Sporturi   •   Ciclism   •   DEBUT

Puștiul român Mihnea Harasim a pedalat în curse alături de Alexei Lutsenko, Rafal Majka, Damiano Caruso sau Elia Viviani

Articol de Ionuţ Coman   —  duminică, 23 aprilie 2023

Rutierul constănțean Mihnea Harasim (18 ani) a participat săptămâna trecută la primele sale curse la seniori, înfruntând nume mari ale sportului pe două roți

Aflat la primul an la seniorat, Mihnea Harasim a trăit primele emoții la nivel înalt, participând săptămâna trecută la două curse de tradiție din ciclismul mondial. 

Rutierul constănțean în vârstă de 18 ani a luat startul la Turul Siciliei și la clasica Giro Ciclisto Città Metropolitana di Reggio Calabria, ambele desfășurate în Italia, concurând pentru noua sa echipă, Sofer Savini Due OMZ.

Prima cursă - căzătură


Revenit după o perioadă în care s-a confruntat cu o accidentare, Mihnea a abordat Turul Siciliei cu mult optimism, chiar dacă avea de înfruntat nume importante, printre care Alexei Lutsenko, Rafal Majka, Damiano Caruso și Diego Ullisi, pe parcursul celor patru etape dificile. 

Prima zi a fost una complicată pentru constănțean, care a venit cu partea a doua a plutonului, dar între primii 100 de cicliști. În a doua etapă, plutonul a fost compact, iar tânărul rutier a sosit cu același timp ca al câștigătorului.

Din păcate, a treia zi a fost și ultima, o căzătură venită pe final forțându-l să abandoneze. „Prima mea cursă printre adulți, care s-a dovedit a fi o experiență provocatoare, s-a terminat brusc pentru mine, pe ultima coborâre a etapei a treia, printr-o căzătură zdravănă. Deși nu așa mi-aș fi dorit să închei primul concurs din acest sezon, mă bucur că am avut alături o echipă de oameni pregătiți, care m-au ajutat să mă recuperez cât mai rapid", a povestit Mihnea.

A sacrificat cozonacul și pasca


Câteva zile mai târziu a urcat din nou în șa, de această dată pentru o clasică de o zi, a 66-a ediție a Giro Ciclistico Città Metropolitana di Reggio Calabria. O cursă desfășurată chiar de Paște, pe distanța a 162,4 kilometri, cu o diferență de nivel de 1.800 metri, la care au luat startul 102 rutieri. 

În ciuda vremii nefavorabile, cu ploaie și vânt, constănțeanul a avut o evoluție excelentă împotriva unor cicliști experimentați, cu performanțe impresionante la cel mai înalt nivel.

Constănțeanul alături de colegii de la echipa Sofer Savini Due OMZ

Astfel, Mihnea Harasim a sosit pe locul 37, înaintea lui Elia Viviani, câștigător de etapă în toate marile tururi ale ciclismului mondial, Turul Franței, Turul Italiei și Turul Spaniei. „A trebuit să sacrific cozonacul și pasca pentru clasicele geluri și batoane, dar sunt fericit că am reușit să bifez în palmaresul curselor mele și Giro di Reggio Calabria. În condiții de sărbătoare, când familia și prietenii de acasă se înfruptau din fripturi și sarmale, eu am pedalat cu factori de risc alunecos pentru 163 km, prin munți și ploaie", a notat constănțeanul.

Următoarea sa cursă va fi marți, la Roma, Gran Premio Liberazione, cunoscută și drept Spring World Cup, considerată o adevărată „clasică" pe plan internațional. 

Transfer la CSM Constanța

La doar câteva zile după „botezul" în întrecerile de sport, constănțeanul a avut parte de un nou moment spectaculos. Plecat la 15 ani în patria sportului pe două roți, Belgia, sportivul concurează în acest moment pentru italienii de la Sofer Savini Due OMZ în cursele UCI, însă în competiții interne va reprezenta CSM Constanța. 

Clubul din orașul de la malul mării continuă să investească în tinerii sportivi constănțeni care performează, așa cum a făcut-o și în cazul proaspetei medaliate cu bronz la Campionatele Europene de gimnastică, Sabrina Voinea. 

INTERVIU: „O altă viteză, pluton mai agresiv"

Mihnea Harasim a povestit care au fost senzațiile prin care a trecut și cum este ciclismul de la seniori

- Mihnea, cum a fost debutul?

- Debutul acesta îl așteptam de mult timp pentru că a trebuit să-l amân din cauza accidentării. Faptul că am început cu nume precum Cavendish, Viaviani, Cunego cot la cot, sigur că m-a făcut să fiu foarte încântat, totodată, știam că e cea mai bună metodă de a câștiga experiență intrând direct cu greii ciclsimului și, într-adevăr, cursele au fost diferite. Pot spune că e un altfel de ciclism pe care îl încep eu acum, obișnuit de la juniori, unde aveam oarecum vitezele limitate. Experiența era limitată, am intrat aici cu cei mai buni cicliști din diferite generații, unde într-adevăr este cu totul altă viteză.

- Care e aceasta?

- Dacă la juniori se rulează cu 50-60 la oră, viteză maximă, aici 60-70 la oră este așa... de multe ori atingi fără să vrei aceste viteze, nu mai zic de viteza maximă, care poate să atingă și suta, iar plutonul este ceva foarte diferit, se rulează mult mai agresiv decât cum erau eu obișnuit, cu toate astea, mult mai calcultat și chiar pot zice că prefer lumea asta, riscurile sunt și mai mari, oamenii au multă experiență și îmi place mult mai mult ciclismul de la seniori, însă sunt încă la început, tot ce vreau acum este să mă familiarizez cu ritmul, cu agresivitatea cursei și să încep să fiu și eu complet integrat în acest peisaj, deocamdată sunt la început, dar cred că m-am descurat bine și mi-am îndeplinit obiectivele.

- Cum a fost cu căzătura?

- Căzătura a fost tot așa, pe o coborâre foarte tehnică de vreo 30 de km prin pădure, nu aveam vizibilitate foarte multă, se coboară foarte agresiv, într-o curbă am riscat mai mult decât trebuia, nevăzând că la ieșirea din curbă era pietriș pe jos și, din păcate, am alunecat pe acel pietriș și am căzut destul de spectaculos încât n-am mai putut să continuu cursa.

- Ești supărat pentru ce s-a întâmplat?

- Nu sunt trist, sunt încântat de tot, de faptul că am fost cot la cot cu toate numele astea, dar în cursa de duminică, clasica, nu mă așteptam să merg atât de bine pentru că profilul nu-mi era favorabil, erau multe urcări, unele lungi, și acestea nu sunt chiar pe placul meu, am fost surprins să văd că m-am simțit chiar bine și, cum am zis, deși băieții sunt mult mai mari decât mine și au mai multă expriență, chiar mă simt din ce în ce mai integrat într-un ritm foarte rapid, mă bucură că intru în lumea asta și nu va dura mult până o să fiu și eu acolo, la bătaie, sper și cred.

- Ce urmează pentru tine?

- Pregătesc încă o cursă, am o cursă pe 25 aprilie, o clasică, una dintre cele mai renumite clasice, de data aceasta doar pentru U23, cele mai importante curse din Europa, se închide centrul Romei și se face un circuit acolo, iar apoi mă voi întoarce acasă, am nevoie de puțiună relaxare după toată perioada plină. După, pregătesc următorul obiectiv mare, Turul Japoniei, în mai, apoi, posibil, Turul Italiei de tineret și, bineînțeles, o mulțime de alte curse naționale și internaționale, dar nefiind foarte mari obiective. Mă simt bine, sunt probabil în cea mai bună formă a mea și, culmea, nu sunt în vârf de formă, încă mai construiesc, și sunt încântat că accidentarea asta nu m-a dat atât de mult înapoi.

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.