Pep Guardiola a găsit noua strategie la Manchester City pentru a cuceri și campionatul, și Cupa Angliei, și Champions League. Un stil total diferit, agresiv, direct, cu apărare solidă și cu atac axat pe formidabilul duet Kevin De Bruyne - Erling Haaland. Așa a supus-o pe Bayern, 4-1 tur-retur în Liga Campionilor, așa a spulberat-o pe Arsenal, 4-1 în Premier.
Pep Guardiola avea 40 de ani când a câștigat ultima Ligă a Campionilor, în 2011, a doua cu Barcelona. Geniul din Santpedor era la vârful creației sale, tiki-taka posesiei copleșitoare, jocul în care mingea era mereu la echipa lui, controlând tot pe teren.
Pep Guardiola vrea să repete „tripla" lui United după un sfert de secol
Astăzi, antrenorul catalan are 52 de ani și, după mai mult de un deceniu, a decis să modifice radical strategia. Nu a făcut-o deloc la Bayern și nu a cucerit Europa. Nu a făcut-o șase sezoane nici la Manchester City și, la fel, nu a revăzut cupa continentală cu urechi mari.
A realizat că acum e momentul transformării, a sacrificat stilul faimos în lumea întreagă pentru Champions League, dar și pentru o „triplă" istorică la City, campionat-Cupă-Ligă, performanță reușită în Anglia doar de Manchester United, în 1999. În urmă cu aproape un sfert de secol.
După 4-1 cu Arsenal, miercuri seară, Guardiola sprintează spre "triplă". E la doar două puncte în spatele „tunarilor", dar cu două restanțe de jucat în Premier League. E în finala FA Cup și în semifinalele CL.
Cum a modificat Pep Guardiola jocul lui Manchester City
Schimbarea a fost vizibilă la ultimele meciuri, la 4-1 tur-retur cu Bayern în „sferturile" Ligii și la 4-1 cu Arsenal în Premier. Dintr-o dată, Pep nu mai e creatorul tiki-taka, echipa nu mai caută posesia cu orice preț (a avut 46% și 45% împotriva bavarezilor și 52% cu londonezii). Acceptă uneori dominarea adversarilor și abandonează eleganța.
City are un presing feroce și joacă agresiv, rapid, pe contraatac, „cetățenii" accelerează permanent pe spații libere, ajung în poziție de finalizare după trei-patru pase, câteodată ies din apărare cu minge lungă, ceea ce se întâmpla rarisim înainte la formațiile lui Guardiola, lansare de 50 de metri ce surprinde rivalii și care a devenit parte din joc.
Identic. Lansare de 50 de metri și combinații De Bruyne-Haaland
Două goluri similare confirmă noua tactică.
- 1-1 cu Bayern, pe 19 aprilie. Stones a degajat, Erling Haaland, aflat la jumătatea terenului, i-a returnat lui De Bruyne, care i-a dăruit norvegianului balonul pentru deschiderea scorului.
- 4-1 cu Arsenal, pe 26 aprilie. Același Stones a degajat, Haaland i-a pasat lui De Bruyne, și belgianul a încheiat singur acțiunea, pentru 1-0.
Guardiola își asigură bine defensiva, în 3-2-4-1 sau 4-2-3-1, folosind patru stoperi în linie sau cu unul devenit „închizător". Iar în atac, se axează pe duetul letal De Bruyne-Haaland. „Creierul" și „bombardierul", care își pot schimba și rolurile, ca miercuri: KDB două goluri și un assist, EBH un gol și două pase decisive.
„Întotdeauna am avut o incredibilă forță ofensivă, însă conexiunea între Haaland și De Bruyne e extraordinară și o folosim la maximum", afirmă antrenorul.
În varianta 2022-2023, City poate să și domine, când adversarul e la pământ, dar știe perfect să joace pe contre. Și profită la maximum. Campioana Angliei e diferită pentru că îl are pe Haaland, monstruos în careu.
Rio Ferdinand: „City poate juca și urât câteodată"
Jucătorii se bucură de noul plan al lui Pep. „Am învățat din greșelile trecutului. Înainte, ne gândeam să dominăm meciul 90 de minute, controlând treimea finală. Contra unor echipe ca Bayern, Real, PSG, Liverpool, Barcelona, e important să accepți că uneori trebuie să te aperi și să fii consistent", spune Bernardo Silva.
Specialiștii, mulți foști mari fotbaliști, au observat și ei. „City nu mai e echipa dominantă pe care o știam, cu monopol asupra mingii". Argentinianul Jorge Valdano parcă regretă un pic la Movistar. Și Guti. „A dispărut vârful fals ce pătrundea între linii, generând posesia prelungită. Acum, are vârf clar, îl are pe Haaland și jocul se îndreaptă direct spre el", analizează spaniolul la „Chiringuito".
La rândul său, englezul Chris Sutton l-a notat miercuri cu 9 pe Pep în Daily Mail, evidențiind că „primul gol e numai știință tactică, acea minge lungă care evită presiunea lui Arsenal și lansează faza decisivă".
Comentând pentru BT Sport, alt insular, Rio Ferdinand, atrage atenția: „City poate juca și urât câteodată. Ce presing face, cât de agresivă este și, dacă e presată, nu ezită să apeleze la degajare".
Pep Guardiola apreciază aspecte ale jocului devenite esențiale
Guardiola vede tot și analizează tot. E mulțumit. „Un joc foarte bun, într-adevăr. Concentrare, defensivă, faze fixe, agresivitate. O performanță fantastică". Ibericul apreciază aspecte ale jocului care au devenit esențiale acum la Manchester City.
Pep vrea să câștige. Al treilea titlu la rând în Premier, al 5-lea în șapte sezoane pe Etihad. A doua sa Cupă a Angliei, prima după patru ani. Și a treia lui Ligă a Campionilor, întâia cu „cetățenii". Le vrea pe toate trei. z
12victorii la rând are Manchester City cu Arsenal în Premier League (golaveraj 33-5).
33de goluri are Haaland în Premier, depășind recordul lui Salah (32) într-un campionat cu 20 de echipe. Încă două reușite și va întrece recordul deținut de duetul Cole-Shearer (1993-1995, fiecare cu 34), când PL avea 22 de formații
49de goluri și 8 pase decisive a reușit Haaland în 43 de meciuri jucate în acest sezon în toate competițiile la Manchester City
„Băieții sunt obișnuiți să joace sub presiune. Suntem iar aproape de mai multe trofee, avem mentalitatea potrivită și știm că la Manchester City singura opțiune e să câștigi”
- Pep Guardiola, manager Manchester City
{{text}}