UTA, „Bătrâna Doamnă” a fotbalului românesc, așa cum a numit-o marele Ioan Chirilă, a împlinit zilele trecute 78 de ani. Astăzi, la Sala Clio a Complexului Muzeal Arad a avut loc o expoziție la ceas aniversar.
La 18 aprilie 1945, baronul austriac Francisc von Neumann, care controla o treime din ceea ce însemna la vremea respectivă Aradul industrial, prin fabrica de textile și cea de spirt și drojdie, fonda clubul ITA, alegându-i culorile roșu și alb, după modelul lui Arsenal Londra, de care s-a îndrăgostit pe perioada studiilor efectuate în Anglia.
Stadionul construit cu mistria și lopata în mai puțin de un an era o copie fidelă a vechiului Highbury, iar sămânța gazonului a fost adusă tot din patria fotbalului. ITA, Flamura Roșie sau UTA avea să cucerească ulterior 6 titluri de campioană și două cupe ale României, fiind la retrogradarea din 1979 cea mai longevivă echipă de fotbal românească din primul eșalon.
Uta vrea din nou în finala Cupei României, după 57 de ani
Astăzi, UTA luptă încearcă să ajungă din nou într-o finală de cupă după 57 de ani (semifinală cu U Cluj, joi de la ora 19:00), dar luptă din greu pentru evitarea retrogradării din elită.
Fotografii de colecție, fanioane, caricaturi, ziare vechi sau programe de meci unicat au încântat privirile celor care au vizitat expoziția. Acesta va fi deschisă publicului până miercuri, cu bilete de intrare care costă între 2 și 10 lei.
Ne dorim ca în următoarea lună calendaristică să salvăm acest campionat
- Attila Brosovszky, manager UTA
Mă simt emoționat la această aniversare. Sper să profităm de ocazia pe care o avem joi la Cluj și să scriem istorie pentru acest club (n.r. - referitor la semifinala Cupei României)
- Sorin Botiș, director sportiv UTA
{{text}}