Europa League

Massimo Maccarone, coșmarul lui FCSB, și-a amintit de semifinala Cupei UEFA din urmă cu fix 17 ani: „Să o faci a doua oară e ceva de necrezut”

+22 Foto
Massimo Maccarone și-a amintit de FCSB la fix 17 ani de la semifinala Cupei UEFA. Foto: Imago Images

Articol de Theodor Jumătate  —  joi, 27 aprilie 2023

Pe 27 aprilie 2006, în urmă cu exact 17 ani, italianul Massimo Maccarone (43 de ani) a fost un coșmar pentru fanii FCSB în returul semifinalei Cupei UEFA. Intrat la 0-2 (0-3 la general), atacantul lui Middlesbrough a marcat de două ori, ultima oară în minutul 89, golul victoriei cu 4-2 și al calificării în finală. În aceeași lună, înscrise golul calificării și în „sfertul” cu Basel (tot 4-3 tur-retur). Maccarone a vorbit pentru podcastul You Are My Boro.

La 43 de ani, Massimo Maccarone nu e un nume faimos în fotbalul italian. Dar e cunoscut, mai ales la Empoli, unde a jucat șapte ani, în două perioade (2000-2002 și 2012-2017), la începutul și spre sfârșitul carierei. Și nu e uitat nici în România, mai ales în tabăra fanilor lui FCSB. A fost un coșmar pentru ei.

+22 Foto
Gigi Becali, alături de Tea Sponte (stânga) și Viorel Hrebenciuc (dreapta). Foto: Arhiva GSP

Massimo Maccarone, parte din excelenta generație a lui Middlesbrough

La Middlesbrough, în Anglia, a rămas în legendă. E parte din generația extraordinară (condusă pe teren de căpitanul Gareth Southgate, actualul selecționer al Angliei) care a câștigat unicul trofeu din istoria lui Boro, Cupa Ligii, în 2004. Generație care, două sezoane mai târziu, a ajuns în finala Cupei UEFA.

Maccarone, cinci ani în tricoul roșu (2002-2007), a fost unul dintre eroii lui Middlesbrough în acea campanie europeană din 2005-2006. În „sferturi” și semifinale, totul s-a întors incredibil în favoarea lui și a echipei sale.

Cele două meciuri uluitoare ale lui Massimo Maccarone

  1. Învinsă în turul „sferturilor” de Basel, 0-2 în Elveția, Boro a fost condusă și acasă, în manșa secundă. Era 0-1 în acea seară, pe 6 aprilie 2006, și 0-3 la general în minutul 23, pe Riverside Stadium. Insularii aveau nevoie de patru goluri pentru a se califica. Maccarone a intrat în joc la jumătatea reprizei a doua, la 2-1, și a înscris pentru 4-1 și calificare în minutul 90.
  2. În semifinala cu FCSB, povestea a fost similară. După 1-0 la București, FCSB a condus și pe Riverside, pe 27 aprilie avea 2-0 pe Riverside în minutul 24, era 3-0 tur-retur. Încă o dată, Middlesbrough se califica doar dacă marca de patru ori, ceea ce s-a întâmplat. Și atunci, Maccarone a fost rezervă la start. Managerul Steve McClaren l-a chemat de pe bancă în minutul 26, după accidentarea lui Southgate. Tocmai atacantul italian a reușit „dubla”. Primul gol, cel al renașterii, și ultimul, al calificării, de 4-2.

Englezii au pierdut clar finala, 0-4 cu Sevilla, însă uluitoarea poveste a rămas peste timp.

VIDEO. Rezumatul meciului Middlesbrough - Steaua (4-2)

Massimo Maccarone: „Dacă vrei și crezi, poți!”

Și astăzi, 17 ani mai târziu, cei din oraș vorbesc despre acele răsturnări incredibile. Maccarone a fost invitat la podcastul You Are My Boro pentru a rememora partidele europene din 2006.

„Mai intru pe YouTube pentru a revedea golurile mele cu Basel și Steaua. Am amintiri fantastice, de neuitat. Cum îmi scandau fanii numele! Întotdeauna am spus că e dificil să realizezi și o dată o asemenea performanță. Să o faci a doua oară e ceva de necrezut”, a declarat peninsularul. „Sunt antrenor acum (n.r. la Ghiviborgo, în Serie D) și mereu le zic jucătorilor mei: dacă vrei și crezi, poți! Mentalitatea a fost extrem de importantă atunci și atmosfera extraordinară de pe stadion”.

Massimo Maccarone: „Managerul Steve McClaren mi-a zis să repet ce am făcut cu Basel"

Întrebat ce i-a spus Steve McClaren în acea seară, din 27 aprilie 2006, înainte să îl schimbe pe Southgate, Massimo a răspuns: „Sfatul lui a fost să încerc să repet ce am făcut cu Basel. Am intrat și am marcat după cinci minute. Atmosfera a fost esențială, iar acel gol ne-a dat energie și încredere. «Da, am reușit o dată, putem și a doua oară»”.

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.