La Urlați, echipa locală are un buget de trei mii de euro lunar și un teren bun aflat într-un loc cu o poveste specială, unul al cărui proprietar a fost Academia Română
Peisajele obișnuite din seria aceasta a reportajelor din ligile mici nu sunt confirmate în Urlați, de Prahova. Parcă totul e prea curat, prea frumos, prea bine organizat ca să fie vorba despre un meci din "D"!
Stadionul are o singură tribună de cinci sute de locuri, cu scaune colorate galben-albastru și bănci vechi de lemn. Terenul pe care se află arena minusculă face parte din "Parcul Bellu" și i-a aparținut Academiei Române.
Imagine din dronă cu stadionul din Parcul "Bellu", din UrlațiParcul e foarte bun pentru vizitat și acum, e încadrat ca obiectiv turistic. Există un conac superb, sunt și câteva peșteri de văzut.
spun localnicii
Istorie și fotbal
Pământul i-a fost donat statului român de către Alexandru Bellu, unul dintre primii fotografi din România, prieten foarte bun al pictorului Nicolae Grigorescu. Alexandru era nepotul lui Barbu Bellu, donatorul terenului pe care se află cimitirul Bellu din București.
Și orașul Urlați e curat și aranjat. Primarului Marian Măchitescu nu-i este suficientă activitatea din administrație, tot fotbalul îl atrage către o distracție care-i acaparează în România, și nu numai, pe edili și pe afaceriști.
Primarul e, în mod oficial, și conducător al echipei locale, el ocupă postul de președinte.
„I-am dat două goluri Rapidului!”
Așa cum se întâmplă în multe situații, prezentul submediocru e compensat cu povești despre un trecut glorios. Formația din Urlați pierde meciul cu Cornu cu 1-3 și rămâne una pitică, o echipă lipsită de vreun scop clar, de vreun vis.
S-a jucat cu ambiție și s-au marcat patru goluriA vis sună povestea lui Constantin Rob, poreclit "Robei", omul bun la toate din club.
Robei se laudă cu disponibilitatea lui: "Pentru mine, săptămâna nu e de luni până vineri! Dacă sună careva sâmbătă, duminică, eu sar imediat să-l ajut. Nu contează ora! Și dacă sună telefonul de patruzeci de ori pe oră, eu tot sunt gata să mă implic, mereu în slujba omului! M-am îmbrăcat și am plecat".
Povestește că a jucat fotbal la Flacăra Moreni cu Virgil Dridea antrenor, la Chimistul Valea Călugărească și la Metalul Plopeni.
Pe lângă pasiunea legată de fotbal, Constantin Rob e șef birou Administrare Domeniul Public la Primaria UrlațiCu Plopenii și-a trăit momentul de glorie absolută: "Am avut un meci cu Rapidul, pe «23 August». Am câștigat cu 2-1 și am dat ambele goluri, erau treizeci de mii de oameni în tribune!".
Robei a mai fost și la Petrolul, unde l-a avut pe Traian Ionescu "principal", apoi a trecut la Progresul București, o formație în care l-a avut coleg pe Mihai Stoichiță, șeful de astăzi al Departamentului Tehnic din Federație.
"La Progresul am debutat în Divizia A, pe 28 februarie 1982, într-un meci cu FC Argeș. La ei era antrenor Dobrin", povestește conducătorul factotum al Urlaților.
„Facem să fie biliard!”
Oamenii din club se gândesc că în sezonul următor ar putea să-și propună promovarea în liga a treia. Ce-i drept, condițiile sunt prea bune pentru "D"! E unul dintre puținele locuri, de la nivelul acesta al fotbalului, în care jucătorii nu vin la teren doar din plăcere și ca să ciocnească niște beri după meciuri.
Discuțiile duminicale despre fotbalul de altădată și grătarele de 1 MaiDirectorul sportiv Doru Stănescu vorbește despre bani: "Echipa o întreține Consiliul Local, avem un buget de 15.000 de lei lunar. Cei mai buni fotbaliști, vedetele, câștigă câte o mie de lei lunar. Cel mai mic salariu e de patru sute sau de cinci sute de lei pe lună. Altfel joacă și ei când știu că la final de lună mai vine un bănuț!".
Planul e să-și dezvolte infrastructura înainte să urce în eșalonul superior: "Baza e pusă la punct, cu vestiare, cu tot ce trebuie. Mai avem să lucrăm și la teren, să-l facem biliard!".
Vremea bună i-a scos din case pe localnici pentru meciul UniriiSperietoarea Badea
Câștigătoarea campionatului din Prahova o să joace un baraj pentru promovare cu campioana din București. Lider în Prahova este Breaza și ar fi împerecheată cu Dinamo al lui Nicolae Badea, formația din liga a patra pe care o antrenează Andrei Cristea.
Oamenii din zonă nu țin cu echipa din județul lor: "Să stea aici, la amatori, ce să caute Breaza în liga a treia? O spulberă Dinamo! Păi, ăia de la Dinamo au și jucători care au fost prin prima ligă! Breaza vine cu mecanici auto, curieri. Bate Dinamo la ei rău de tot!".
Suporterii sunt și pasionați de box. Un localnic cu trening special cu Floyd MayweatherPoate că Nicolae Badea și Andrei Cristea au bani mai mulți și fotbaliști mai buni. Adversara tot va avea însă ceva special: Breaza e numai una! Dinamo sunt trei, în toate ligile, numai în prima, nu!
10.500 de locuitoriare orașul Urlați. Primarul Marian Măchitescu, președinte al echipei de fotbal, e la al cincilea mandat și mai vrea încă unul la alegerile locale din 2024
Antrenamente, lămâi și zahăr
Urlații nu se adună doar la meciuri, ei fac și antrenamente în timpul săptămânii. Pregătirea e una serioasă, iar refacerea e ajutată cu felii de lămâie pe care a fost aruncată o pudră de zahăr.
Energizant natural înainte de meci: lămâie cu zahărÎn ședința tehnică dinaintea partidei cu Cornu, antrenorul le explică jucătorilor indicațiile și le transmite și informații despre adversari, totul după procedurile folosite în fotbalul serios.
Asistent, o femeie de 26 de ani
Din brigada de arbitri face parte și Adina Ciobanu, în vârstă de 26 de ani. Ea e asistent și îi uimește pe spectatori cu căștile, cu tot sistemul audio pentru comunicare.
Arbitrii jocului din liga 4: Adina Ciobanu, Iulian Popișteanu și David CrețuAntrenorii sunt și ei derutați, nu numai publicul este: "Aveți căști, ca la prima ligă?!". "Centralul" Iulian Popișteanu e mândru de progres: "Ne modernizăm și noi, intrăm în rândul lumii!".
„Nici nu știai ce beai, bere sau ulei”
Un om din public își amintește că a avut și el perioada lui de glorie. Și parcă totul era cu mult mai bun și mai frumos pe vremuri.
"Am jucat și eu la Urlați, dar parcă eram mai buni noi, domne'! Să vedem ce o fi din sezonul următor, că poate ne iese și ne batem la promovare! Țin minte că acum cincizeci de ani aici se făceau grătare după meciuri, cu mici și cu bere. Bine, la bere trebuia să fii atent ca să nu bei ulei. Sticlele erau duse la reciclare și dacă nu erau spălate bine era îmbuteliată berea în ele peste ulei. Mai nimeream și d-alea, noi îi ziceam "bere proastă". Dar ne simțeam bine, deși aveam lipsuri. Acum avem de toate și suntem un popor de triști".
{{text}}