Tribunal Bucureşti a anunțat că noul plan de reorganizare aprobat de Adunarea Creditorilor SC Dinamo 1948, la 7 aprilie, cu votul pozitiv a trei grupe de creditori din patru, va fi analizat de judecătorul sindic la 15 mai.
Dinamo a mers în paralel și cu apelul formulat la decizia Tribunalului București, prin care a respins planul de reorganizare modificat la 13 decembrie 2022. Alb-roșiii au sperat degeaba, Curtea de Apel București a respins recursul miercuri, 26 aprilie.
Tribunalul a anunțat când se judecă noul plan de reorganizare al lui Dinamo
Planul respectiv prevedea ca APCH să devină acționar majoritar, în locul lui Dorin Șerdean, prin convertirea creanțelor în acțiuni. Între timp, lucrurile s-au schimbat. În februarie, Șerdean a vândut către Red&White pachetul majoritar de 72,7758%, pe care îl preluase de la Pablo Cortacero, iar noii acționari au mai cumpărat 8% și de la Asociația „Peluza Cătălin Hîldan”.
Potrivit Prosport, noii acționari au susținut apelul. Reprezentantul adminstratorului judiciar, Claudiu Balog, a prezentat instanței o înțelegere a societății pe care o conduc Andrei Nicolescu și Eugen Voicu cu APCH, prin care „Red&White” era de acord cu procedura conversiei propusă în plan, nu contestă, nu se simte prejudiciat.
În total, 12 creditori au votat împotriva noului plan de reorganizare votat la 7 aprilie 2023, iar doi au depus contestație în instanță. Dintre aceștia 11 sunt din categoria chirografarilor, cea mai neprotejată, și de la care noii acționari vor să șteargă toate datoriile, 5 milioane de euro.
Radu Bîrlică și firma lui au contestat noul plan de reorganizare
Potrivit Buletinului Procedurilor de Insolvență din 21 aprilie 2023, Radu Bîrlică, fost director de marketing la Dinamo, și firma pe care acesta o administrează, RCI Solution SRL, au cerut judecătorului sindic anularea procesului verbal al Adunării Creditorilor și a Hotărârii Adunării Creditorilor prin care s-a aprobat modificarea planului de reorganizare inițial.
Radu Bîrlică, singurul din categoria salariați care nu a aprobat planul, figurează la masa credală cu 68.685 lei (15.000 euro), iar firma lui este înscrisă la chirografari cu suma de 890.857,57 lei (190.000 euro).
Cei 12 creditori care nu au aprobat planul de reorganizare supus la vot pe 7 aprilie 2023
Radu Birlica, fostul director de marketing de la Dinamo, este singurul din categoria salariați care nu a aprobat planul. Acesta figurează la masa credală cu 68.685 lei (15.000 euro), la "salariați", sumă garantată, dar și cu firma lui, RCI Solution SRL, aflată pe lista chirografarilor sacrificați, care mai are de primit de la Dinamo suma de 890.857,57 lei (190.000 euro).
- Radu Bîrlică, fostul director de marketing de la Dinamo, este singurul din categoria salariați care nu a aprobat planul. Acesta figurează la masa credală cu 68.685 lei (15.000 euro), la ”salariați”, sumă garantată, dar și cu firma lui, RCI Solution SRL, aflată pe lista chirografarilor sacrificați, care mai are de primit de la Dinamo suma de 890.857,57 lei (190.000 euro).
- Asociația Club Sportiv "Fotbal Club Dinamo București" (Nicolae Badea) - 60.694,54 lei
- Club Sportiv Dinamo București - 199.467,70 lei
- Football Promotions LTD (Scoția / agenție de impresariat) - 66.501 lei
- Ismael Lopez (fotbalist) - 1.756.301,73 lei
- Juan Del Carmen Camara Mesa (fotbalist) - 715.272,68 lei
- Adam Nemec (fotbalist) - 435.951 lei
- Parc Hotels SA - 171.361,63 lei
- RCI Solution SRL (Radu Bîrlică) - 890.857,57 lei
- Rene Roman Hinojo (fotbalist) - 2.809.043,61 lei
- Ante Puljic (fotbalist) - 145.317 lei
- Borja Valle (fotbalist) - 782.231 lei
Firmele lui Ionuț Negoiță, cu datorii de aproximativ 650.000 de euro, se află printre cei 41,79% dintre creditori care nu și-au exprimat un punct de vedere față de Planul de reorganizare modificat.
Marii perdanți sunt 9 fotbaliști
Prin ștergerea celor 5 milioane de euro de la "chirografari", SC Dinamo 1948 SA urmărește ca la masa credală să mai rămână doar creanțele garantate, salariale și cele bugetare, în valoare totală de aproximativ 2,5 milioane de euro.
Din care 1,2 milioane aparțin APCH, și ar urma să fie plătite după ieșirea din insolvență.
Din cele 5 milioane de euro, de la categoria chirografari, circa 1,3 milioane provin de la APCH, bani pe care fanii-acționari nu-i mai revendică. Astfel, în discuție mai rămân 3,7 milioane de euro.
În aceste condiții, marii perdanți sunt fotbaliștii care au avut contracte de activitate de sportivă și sunt înscriși la masa credală, la "chirografari", cu peste 1,5 milioane de euro.
Cei mai mulți bani au de primit:
- Rene Romano Hinojo - 2.809.043 lei
- Ismael Lopez - 1.756.301 lei
- Teddy Mezague - 740.392 lei
- Juan Camara - 715.272 lei
- Adam Nemec - 435.951 lei
- Diego Fabbrini - 423.543 lei
- Ante Puljic - 145.317 lei
- Jonathan Morsay - 118.754 lei
Numai cei nouă fotbaliști au împreună creanțe în valoare de 7.926.804 lei, peste 1,5 milioane de euro.
Rene Romano Hinojo, Ismael Lopez, Borja Valle, Juan Camara și Adam Nemec au fost aduși la Dinamo în perioada lui Pablo Cortacero, considerat principalul responsabil pentru un management defectuos, care a dus la intrarea lui Dinamo în insolvență.
Noua conducere a lui Dinamo consideră că salvarea clubului depinde de aprobarea noului plan de reorganizare, care va fi analizat de judecătorul sindic pe 15 mai. Șefii lui Dinamo speră să șteargă datoriile de 5 milioane de euro de la categoria chirografari, și să mai rămână de rambursat creanțe circa 2,5 milioane de euro, până în 2025.
Eugen Voicu: „Minimum 12 milioane de euro investiți în 3 ani”
După preluarea acțiunilor, Eugen Voicu a prezentat planul de acțiune al companiei Red&White:
„Vorbim de un plan de 3 ani și jumătate și investiția minimă la care ne gândim este 12 milioane de euro. Vom extinde baza de acționari, acum suntem într-o fază de selecție.
Am făcut un lucru foarte important. Am aliniat niște interese. Erau niște situații complicate și nimeni nu reușea să adune toate părțile implicate la masă și să dea drumul la această operațiune de reconstrucție a clubului.
Eu împreună cu Andrei Nicolescu (n.r. - celălalt asociat Red&White, de fel avocat) ne-am asumat acest demers de a merge și a sta de vorbă cu părțile implicate și de a-i duce la un interes comun, acela ca Dinamo să facă din nou performanță și a promova în Liga 1.
Am reușit lucrul acesta, iar în momentul în care am devenit acționari majoritari, temporar, pentru că vom face niște majorări de capital în perioada următoare, în care vom atrage și alți antreprenori. Vrem să fie lângă noi oameni care la rândul lor au avut succes în business, care au știu să crească o companie, să creștem împreună această echipă.
Sunt antreprenori dornici să se implice, dar în multe situații există această atmosferă, un patronat local, o persoană, care simte că are o jucărie care-i place și îi aduce o bucurie, o emoție puternică, și îi e mai greu să se asocieze cu alte persoane".
Eugen Voicu: „Nu ne putem asuma datoriile istorice. Trebuie aprobat un nou plan de restructurare”
„Pe prima poziție în comunicatul pe care l-am dat imediat după ce am făcut această tranzacție se află aprobarea unui nou plan de restructurare în Comitetul Creditorilor. Este firesc într-o societate în insolvență să se întâmple lucrul acesta. În funcție de ce se va întâmpla și cum va arăta acest plan bugetul nostru se va adapta”, a avertizat Eugen Voicu.
Cert este că nu suntem niște investitori sau antreprenori care să vină să arunce cu bani sau să pună foarte mulți bani pe masă
- Eugen Voicu, acționar Red&White/Dinamo
Eugen Voicu a mai completat: „Ideea este că trebuie să abordăm din puncte de vedere al unui business normal, inclusiv această expunere, și suntem gata să investim suficient de mult în condițiile în care acest nou plan este aprobat.
Altfel sunt niște datorii istorice care sunt mult prea mari pe care nu ni le putem asuma.
Dinamo poate ieși din insolvență, conform acestui plan, și cine știe, după aceea lucrurile se pot accelera. Lucrurile se limpezesc în momentul respectiv. Până atunci situația este destul de complicată, însă avem speranța că toată lumea va înțelege că asta e soluția pentru salvarea clubului".
{{text}}