Liga 1

Au refuzat Conference League! GSP a aflat de ce două echipe din Liga 1 n-au vrut licența UEFA, deși erau aproape de calificare

Cinci cluburi din Liga 1 n-au aplicat pentru licența de Europa: U Cluj, Petrolul, Hermannstadt, Chindia și Mioveni. Gazeta a aflat de ce primele două au spus pas, deși aveau șanse mari să se califice.

Articol de David Marinescu  —  miercuri, 03 mai 2023

Cinci cluburi din Liga 1 n-au aplicat pentru licența de Europa: U Cluj, Petrolul, Hermannstadt, Chindia și Mioveni. Gazeta a aflat de ce primele două au spus pas, deși „șepcile roșii” sunt în finala Cupei, iar „lupii galbeni” sunt pe locul 2 în play-out, care asigură calificarea în semifinala barajului pentru Europa.

A surprins faptul că U Cluj și Petrolul, în special, n-au aplicat pentru licența de Europa. Mai ales că ardelenii au avut culoar bun în Cupa României, au ajuns în ultimul act, în timp ce ploieștenii au fost mult timp pe loc de play-off, iar acum sunt sus în play-out.

U Cluj și Petrolul n-au aplicat pentru licența UEFA, deși se puteau califica în Conference League

Acum, pentru că gruparea din Ardeal nu deține licența UEFA, câștigarea Cupei României ar aduce doar trofeul și bonusul financiar. N-ar mai trimite echipa în turul II preliminar al Conference League. Ar merge locul 3 din Liga 1, iar a patra clasată ar da baraj cu câștigătoarea play-out-ului. În cazul în care Sepsi câștigă Cupa, locul 4 n-ar mai primi nimic, iar locul 3 ar merge la baraj.

Sursele GSP au explicat de ce „șepcile roșii” n-au încercat să obțină licența: „Chiar dacă ar fi reușit, cu greu, să parcurgă anumite puncte delicate din caietul de licențiere, fiindcă U Cluj nu stă strălucit nici la infrastructură, nici la numărul grupelor de juniori, s-au luat în calcul și problemele financiare care ar fi intervenit dacă nimeresc să joace într-o țară îndepărtată.

Sunt cheltuieli mari pentru un tur, mai ales că U nu are experiență continentală. În plus, mai sunt detalii, cum ar fi inexistența unui jurist la club. O altă dilemă uriașă este și unde ar fi jucat un eventual duel european, fiindcă, probabil, Cluj Arena va fi antamat de festivalul UNTOLD”.

Oficial, conducătorii lui U Cluj au ținut să-i asigure pe suporteri de faptul că-și doresc neapărat câștigarea Cupei României: „Respectăm competiția și dorim să câștigăm Cupa României la aproape 58 de ani de la triumful din 11 iulie 1965. Am privit Cupa României ca un obiectiv în sine, care se regăsește atât în contractele cu sponsorii noștri, cât și în contractele fotbaliștilor, sub formă de prime de obiectiv”.

Erau mai multe criterii de îndeplinit și nu reușeam să le rezolvăm în timp util. Sperăm ca pe viitor să îndeplinim toate condițiile, inclusiv la anul, de ce nu? Să fim pregătiți și administrativ, și sportiv. Oricum, obiectivul evident era salvarea de la retrogradare.
Gabriel Giurgiu, director sportiv U Cluj, pentru stiridecluj.ro

Petrolul nu stinsese datoriile

În ceea ce-i privește pe cei de la Petrolul, ploieștenii nu îndeplineau cel puțin un criteriu important până la finele lunii martie, când s-au închis înscrierile pentru licența europeană. Erau datorii de aproape 500.000 de euro, care trebuiau achitate!

„Cei de la club nu erau siguri că vor îndeplini acest detaliu, fiindcă încă nu era parafată înțelegerea cu Marian Copilu și cu investitorii aduși de el. Iar când s-au plătit restanțele era prea târziu”, au explicat sursele GSP despre situația galben-albaștrilor.

Anul acesta, Petrolul este departe de Europa. Ne dorim să jucăm în cupele europene anul viitor când clubul sărbătorește centenarul. Mai întâi, vom încerca să fim în play-off, rezolvăm problemele pas cu pas.
Claudiu Tudor, președinte Petrolul

Dezvăluiri incredibile și un blat neștiut pus la cale de Romică Pașcu: „Ne-a bătut Petrolul 3-2! Marin Barbu a făcut un accident urât după meci”

>

Citește alte știri de Liga 1:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.