International   •   Stranieri   •   PROBLEME

Înainte de Rareș Pop putea fi Dennis Man » Fostul jucător de la FCSB, în pericol să clacheze: „Inima îi bătea nebunește”

Marian Lupu, fost prepatator fizic la loturile naționale și la FCSB, a descris pericolul în care Dennis Man s-a aflat în 2019, din cauza oboselii acumulate de-a lungul unui an extrem de încărcat.

Articol de Marius Mărgărit   —  joi, 04 mai 2023

Marian Lupu, fost prepatator fizic la loturile naționale și la FCSB, a descris pericolul în care Dennis Man s-a aflat în 2019, din cauza oboselii acumulate de-a lungul unui an extrem de încărcat. 

În minutul 77 al meciului UTA - Harmanstadt, scor 1-0, Rareș Pop (17 ani) s-a prăbușit extenuat pe gazon. A fost nevoie de intervenția medicilor de pe ambulanță, iar ulterior, după joc, deși tânărul mijlocaș a dat senzația că și-a revenit, sărbătorind victoria alături de fani și de colegi, a fost dus la spital, pentru investigații. 

Medicii au dispus diagnosticul de oboseală cronică. Rareș Pop, elev în clasa a 11-a, cu rezultate școlare excelente, jucase în ultimele 27 de meciuri numai titluar, iar corpul său a sunat "alarma".

Dennis Man, un sezon încărcat 2018-2019


Pornind de la acest caz, Marian Lupu, preparator fizic la loturile naționale în intervalul 2006-2017, plus în două mandate la FCSB, în perioadele 2002-2006 și 2017-2019, a rememorat un alt caz al unui tânăr jucător, Dennis Man, acum fotbalist în Serie B, la Parma.

Marian Lupu își amintește că "sezonul 2018-2019 fusese foarte încărcat pentru Man, care avea atunci 19-20 de ani. Jucase mult la echipa de club, la lotul U21 și fusese convocat și la naționala de seniori, unde participase la două acțiuni, în martie și în iunie 2019".

Imediat după finalul sezonului, fără pauză, Man a plecat la lotul de seniori, iar de acolo a mers direct la "tineret" unde a jucat la turneul final european din San Marino și Italia. A evoluat în 3 din cele 4 meciuri, a fost integralist în semifinala cu Germania (2-4), pe 27 iunie.

"Cei de la FCSB erau deja în cantonament, pregăteau sezonul următor, fiindcă jucau repede, în iulie, în tururile preliminarii ale cupelor europene. Chiar ne uitam la televizor la meciurile de la Euro U21, unde jucau cei de la FCSB, Man, Coman și Nedelcu. Ei, după ce au terminat acțiunea de la lotul U21, au avut doar 4-5 zile libere, după care s-au alăturat echipei pentru noul sezon", continuă Lupu.


Antrenamentele nu erau foarte intense pentru jucătorii veniți de la Euro U21, pentru că nu au avut o perioadă de tranziție între finalul de campionat precedent și începutul de sezon. Dar pe 11 iulie a venit primul joc oficial, cu moldovenii de la Milisami. Și începând cu acesta, jucătorii au început să fie monitorizați în timpul partidelor.

Marian Lupu: „Man avea frecvența cardiacă de 180-196 în 75-78% din timpul meciurilor”

Odată cu începerea meciurile oficiale, Marian Lupu a remarcat starea de oboseală a lui Man. "Monitorizarea din timpul partidelor m-a alarmat. Toți trei, jucători tineri, erau obosiți, dar Man, care era cel mai mic dintre ei, chiar era la o limită periculoasă. Pentru că el fusese și la naționala de seniori, ceilalți doi, nu. 

Și în urma monitorizării, am observat că în 75-78% din timpul de joc, Man avea o frecvență cardiacă de 180-196 de pulsații, ceea ce este enorm, ca timp. Să stai atât de mult, 65-70 de minute la un asemenea puls, inseamnă că inima poate ceda. Mai mult, în niciun moment din joc nu scădea sub 160. Coman avea aceste valori maxime doar 50-55% din timpul de joc, Nedelcu doar la un meci a avut 70%, în rest a mai scăzut. Era clar un semn de oboseală, mai ales în cazul lui Man. i-am spus lui MM Stoica, dar el zicea: «Cum, n-au făcut nimic cu Rădoi, la turmeul final?!». Așa puneau problema".

Marian Lupu: „Atenție, analizele pot păcăli”

În urma acestor informații, conducerea a decis să le facă analize celor trei jucători. Marian Lupu descrie cum au decurs lucrurile: "Le-au făcut creatinfosfokinaza, o analiză care, dacă iese mare, înseamnă că jucătorul este obosit. Dar analizele astea pot da și rezultate false. Fiindcă, la Coman, pentru că făcuse cu o zi înainte un antrenament de forță suplimentar, normal că analiza a dat rezultate mai mari. Și au decis să-l odihnească pe el, deși Man era cel mai obosit".

Așa că Man a jucat 3 meciuri în preliminariile Europa League și încă 3 în campionat. "Norocul lui, dacă se poate spune așa, a fost că la meciul cu Botoșani a făcut ruptură musculară. Era plin de acid lactic, inima îi bătea nebunește, dar el voia să joace. Și așa, a stat două luni din cauza rupturii, dar corpul său s-a putut odihni. Altfel, chiar era în pericol să clacheze, din cauza inimii, chiar dacă nu avea deloc probleme cardiace. Lucrurile în fotbal sunt mai complexe, depind de mai multi factori, fizici, emoționali, mai ales în cazul jucătorilor tineri. De aceea e necesară monitorizarea, gradarea efortului. Pentru a fi evitate astfel de episoade precum cel cu Rareș Pop sau mai grave. Atenție mare la balanța între efort și refacere!", a încheiat preparatorul fizic Marian Lupu.

E mult prea mult ca un jucător să aibă frecvența cardiacă de 190-200 timp de 65-70 de minute continuu. De obicei au acest puls 20-30 de minute pe meci. E clar că era un jucător foarte obosit. Se poate întâmpla orice, chiar și un infarct. Poți să reziști așa doi ani sau numai două săptămâni, dar nu poți să știi cât. E un risc enorm!



- Medic sportiv pentru GSP.ro

43 de partidejucase Dennis Man în sezonul 2018/19, dintre care 35 în campionat, pentru FCSB, unde a lipsit într-o singură etapă

VIDEO. Toate detaliile înaintea partidei FCSB - Sepsi:

Mai multe articole de actualitate:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.