Formula 1

Sergio Perez, victorie în Marele Premiu din Azerbaidjan » Max Verstappen a venit pe 2, în timp ce Leclerc a prins podiumul în premieră

+8 Foto
Leclerc pleacă din pole în Baku / foto: Guliver/Getty Images

Articol de Sergiu Alexandru  —  duminică, 30 aprilie 2023

Mexicanul Sergio Perez (Red Bull) a câștigat Marele Premiul din Azerbaidjan, după o cursă pe care a controlat-o aproape în totalitate. A fost urmat de colegul Max Verstappen și Charles Leclerc (Ferrari).

Câștigător în cursa de sprint, de sâmbătă, Sergio Perez s-a impus și cursa clasică, deși a plecat de pe locul 3, după Charles Leclerc și Max Verstappen.

Sergio Perez, victorie în Marele Premiu din Azerbaidjan

Pentru a treia oară în pole-position la Baku, Charles Leclerc a plecat bine, păstrându-se în fața rivalului Max Verstappen. Avantajul monegascului a durat doar 4 tururi. Olandezul a activat DRS-ul și l-a depășit cu ușurință pe Leclerc.

După două tururi, a venit rândul lui Perez să treacă de pilotul Ferrari, profitând de avantajul pe care mașina Red Bull îl are față de rivale.

Max Verstappen părea că se îndreaptă spre o nouă victorie, dar rocada cu Sergio Perez s-a petrecut în turul 11. Olandezul a intrat la boxe, iar imediat și-a făcut apariția Saftey Car-ul. Perez a profitat, a schimbat și a rămas pe primul loc, în timp ce Verstappen a ajuns pe 3, în spatele lui Leclerc.

După restart, Verstappen a urcat rapid pe 2. A pus presiune pe colegul său, a forțat, dar mexicanul nu a cedat, iar de la boxe nu s-a intervenit pentru a-i cere să-l lase pe campionul mondial să treacă.

Până la final, cursa a fost una fără istoric. Piloții Red Bull s-au distanțat de restul rivalilor, în timp ce Leclerc nu a putut ține pasul cu Perez și Verstappen și a terminat pe locul 3, fiind în premieră pe podium în acest sezon.

6 victoriiare Sergio Perez în carieră

Sergio Perez ajunge la două victorii în acest sezon și este la doar 6 puncte de colegul său, Max Verstappen.

Am avut ghinion cu Saftey Car-ul. După aceea am încercat să recuperez, să atac, dar am avut dificultăți. Până la urmă e o victorie bună pentru echipă. 

- Max Verstappen, pilot Red Bull 

Max Verstappen a pus presiune, dar am reușit să-i fac față. 

- Sergio Perez, pilot Red Bull

Clasamentul din Marele Premiu din Azerbaidjan

Clasament general piloți 

  1. Max Verstappen -93 puncte
  2. Sergio Perez - 87 puncte
  3. Fernando Alonso - 60 puncte
  4. Lewis Hamilton - 48 puncte
  5. Carlos Sainz -34 puncte

Clasament general constructori

  1. Red Bull - 180 puncte
  2. Aston Martin - 87 puncte
  3. Mercedes - 76 puncte
  4. Ferrari - 62 puncte
  5. McLaren - 14 puncte

FINAL » Marele Premiu din Azerbaidjan

Turul 51/51: Final de cursă. Sergio Perez câștigă, E urmat de Max Verstappen și Charles Leclerc

Turul 41/51: Am intrat în ultimele 10 tururi. Top 10: Perez, Verstappen, Leclerc, Alonso, Sainz, Hamilton, Stroll, Russel, Ocon, Hulkenberg

Turul 31/51: Verstappen a încetini ritmul. Distanța față de liderul Perez este acum de peste 2 secunde

Turul 23/51: Sergio Perez conduce cursa, în timp ce Verstappen este la puțin mai mult de o secundă de el.  Lecler este la peste 11 secunde de locul 2

Turul 17/51: Top 10: Perez, Verstappen, Leclerc, Alonso, Sainz, Stroll, Hamilton, Russel, Ocon, Hulkenberg

Turul 14/51: Se reia cursa. Perez conduce, fiind urmat de Max Verstappen, care l-a depășit pe Charles Leclerc.

Turul 11/51: Vom avea Saftey Car. De Vries a ieșit în decor și nu mai poate muta mașina, fiind nevoie de intervenția stewardz-ilor

Turul 11/51: Max Verstappen a intrat la boxe, Olandezul iese pe locul 7. 

Turul 6/51: Sergio Perez trece și el de Charles Leclerc. Al doilea pilot Red Bull l-a depășit cu ușurință pe monegascul de la Ferrari

Turul 4/51: Max Verstappen e noul lider. L-a depășit cu ușurință pe Leclerc, profitând de avantajul DRS

Turul 1/ 51: Start în Marele Premiu. Charles Leclerc a plecat bine și s-a menținut în fața celor două mașini Red Bull, Max Verstappen și Sergio Perez. 

Grila de start în Marele Premiu din Azerbaidjan

Sergio Perez, victorios în cursa sprint

Sergio Perez, pilotul celor de la Red Bull, s-a impus în cursa sprint de sâmbătă. Plecat de pe locul secund, mexicanul l-a depășit pe Charles Leclerc și a pus mâna pe opt puncte în clasamentul general. Leclerc a încheiat pe doi, podiumul fiind completat de Verstappen.

VIDEO De ce n-a ajuns Formula 1 în România? Dezvăluiri de la întâlnirea Tăriceanu - Țiriac - Ecclestone: „Ăia nu stau la hotel de 3 stele, să fie foarte clar”

>

Citește și alte știri din Formula 1: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.