La un an de la alegerea în funcția de președinte al Federației Române de Handbal, Constantin Din, 54 de ani, crede că, pe un sistem de evaluare, ar merita să fie premiat pentru ce a făcut până acum
Constantin Din consideră că s-a achitat cu brio de funcție în primul an de mandat și că nu are de ce să-și depună demisia, așa cum a anunțat la alegerile de anul trecut.
Își reproșează un singur lucru în această perioadă și dezvăluie că nu are nicio datorie față de vreo structură sportivă din handbal.
Președintele FRH spune că primul an de mandat a fost unul intens, complex, în care a făcut multe lucruri bune și chiar dacă se putea mai mult, în general și-a atins majoritatea targeturilor pe care voia să le rezolve în primele 12 luni.
157 de voturia primit Constantin din în urmă cu un an în turul al doilea față de 66 ale contracandidatului său Alexandru Dedu
La alegerile de anul trecut, el a anunțat că la Adunarea Generală din acest an își va depune demisia dacă oamenii din handbal consideră că nu a făcut lucrurile pe care le-a promis. Vineri are loc Adunarea Generală ordinară pe anul 2023.
Într-un dialog pentru cititorii Gazetei Sporturilor, Din și-a lăudat munca în Federație, cum stă FRH din punct de vedere financiar, ce strategie are pentru a atrage mai mulți copii la handbal și cum va arăta naționala feminină fără Cristina Neagu.
- Domnule Din, să intrăm direct în subiect: vă depuneți demisia la Adunarea Generală?
- Probabil nu ați înțeles foarte bine, demisia este un act de garanție. Eu am spus că dacă oamenii din handbal, structurile sportive, nu sunt mulțumiți de ceea ce am făcut eu, putem accesa acea demisie. Nu trebuie să mă evaluez eu și să-mi depun demisia. Eu sunt mulțumit de ce am făcut.
Constantin Din: „Aș lua premiu pentru munca depusă până acum ca președinte FRH"
- Și dacă vi se cere demisia?
- Dacă o să ceară 2, 3, 5, 7 este nesemnificativ. Cu siguranță o să se trezească vreunul care a fost nemulțumit de arbitraj și o să spună că a fost de vină Din, că nu s-a schimbat nimic. Ba s-a schimbat! Vom vedea ce va fi, cu siguranță sunt și nemulțumiri.
- Dacă s-ar repeta azi alegerile, credeți că ați mai câștiga?
- Pentru un manager este foarte important să te evaluezi corect. Sunt mulțumit de ce am realizat anul acesta ca președinte. Am depus multă muncă și pasiune și cred că la ce m-am angajat, am făcut față destul de bine.
Nu pot să-mi dau o notă, dar mergând pe această idee aș lua premiu. Important este ca oamenii din handbal să fie mulțumiți de ce facem la FRH. Nu-mi este teamă de alegerile viitoare. Eu am venit să fac treabă și să pun handbalul românesc pe niște direcții care să ne ducă spre performanță și medalii. Asta este ținta mea.
Schimbări la copii și juniori
- Care sunt lucrurile pe care le-ați rezolvat în acest an legate de handbal?
- La copii și juniori am refăcut sistemul competițional, așa cum și-au dorit cluburile, am scos taliile, am uniformizat modul de desfășurare la toate categoriile de vârstă. Am adus sponsori parteneri pentru fiecare competiție, nu am reușit să facem plăți pentru cluburi deoarece nu este cadru legislativ, dar am găsit soluția de a oferi, prin cluburi, câte un rând de echipament gratuit tuturor echipelor de copii și juniori înscrise în campionatul național, aproximativ 7.000 de tricouri, dar și 2000 de mingi.
- Mai departe...
- La nivel de naționale de juniori avem de 3 ori mai multe acțiuni decât în anii trecuți, ceea ce înseamnă peste 100 de zile de pregătire pe an, cu același buget și cu același număr de oameni. Am reușit să implementăm același stil de muncă și antrenamente la toate categoriile de vârstă, la loturile naționale, pentru ca fiecare jucător să știe ce are de făcut.
- Cum ați găsit federația la început de mandat?
- Am găsit o federație care funcționa în ritmul ei. Eu îmi doresc ca ritmul să fie de 3 ori mai mare, de 3 ori mai activ și de 3 ori mai eficient. Din păcate, FRH a lucrat fără proceduri de lucru, în acest an am implementat 3-4 proceduri, dar avem nevoie de 10. Ele trebuie bine analizate și respectate pentru a fi eficiente.
Suntem într-un proces complex de organizare, de identificare a oamenilor care-și doresc să muncească pentru handbalul românesc. Oamenii din federație trebuie să lucreze pentru handbal, nu pentru președintele Din! Și eu lucrez pentru handbalul românesc. Dacă toți vor înțelege asta, eu voi fi mulțumit.
- Cum stăm cu modul de lucru și pregătire pentru handbalul de mare performanță, ce se aude cu centrele de excelență?
- Din momentul în care am avut drept de semnătură, nu am avut timp fizic anul trecut, deoarece într-o lună și jumătate a trebuit să ne organizăm pentru noul sezon. Din vară, ele vor fi reorganizate, unele relocate, iar copiii vor avea toate condițiile pentru handbal și școală.
- Are lumea handbalului are răbdare cu modul dumneavoastră de lucru și cu strategia pe care vreți s-o implementați?
- Să ai răbdare până la o anumită limită este o calitate, peste acea limită, este prostie. Teoretic, nu s-a ajuns la acea limită după un an. Oamenii din handbal trebuie să aibă răbdare și încredere, pentru că la federație nu se mai lucrează la întâmplare.
„Am eliminat vicierile flagrante, intenționate, de rezultat"
- Mărirea baremurilor de arbitraj a fost o idee corectă, cine și-a dorit acest lucru?
- Mărirea baremurilor pentru arbitri a fost dorința majorității cluburilor din liga națională. Nu Din a mărit baremurile, Din a pus în practică dorințele echipelor!
Peste 80% din echipe și-au dorit mărirea baremurilor la acest nivel, multe au vrut o sumă mai mare, dar aveau o condiție: îmbunătățirea calității arbitrajului.
- Și s-a întâmplat acest lucru?
- Pot să afirm că da. Calitatea arbitrajului s-a îmbunătățit. Am eliminat vicierile flagrante, intenționate, de rezultat. Au mai fost probleme și în acest sezon, dar sper că arbitrii au prins o zi proastă. S-au schimbat multe: stilul de arbitraj, atitudinea arbitrilor pe teren, deciziile, deplasarea lor pe teren. Este foarte greu să schimbi într-un an mentalități și nu avem timp pentru mai multe cursuri de perfecționare. Sezonul viitor se vor vedea și mai mult aceste îmbunătățiri.
- Credeți că arbitrii mai primesc foloase necuvenite?
- (Trage puternic aer în piept) Eu sper să nu se întâmple acest lucru! Îmi doresc nespus de mult să nu se întâmple acest lucru, nu cred că se mai întâmplă acest lucru. Cred că veniturile din arbitraj sunt destul de mari pentru a nu mai avea astfel de probleme.
Mulți tineri, foști jucători, se îndreaptă acum spre arbitraj. Încă avem arbitri puțini pentru numărul de meciuri, din acest motiv unii arbitri suspendați la seniori fluieră la meciurile de juniori și tineret!
Regrete și planuri
- Aveți vreun regret pentru acest an?
- La începutul sezonului s-a făcut o uniformizare a regulamentelor, dar dintr-o greșeală sau rea intenție, nu știu, la regulamentul de desfășurare pentru juniori 3 au rămas regulile de anul trecut.
Când s-a ajuns la clasament s-a observat acest lucru, am făcut ședință și am hotărât să mergem pe ce se hotărâse cu noile regulamente cu riscul ca anumite echipe să fie dezavantajate. A fost un lucru regretabil și este singura problemă pe care mi-o reproșez în acest an. Este cea mai gravă și îmi pare rău că s-a întâmplat.
- Ce s-a întâmplat cu ideea de a avea și un campionat de tineret?
- Campionatul de tineret poate fi o redresare, o salvare a handbalului nostru, pentru că 90% din juniorii 1 abandonau jocul la 18 ani pentru că nu aveau unde să continue. Am oferit continuitate și pregătire tinerilor care vor să joace handbal și după 18 ani.
Va trebui să organizăm foarte bine acest campionat și vom adresa invitații și altor formații de tineret care vor să participe. Avem contacte cu unele universități și astfel putem îmbina sportul cu educația și să ne formăm specialiștii de care avem nevoie.
„Naționala feminină știe să joace și fără Cristina Neagu"
- Credeți în sloganul „Handbalul, sport național"?
- Este un titlu forțat, pompos pentru doar 6.284 de practicanți, dar dacă ne referim la audiențe, la dragostea pentru sport, rezultatele unor echipe, nu mai este pompos, pentru că handbalul cred că este sportul numărul 1 în România, după fotbal. De ce nu ar fi sport național, ținând cont de aceste argumente?
- Ce se va întâmpla cu naționala feminină când se va retrage Cristina Neagu?
- Handbalul feminin românesc își va continua traiectoria într-o direcție bună. Avem talente multe și dacă ne vom organiza bine, vor veni și rezultatele.
Naționala feminină știe să joace și fără Cristina Neagu, dar cât o mai avem, trebuie să obținem rezultate mai bune. Dacă există implicare, dacă se va munci organizat, vor veni și rezultatele. Dacă facem doar act de prezență, rezultatele nu vor veni. Obiectivul final este calificarea la JO 2024. Avem șanse!
Cristina Neagu în acțiune în partida cu Portugalia contând pentru calificarea la CM 2023 FOTO Imago ImagesTinerii au nevoie de modele. Pentru a crește numărul de practicanți, federația trebuie să ofere niște competiții serioase, corecte, în care ei să-și desfășoare activitatea. Lucrăm la acest aspect"
Constantin Din, președinte FRH
Relații bune cu autoritățile locale
Președintele Constantin Din a scos în evidență situația bună din punct de vedere financiar a FRH, confirmată de bilanțul financiar pe 2022, și faptul că a direcționat majoritatea banilor către copii și juniori. Din a menționat că federația are 7 noi sponsori, de la minister FRH primind o sumă care acoperă doar 25% din nevoi, iar relația cu oamenii politici care pot ajuta handbalul este bună.
„Eu consider că oamenii politici iubesc handbalul și echipele naționale sunt iubite în țară. Este meritul handbalului, noi trebuie să profităm de această simpatie și să obținem avantaje pentru handbalul românesc! Bilanțul financiar pe anul 2022 demonstrează relațiile bune pe care le avem cu autoritățile locale", a spus șeful handbalului românesc.
Mazilu, persoana care îl putea ajuta
Fostul arbitru internațional a explicat și de ce l-a numit pe Viorel Mazilu în funcția de secretar general, deși, astfel, relația sa cu vicepreședintele Sorin Dinu s-a degradat.
„Am considerat că Viorel Mazilu este persoana care mă poate ajuta în această perioadă și din acest motiv l-am numit secretar general. Este un om din handbal, foarte dedicat, alocă foarte mult timp pentru a rezolva problemele federației. Nu consider că am pierdut nicio prietenie, este doar o situație de moment, dar dacă handbalul românesc obține rezultate bune, atunci aproape orice sacrificiu poate fi făcut", este convins Din.
„Ar fi păcat să mai existe jocuri de culise"
Constantin Din a răspuns și la întrebarea dacă se mai fac jocuri de culise în handbalul românesc. „Nu știu, dar ar fi mare păcat să se întâmple așa ceva. După un an de mandat, pot spune cu tărie că nu am nicio datorie la nicio structură sportivă din handbalul românesc. Am fost sunat de unele cluburi pentru a le asigura că au arbitraje corecte, pentru că ținând cont de trecut, oamenii mai au unele neliniști", a încheiat președintele FRH, Constantin Din.
Eu le promit suporterilor și oamenilor din handbal că le oferim un spectacol corect. Să fie alături de noi. Trebuie să fim mai uniți, pentru a obține rezultatele dorite”- Constantin Din, președinte FRH
{{text}}