După doi ani sub conducerea colonelului Ștefan Bichir, care a fost doar interimar în această perioadă, postul de șef la CSA Steaua a rămas vacant, iar pe listă sunt două campioane olimpice, Ana Maria Popescu și Camelia Potec. Bichir nu mai este agreat să revină, fiindcă ar fi fost de acord ca FCSB să joace pe noul stadion.
De aproape o lună, conducerea clubului CSA Steaua se află în provizorat, după ce și ultimul mandat de interimar, al 4-lea, al fostului comanant, Ștefan Bichir, a ajuns la final. Deocamdată, gruparea militară este condusă, tot sub formă interimară, de vicepreședintele din perioada Bichir, colonelul Teodor Florin Popa (56 de ani).
CSA Steaua a „fentat” regulamentele cu Bichir
Surse din Ministerul Apărării susțin că cazul colonelului Bichir s-a făcut un artificiu, astfel încât acesta să poată conduce clubul doi ani. Dar nu în urma unui concurs, ci prin repetate mandate tot ca interimar. Ultimul președinte al CSA Steaua care câștigase poziția prin concurs fusese predecesorul său, colonelul Mădălin Hâncu. Acesta s-a pensionat la începutul lui 2021, așa că în luma martie a aceluiași an, ministerul l-a numit pe Ștefan Bichir, ca interimar.
Regulamentele interne prevăd însă că președinte CSA Steaua nu poate avea decât maxim două mandate consecutive, ca interimar, fiecare de câte 6 luni.
Dar în aprilie 2022, la concursul pentru postul de comandant al CSA Steaua nu s-a prezentat decât colonelul Florin Talpan, care nu întrunea condițiile. Astfel, s-a făcut o „fentă": Ștefan Bichir s-a întors pentru o scurtă perioadă la precedentul său loc de muncă, Corpul de Control al Ministerului Apărării, după care, a revenit și a fost iar numit președinte al CSA Steaua, pentru încă două mandate interimare, de câte 6 luni.
Voia să primească FCSB în Ghencea
În cei doi ani în care a condus clubul, Ștefan Bichir nu a reușit să atingă principalul obiectiv legat de secția de fotbal, obținerea dreptului de promovare în Superligă. O țintă pe care a anunțat-o de la început, dar care nu s-a materializat nici acum, echipa urmând să evolueze pentru al treilea an consecutiv doar în Liga 2.
Aceleași surse susțin că colonelul Bichir ar fi interesat să revină comandant pentru încă un mandat, dar personaje din conducerea ministerului se opun. El este bănuit că ar fi urmat să-și dea acordul ca FCSB să joace totuși în Ghencea.
Două campioane olimpice pe listă
Tot surse ministeriale susțin că este posibilă o schimbare de optică la nivelul funcției de președinte al clubului CSA Steaua. Și că pe lista scurtă a posibililor înlocuitori, după plecarea lui Ștefan Bichir, ar fi două dintre fostele glorii ale roș-albaștrilor, scrimera Ana Maria Popescu și înotătoarea Camelia Potec.
Prima este acum consilier la COSR, cealată e președinte federației de înot dar și „vice" al forului olimpic. Deocamdată însă, niciuna dintre cele două foste mari sportive nu a dat un răspuns, dar par că nu sunt interesate. Un precedent asemănător a existat, fosta multiplă campioană olimpică, Elisabeta Lipă, care a fost președinte la CS Dinamo în perioada 2009-2015.
Clauză anti-Talpan
În aprile 2022, postul de comandant al CSA Steaua a fost scos la concurs, dar nu s-a înscrios decât juristul clubului, colonelul Florin Talpan. Dosarul acestuia nu a fost acceptat fiindcă nu este licențiat în educație fizică și sport. O condiție care a apărut mai recent în documentația de înscriere în concurs.
Aceleași surse susțin că a fost introdusă tocmai pentru a-l împiedica pe Florin Talpan să devină comandantul CSA Steaua, așa cum a susținut în repetate rânduri, public, că își dorește. Pe lângă Teodor Florin Popa, un alt candidat pentru a conduce CSA Steaua este și colonelul Cristian Pelea (55 de ani), șeful Biroului Educație Fizică Militară din Statul Major al Apărării.
La câte am făcut eu pentru acest club, am recuperat numele, marca și palmaresul, nu trebuie să mai dau niciun concurs. Ar trebui să fiu direct numit comandant al CSA Steaua de ministrul apărării. Condiția cu absolvirea unei facultăți de educație fizică și sport este discriminatorie
- Florin Talpan, jurist CSA Steaua
12.118lei era salariul lunar al lui Ștefan Bichir la CSA Steaua, în funcția de președinte al clubului!
{{text}}