia a podiumului continental cu turcoaica Busra Efe, 18 ani.
Diferența de experiență și de forță s-a văzut de la prima acțiune, Kriszta reușind să-și domine adversara și impunându-se clar cu 9-0. Un zâmbet reținut la final și un sărut pe frunte de la antrenor au pus sigiliul peste cele două reprize a câte trei minute în care Kriszta nu a fost deranjată de adversară și pentru că românca nu i-a lăsat niciun centimetru de saltea.
Reîntâlnirea din 2023
Ultima finală a serii, cea de la 72 de kg, a avut-o ca protagonistă pe Alexandra Anghel, care a înfruntat-o pe turcoaica Buse Cavusoglu Tosun, cea care o învinsese anul trecut în semifinalele CE de la Budapesta.
Românca în vârstă de 25 de ani a ajuns la ultimul meci de la Zagreb după ce a trecut de Pauline Denise Lecarpentier (Franța) cu 5-1 și de Liudmyla Pavlovets Tychyna (Ucraina) cu 5-1.
Alexandra, care la 20 de ani a pășit pe podiumul european, a trăit apoi multe dezamăgiri la întrecerea continentală, ea pierzând în 2019 și 2022 bronzul. Cu toate acestea, românca a trăit o bucurie la Campionatele Mondiale de anul trecut, unde a urcat pe poziția a treia.
În ultima secundă
Duelul de vineri cu Buse a fost unul echilibrat, prima repriză aparținându-i turcoacei, cea care conducea cu 2-1 în întâlnirile directe. Dar partea a doua i-a aparținut româncei, care a atacat și s-a apărat ca o leoaică.
Ea a egalat la 4 în ultima secundă și a câștigat la criteriu, pentru că pe parcursul finalei a avut un procedeu care a valorat mai multe puncte. O decizie care i-a adus lacrimi de bucurie în ochi.
Cu steagul României pe umeri, Alexandra a defilat pe saltea. E prima sa medalie de aur, una care a venit după muncă, sacrificii și dezamăgiri.
Joi seară, România a pus primele medalii în palmaresul de la această ediție, grație evoluției Andreei Ana, care și-a apărat titlul de campioană europeană la categoria 55 de kilograme, și Cătălinei Axente, aceasta cucerind bronzul la 76 kg.
Dintre cele patru medalii europene cucerite de luptătoarele din România, doar cea a Cătălinei Axente este la o categorie olimpică.
Băieți cu șanse
Tot vineri, la greco-romane, Denis Mihai a pierdut în semifinalele categoriei 55 de kg și luptă sâmbătă pentru bronz, în timp ce Nicu Ojog (87 kg) și Alin Alexuc Ciurariu (130 kg) intră în recalificări pentru a ajunge în finalele pentru bronz.
Medaliile României la CE de la Zagreb
- Andreea Ana aur categoria 55 kg
- Kriszta Incze bronz categoria 65 kg
- Alexandra Anghel aur categoria 72 kg
- Cătălina Axente bronz categoria 76 kg
4 medaliia adunat România la precedenta ediție a CE, desfășurată la Budapesta: una de aur, una de argint și două de bronz
{{text}}