Opinii

GOAT – căprița înjunghiată

Cristian Tudor Popescu - CTP

Articol de Cristian Tudor Popescu  —  duminică, 30 aprilie 2023

Astăzi, se împlinesc 30 de ani de când Monica Seles juca un sfert de finală, împotriva Magdalenei Maleeva, în turneul de la Hamburg. În timpul unei pauze între game-uri, un spectator german, al cărui nume îl trec sub tăcere, a venit în spatele ei și i-a înfipt între umeri un cuțit de bucătărie pentru dezosat, lung și subțire, provocându-i o rană adâncă de aproape 4 cm. 

În acel moment, la 20 de ani neîmpliniți, Seles era nr. 1 mondial autoritar din 1991, câștigând 8 titluri de Grand Slam. La Australian Open 1993 o învingea pentru a treia oară pe Steffi Graf într-o finală de GS. Lovea mingea pe backhand și forehand  ținând racheta cu ambele mâini, într-un ritm infernal. 

Monica Seles (foto: Guliver/Getty Images)

Autoritățile germane au declarat că individul era un fan dezaxat al lui Graf, care a vrut s-o împiedice pe Monica s-o mai bată pe Steffi. După 6 luni de detenție preventivă, a fost eliberat și tratat psihologic. A murit acum câteva luni. N-a făcut nicio zi de închisoare, fapt pentru care Seles a refuzat să mai joace vreodată în Germania. A părăsit Europa, primind cetățenia americană. 

Cariera ei s-a rupt. După 2 ani de absență din tenis, în urma traumei psihice, a mai reușit să câștige doar un singur GS, Australian Open 1996. Potrivit multor specialiști, Monica Seles, acum în vârstă de 49 de ani, ar fi putut deveni GOAT, cea mai mare jucătoare de tenis din toate timpurile...

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.